Exista urmatoarele categorii de persoane fizice care sunt asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, dar sunt exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate.
Din respectivele categorii amintim:
- copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani pana la varsta de 26 de ani, daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studentii, studentii-doctoranzi care desfasoara activitati didactice, potrivit contractului de studii de doctorat, in limita a 4 – 6 ore conventionale didactice pe saptamana, precum si persoanele care urmeaza modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldati sau gradati profesionisti. Daca acestia realizeaza venituri din salarii, activitati independente sau activitati agricole, silvicultura și piscicultura, pentru aceste venituri datoreaza contributia la sanatate.
- sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pana la vindecarea respectivei afectiuni
- femeile insarcinate si lauzele
- persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale
- persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj pentru aceste drepturi banesti
- persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii, agricol si din industria alimentara si se incadreaza in conditiile de acordare a facilitatilor
Cota de contributie la sanatate
Cota de contributie de asigurari sociale de sanatate este de 10%.
Veniturile care intra sub incidenta contributiei la sanatate sunt:
- veniturile din salarii si asimilate salariilor
- veniturile din activitati independente
- veniturile din drepturi de proprietate intelectuala
- venituri din asocierea cu o persoana juridica
- venituri din cedarea folosintei bunurilor
- venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
- venituri din investitii
- venituri din alte surse
Baza de calcul al contributiei la sanatate este:
1. In cazul salariatilor, baza de calcul o reprezinta castigul brut care cuprinde: veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, sumele reprezentand participarea salariatilor la profit, indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, diurna care depaseste plafonul netaxabil.
2. In cazul celor care obtin venituri din activitati independente, dividende, drepturi de proprietate intelectuala, din asocierea cu o persoana juridica, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, investitii (ex. dividende) sau din alte surse, se datoreaza CASS daca venitul cumulat depaseste 6 salarii minime brute.
Mai precis, se aplica 3 plafoane:
a) 6 salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute;
b) nivelul de 12 salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute;
c) nivelul de 24 de salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute.
Tinand cont de nivelul salariului minim in 2023 de 3.000 lei, cele 3 plafoane sunt:
- 6 salarii: 6 * 3.000 lei = 18.000 lei. CASS =10% * 18.000 lei = 1.800 lei
- 12 salarii: 12 * 3.000 lei = 36.000 lei. CASS = 10% * 36.000 lei = 3.600 lei
- 24 salarii: 24 * 3.000 lei = 72.000 lei. CASS = 10% * 72.000 lei = 7.200 lei
Clarificare pentru veniturile din pensii care depasesc 4.000 lei:
Incepand cu data de 28 decembrie 2022, nu se mai retine contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei pentru fiecare drept de pensie ca urmare a deciziei nr. 650 din 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei prin care dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in OUG. nr. 130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, sunt considerate neconstitutionale.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua, sotul meu , cetatean italian, rezident fiscal in Romania, declara prin declaratia unica, la inceputul fiecarui an, venitul din pensia din Italia pe anul anterior si plateste impozitul de 10% pentru suma ce depaseste 2000 lei/lunar.
La inceputul anului 2023 a completat declaratia unica cu venitul din pensie obtinut in anul 2022.
Trebuie sa-si calculeze si contributia la sanatate CASS din pensia pentru anul 2022, avand in vedere ca, urmare a deciziei nr. 650 din 15 decembrie 2022 a Curtii Constitutionale a Romaniei, dispozitiile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate cuprinse in OUG. nr. 130/2021 sunt considerate neconstitutionale?
Va multumesc.
Buna ziua Elena,
Va recomandam sa adresati aceasta speta la ANAF pentru clarificare.
Mult succes!
Buna ziua,sotul meu este cetatean german si este rezident in Romania, este pensionar. Are asigurarea de sanatate in Gemania, se poate asigura aici in Romania? Sa renunte la asigurarea din Germana
Buna ziua Iuliana,
Va recomandam sa contactati Casa de asigurari de sanatate din judetul de care apartineti pentru a vedea ce se poate face in aceasta situatie.
Mult succes!
Buna ziua,
Am o neclaritate legata de valabilitatea asigurarii de sanatate.
Spre exemplu in 2024 trebuie sa declar venituri din investitii pentru 2023 si pe langa impozitul pe venit trebuie sa platesc CASS.
In 2024 singurele venituri o sa fie din investitii si sunt imposibil de estimat pentru a depune o declaratie estimativa.
CASS-ul pe care-l platesc in 2024 pentru veniturile din 2023 imi asigura valabilitatea asigurarii de sanatate pentru anul in curs? Sau trebuie platit separat pentru 2024 si daca da, se poate deduce pe in anul 2025 daca o sa depasesc plafonul de 6 salarii minime?
Multumesc anticipat pentru raspuns !
Buna ziua Tiberiu,
Valabilitatea asigurarii de sanatate este de 12 luni de la data depunerii declaratiei unice. Legea 95/2006 prevede la art. 222 alin. (3) ca : „dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul la pachetul de baza de la data depunerii declaratiei, prevazuta la art. 147 alin. (1) sau art. 174 alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.” Deci asigurarea de sanatate este valabila intre 2 depuneri de declaratii unice.
Mult succes!