Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Cadouri acordate angajatilor cu ocazia sarbatorilor pascale

Cadouri angajati

O forma de rasplata/bonificatie pe langa salariul propriu-zis, la indemana oricarui angajator, este acordarea de cadouri angajatilor cu ocazia diferitelor sarbatori legale.

Avand in vedere ca se apropie sarbatorile Pascale 2022, dorim sa abordam in cele ce urmeaza tratamentul fiscal al cadourilor acordate de angajatori angajatilor cu ocazia acestei sarbatori.

Impozit pe venit

Conform art. 76 alin.(4) lit. a) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

  • ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Asadar, cadourile acordate in suma de pana la 300 lei inclusiv nu sunt supuse impozitului pe venit si de asemenea nici contributiilor sociale.

Contributii sociale

In ceea ce priveste contributiile sociale, potrivit art. 142 litera b) din Codul Fiscal, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale urmatoarele:

  • ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Nu se cuprind in baza de calcul al contributiei nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse in baza de calcul al contributiei in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie dintre cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

  • cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase
  • cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie
  • cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie

Din cele mentionate mai sus rezulta faptul ca pentru cadourile acordate salariatilor in suma de pana la 300 lei inclusiv nu se suporta nici contributii sociale.

De retinut sunt urmatoarele aspecte:

  • angajatorii pot acorda cadouri de Paste angajatilor care sa nu fie considerate venituri de natura salariala (nesupuse impozitului si contributiilor sociale) in suma maxima de 300 lei/persoana
  • angajatorii pot acorda cadouri de Paste atat angajatilor cat si copiilor minori ai acestora cu respectarea sumei maxima de 300 lei/persoana
  • angajatorii pot acorda cadouri de Paste sub forma de: bani, in natura sau sub forma de tichete cadou
  • angajatorii care acorda cadouri de Paste peste plafonul de 300 de lei/persoana trebuie sa plateasca impozit si contributii sociale pentru aceea ce depaseste acest plafon

Monografie contabila a cadourilor acordate de Paste

Pentru sumele care nu depasesc plafonul de 300 lei/persoana:

Prime in bani: 641 “Cheltuieli cu salariile personalului” = 421 “Personal – salarii datorate”

Prime in cadouri: 6421 “Cheltuieli cu avantajele in natura acordate salariatilor” = 421 “Personal – salarii datorate”

Prime in tichete cadou: 6422 “Cheltuieli cu tichetele acordate salariatilor” = 5328 “Alte valori”

Atentie! Este recomandat sa se utilizeze conturile analitice pentru sumele neimpozabile acordate ca beneficii.

Pentru sumele care depasesc plafonul de 300 lei/persoana:

421 “Personal – salarii datorate” = %

444 “Impozitul pe venituri de natura salariilor”

4315 “CAS”

4316 “CASS”

646 “Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca” = 436 “Contributia asiguratorie pentru munca”

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *