Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – arhivare state de plata, extindere utilizare vouchere de vacanta

SmartBill

Iata noutatile legislative din saptamana aceasta, prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Un proiect legislativ care vizeaza reducerea duratei de arhivare a statelor de plata (in prezent termenul este 50 de ani) a fost adoptat de Camera Deputatilor in 08.06.2022.

Proiectul prevede ca incepand cu 01.01.2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligatia legala de a depune declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, la ANAF, se pastreaza timp de 5 ani.

2. Tot in data de 08.06.2022 Camera Deputatilor a mai adoptat un proiect legislativ care prevede ca voucherele de vacanta vor putea fi utilizate si pentru acoperirea cheltuielilor cu serviciile de calatorie si/sau divertisment dar si pentru acoperirea cheltuielilor cu taberele scolare, nationale si tematice ale copiilor titularului, daca se regasesc intr-un pachet turistic.

3. Directia Antifrauda a publicat in 07.06.2022 un raport de activitate pentru primele 5 luni ale anului, care arata ca 168 contribuabili au fost sanctionati pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea si utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale. Nedotarea cu AMEF se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei, precum si cu suspendarea activitatii pana la dotarea cu aparat de marcat electronic fiscal si prezentarea dovezii de plata a amenzii sau a jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, organului constatator, precum si confiscarea sumelor pentru care nu au fost emise documente justificative.

4. Ultimele statistici publicate de ONRC arata o scadere cu 14,37% a numarului de inmatriculari in primele patru luni ale anului 2022, comparativ cu anul 2021.

5. Un proiect legislativ inregistrat spre dezbatere la Camera Deputatilor la finalul anului 2021, vizeaza o noua modificare a Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala prin care se instituie obligatia organelor fiscale locale de a notifica contribuabilii in legatura cu nedepunerea raportului de evaluare, o data la 5 ani asa cum este stabilit prin codul fiscal.

6. Incepand cu 1 iulie 2022 intervine obligatia transmiterii facturii prin RO e-Factura pentru:

  • tranzactii de tip B2G (Legea 139/2022)
  • comercializarea de produse cu risc fiscal ridicat

Factura electronica – factura emisa, transmisa si primita intr-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronica si automata.

Factura electronica se va transmite de catre emitent in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. In situatia in care factura electronica transmisa respecta structura prevazuta de lege,  se aplica sigiliul electronic al Ministerului Finantelor si se comunica de indata destinatarului. Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finantelor atesta primirea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.

In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.

In situatia in care operatorul economic transmite factura electronica in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, destinatarul facturii electronice emise in relatia B2G are urmatoarele obligatii:

  • sa primeasca si sa descarce factura electronica prin intermediul sistemului national privind factura electronica RO e-Factura
  • sa prelucreze factura electronica
  • sa verifice legalitatea, conformitatea si regularitatea facturii electronice, in conformitate cu prevederile legale in vigoare

7. In anul 2022, ca urmare a modificarii Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin Legea nr. 315/2021, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului nu mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali.

Au totusi obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali, doar persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului.

Lista UE a jurisdictiilor necooperante in scopuri fiscale, actualizata in 24.02.2022 este formata din 9 jurisdictii:

  1. Samoa Americana
  2. Fiji
  3. Guam
  4. Palau
  5. Panama
  6. Samoa
  7. Trinidad si Tobago
  8. Insulele Virgine Americane
  9. Vanuatu

8. Data de 27 iunie 2022 este termenul pentru depunerea declaratiei 101 pentru anul 2021 si respectiv a D100 pe trimestrul 4 al anului 2021. In baza OUG nr.153/2020 termenele pentru depunerea declaratiilor si pentru plata impozitului sunt urmatoarele.

9. Actele de identitate al caror termen de valabilitate a expirat cu data de 01.03.2020, in baza Legii nr.55/2020 si-au pastrat valabilitatea pana in 06 iunie 2022. Art. 4 alin. (5) al acestei legi arata ca valabilitatea documentelor eliberate de institutiile si autoritatile publice, precum si de entitatile private autorizate conform legii, se mentine pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 90 de zile de la incetarea acestei stari-art 4 alin (5) – si nu necesita preschimbare. Cele 90 de zile s-au incheiat in 6 iunie 2022.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *