Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Beneficii acordate angajatilor si modul de impozitare

Cadouri angajati

Angajatorii pot acorda salariatilor mai multe tipuri de beneficii, in afara salariului obisnuit, beneficii care se taxeaza diferit, in functie de tipul lor.

Mai jos sunt cateva din cele mai frecvente beneficii:

1. Cadouri acordate cu ocazia unor sarbatori religioase sau a unor evenimente (Paste, Craciun, 8 martie, 1 iunie)

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt netaxabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Cadourile mentionate mai sus pot fi asadar: in bani, in natura sau sub forma de tichete cadou.

Exemplul 1
Daca un salariat are 3 copiii, el va putea beneficia cu ocazia Pastelui respectiv Craciunului de un cadou neimpozabil, pentru fiecare din cele doua sarbatori,  in suma de 300 lei *4 persoane = 1.200 lei.

Cu ocazia zilei de 1 iunie, poate beneficia de un cadou neimpozabil in suma de 3*300 lei = 900 lei.

Pe intregul an, suma de care ar putea beneficia este de: 1.200 lei +1.200 lei +900 lei = 3.300 lei.

Aceasta suma este neimpozabila si nu se supune nici contributiilor sociale obligatorii.

Exemplul 2
Daca ambii soti lucreaza in cadrul aceleiasi companii, si au 2 copii, acestia cu ocazia Craciunului de exemplu, ar putea beneficia fiecare dintre acestia de suma de 3*300 lei =900 lei.

Cu alte cuvine, familia ar putea beneficia de 2*900 lei = 1.800 lei

2. Cadouri acordate cu ocaziile mentionate la punctul 1, insa valoarea depaseste plafonul de 300 lei/persoana/ocazie.

In aceasta situatie, pentru sumele care se incadreaza in plafon se aplica scutirea, iar sumele care depasesc plafonul se taxeaza in mod similar veniturilor de natura salariala.

Angajatorii trebuie sa tina evidente detaliate pentru aceste beneficii pentru a putea stabili corect care este plafonul netaxabil pentru fiecare angajat.

3. Cadouri acordate cu alte ocazii decat cele mentionate la punctul 1

Angajatorul poate sa acorde angajatilor cadouri si afara ocaziilor mentionate la punctul 1, de exemplu cu ocazia zilei de nastere, a unor evenimente deosebite din viata angajatului etc. Regimul fiscal este insa diferit, in sensul ca acestea nu vor beneficia de scutire de taxe. Ele vor fi tratate la fel ca veniturile de natura salariala, fiind supuse CAS, CASS si impozitului la angajat, iar angajatorul va datora CAM.

4. Servicii turistice in concediul de odihna

Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate. Acestea nu sunt supuse nici contributiilor sociale.

Pentru anul 2022 salariul mediu brut este de 6.095 lei, astfel ca daca este prevazut acest lucru in contractul de munca sau regulamentul intern, anagajatorul poate deconta serviciile anterior mentionate in suma de maxim 6.095 lei pe an, fara ca acest lucru sa fie supus taxarii la angajat.

5. Contributia la pensia facultativa

Contributiile la un fond de pensii facultative si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative, calificate astfel in conformitate cu legislatia privind pensiile facultative de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, administrate de catre entitati autorizate stabilite in state membre ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita a 400 euro anual pentru fiecare persoana nu sunt supuse impozitului si nici contributiilor sociale.

6. Abonamentele la servicii medicale

Angajatorii pot deconta salariatilor anumite abonamente la servicii medicale.

Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei al sumei de 400 euro, pentru fiecare persoana, nu sunt supuse impozitului si nici contributiilor sociale.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *