Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Amenzi e-Factura, IPC, PFA la norma de venit, tichete de cresa – Cronica antreprenoriala

amenzi e-factura

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1.Ministerul de Finante a publicat un comunicat pe data de 27 martie prin care anunta prelungirea termenului pana la care se comunica la ANAF trecerea de la micro la profit. Noul termen propus este de 15 aprilie 2024.

2.Ministerul de Finante a publicat pe data de 22.03.2024 un nou proiect legislativ care propune extinderea termenului pana la care amenzile pentru e-factura nu se vor aplica.

In prezent, Legea nr. 296/2023, prevede faptul ca nerespectarea termenului limita de 5 zile lucratoare pentru a transmite facturile in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura constituie o contraventie si se sanctioneaza potrivit reglementarilor actuale, cu amenda. De asemenea, in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, fiind o perioada de acomodare, nu se va sanctiona cu amenda nerespectarea termenului limita stabilit de 5 zile lucratoare pentru a transmite facturile in e-Factura.

Proiectul propune modificarea perioadei de incepere a aplicarii sanctiunilor. Astfel, se extinde cu 2 luni perioada in care sanctiunile nu vor fi aplicate pentru nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national. Prelungirea acestei perioade cu 2 luni a fost considerata una rezonabila pentru a oferi sansa persoanelor impozabile sa isi continue adaptarea procedurilor pentru transmiterea facturilor in sistemul national fara a suporta amenzi, potrivit notei de fundamentare a proiectului.

3. Tot in data de 22 Martie, in Monitorul Oficial din Romania, s-a publicat ordinul nr. 475 cu privire la indicele pretului de consum utilizat in actualizarea platilor anticipate in contul anual al impozitului pe profit.

Indicele pretului de consum folosit pentru anul fiscal 2024 in actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este de 106%.

4. In functie de optiunea aleasa si de criteriile pe care le indeplinesc, PFA-urile pot sa fie inregistrate in sistem real sau la norma de venit.

Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

In situatia in care, contribuabilul desfasoara o activitatea pe o perioada mai mica decat anul calendaristic, norma de venit se reduce proportional cu perioada aferenta acelei activitati, intrucat aceasta trebuie sa reflecte doar perioada din anul calendaristic in care activitatea respectiva a fost desfasurata.

Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.

In cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate inclusa in nomenclatorul de norme prevazut mai sus dar si o alta activitate independent care nu este inclusa la norma, venitul net anual se determina in sistem real.

Contribuabilii au posibilitatea ajustarii normelor anuale de venit in declaratia unica cu privire la impozitul pe venit si la contributiile sociale datorate de catre persoanele fizice. Coeficientii de corectie se regasesc la finalul normelor de venit, publicate pentru fiecare judet in parte.

5. Ministerul Muncii a publicat in 19 martie 2024 un proiect legislativ prin care pentru semestrul I al anului 2024, incepand cu luna aprilie 2024, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa este de 640 de lei. Valoarea nominala se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului II al anului 2024, respectiv august 2024 si septembrie 2024.

6. Exista mai multe situatii in care un contract de munca individual poate fi suspendat. Suspendarea contractului poate interveni de drept, printr-un acord al partilor sau printr-un act unilateral al uneia dintre persoane.

Contractul de munca individual se suspenda de drept in una din urmatoarele situatii:

– forta majora

– concediu de maternitate

– carantina

– prin exercitarea unei functii in cadrul unei autoritati legislative, executive sau judecatoresti, pe intreaga perioada a mandatului

– indeplinirea unei functii de conducere salarizate in sindicat

– in conditiile Codului de procedura penala, in situatia in care salariatul este arestat preventiv

– concediu pentru incapacitate temporara de munca

– de la data expirarii perioadei pentru care au fost emise avizele, autorizatiile sau atestatelor obligatorii pentru exercitarea profesiei. In situatia in care, salariatul nu si-a reinnoit avizele, autorizatiile sau atestarile obligatorii in termen de 6 luni, contractul individual de munca va inceta de drept.

Situatiile in care contractul de munca individual se suspenda la solicitarea angajatului:

– concediu maternal

– concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in situatia copilului cu dizabilitati, cu prelungire pana la implinirea varstei de 3 ani

– concediu pentru ingrijirea copilului bolnav, cu varsta de pana la 7 ani, sau in situatia copilului cu dizabilitati, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani

– concediu pentru formarea profesionala

– exercitarea unor functii elective in cadrul unor organisme profesionale constitutive la nivel central sau local, pe intreaga perioada a mandatului

– participarea la greva

– concediu de acomodare.

7. Nedepunerea de catre contribuabil in termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala, de radiere a inregistrarii fiscale sau de mentiuni constituie contraventie, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de situatii incat sa fie incadrata conform legii drept infractiune.

Sanctiunea aplicabila este urmatoarea:

– in cazul persoanelor juridice, care sunt incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari, amenda cuprinsa intre 1.000 lei – 5.000 lei.

– in cazul celorlalte persoane juridice, dar si pentru persoanele fizice, amenda cuprinsa intre 500 de lei – 1.000 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *