Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii daca achizitionezi bunuri pe firma?

Cod TVA

De multe ori, antreprenorii care achizitioneaza bunuri (active) pe firma intreaba care este impactul acestor achizitii asupra taxelor datorate de companie. Exemple de astfel de achizitii indirecte sunt: laptopuri, mobilier, telefoane mobile, masina etc.

Excludem din analiza bunurile de natura stocurilor care fac obiectul activitatii curente: materie prima, marfuri, ambalaje etc.

Exista cateva aspecte importante de care trebuie sa tina cont.

Incadrarea ca mijloc fix sau ca obiect de inventar

Bunurile care se achizitioneaza pot fi:

  • mijloace fixe 
  • obiecte de inventar

Din punct de vedere contabil, mijloacele fixe sunt active:

  • detinute de o entitate pentru a fi utilizate in productia de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative
  • utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an

Asadar, cele doua conditii trebuie indeplinite cumulativ pentru ca un activ sa fie inregistrat ca mijloc fix.

Incadrarea ca mijloc fix permite amortizarea echipamentului pe durata de viata a activului respectiv.

In schimb, obiectele de inventar – adica activele care nu indeplinesc conditiile de mai sus, se inregistreaza pe cheltuiala in luna punerii in functiune.

Mijloace fixeObiecte de inventar
Durata de viataMai mult de un anSub un an
AmortizareaSe amortizeaza pe durata de viata utilaSe trec pe cheltuiala in luna punerii in folosinta
Cum afecteaza profitul?Proportional cu durata de viata se inregistreaza cheltuiala lunara cu amortizarea De exemplu, daca durata de viata este de 3 ani, lunar se inregistreza pe cheltuiala: valoarea de intrare/ 36 luni.Profitul este afectat in luna punerii in folosinta
InventariereaSe inventariaza cel putin o data pe anSe inventariaza cel putin o data pe an. Evidenta obiectelor de inventar in folosinta se tine extracontabil.

TVA

Daca firma este platitoare de TVA, trebuie sa tina cont de faptul ca se poate deduce TVA daca bunurile respective sunt destinate utilizarii in folosul unor operatiuni taxabile.

Cum alte cuvinte, se poate deduce TVA daca activele respective urmeaza a fi folosite in scopul derularii activitatii firmei respective.

De exemplu, daca o societate deruleaza activitati de training pe teme fiscale la sediul clientilor, este putin probabil ca va utiliza in activitatea proprie un echipament pentru pregatirea alimentelor.

Exista un caz special, la achizitia de autoturisme pe firma, unde dreptul de deducere este de 50%, daca autoturismul respectiv nu este folosit exclusiv in scopul derularii activitatii firmei.

Deductibilitatea cheltuielii

Deductibilitatea cheltuielii intervine in cazul platitorilor de impozit pe profit.

Conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice.

In ceea ce priveste deductibilitatea cheltuielor legate de autoturisme, este limitata la 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Amortizarea autoturismelor este si ea partial deductibila, pentru fiecare autoturism, pana la limita a 1.500 lei/luna.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *