Cash-flow-ul unei firme nu este acelasi lucru cu profitul firmei.
Cash-flow-ul rezulta din intrarile si iesirile de numerar (casa/banca), in timp ce profitul este o diferenta intre venituri si cheltuieli.
Un exemplu foarte bun care ilustreaza diferenta aceasta este in cazul achizitiei unui mijloc fix – de exemplu un autoturism in suma de 50.000 lei, care se amortizeaza pe o durata de 4 ani. Presupunem ca achizitia s-a realizat cu plata intreaga a sumei de catre companie.
Cash flow-ul este impactat doar in momentul achizitiei, cu intreaga suma de 50.000 lei. In schimb, profitul este afectat incepand cu luna urmatoare achizitiei, pe o durata de 4 ani, cu o suma lunara de 50.000 lei/(4 ani*12 luni) = 1.042 lei.
O firma fara numerar nu isi poate desfasura activitatea
In lipsa de numerar (includem aici in termenul de numerar si disponibilitatile de la banca) firma nu va putea sa isi achite furnizorii care nu vor mai furniza astfel materia prima necesara activitatii, nu va mai putea plati angajatii si taxele la stat si astfel se va afla in imposibilitatea de a-si continua activitatea.
Este important sa mentionam aici ca imposibilitatea platii furnizorilor poate atrage dupa sine insolventa.
Conform legii, insolventa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile, astfel:
- insolventa debitorului se prezuma atunci cand acesta, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor; prezumtia este relativa
- insolventa este iminenta atunci cand se dovedeste ca debitorul nu va putea plati la scadenta datoriile exigibile angajate, cu fondurile banesti disponibile la data scadentei
Exista o valoare-prag, adica suma minima a creantei, pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa.Aceasta este de 50.000 lei atat pentru creditori, cat si pentru debitori.
Cum se poate imbunatati cash-flow-ul?
Imbunatatirea cash-flow-ului se poate face prin cateva modalitati traditionale:
- un control mai bun asupra incasarilor: facturare si transmiterea facturilor la timp, notificarea partenerilor daca plata nu s-a facut la scadenta, contactarea acestora in caz de neplata.
- analiza partenerilor inainte de a intra in relatii contractuale pentru a evita situatiile in care acestia se afla intr-o situatie financiara precara si astfel, sa ai un risc crescut de neplata.
- negocierea termenelor de plata cu atentie atat in relatia cu furnizorii cat si in relatia cu clientii.
Cash flow-ul poate fi pozitiv sau negativ
Vorbim de un cash flow pozitiv atunci intrarile de numerar sunt superioare iesirilor de numerar si de un cash flow negativ in situatia inversa.
Cum sa nu pierzi controlul asupra cash-flow-ului?
Cateva modalitati sunt:
- sa constitui o mica rezerva care sa iti asigure un sprijin de siguranta in eventualitatea in care incasarile intr-o anumita perioada intarzie sa apara
- sa controlezi atent intrarile si iesirile de numerar
- sa sincronizezi scadenta incasarilor si platilor, astfel incat sa te asiguri ca incasezi mai repede decat platesti
De exemplu, daca in data de 15 a lunii trebuie sa platesti salariile, iar incasarile principale provin de la un client important, este bine sa te asiguri ca scadenta facturilor de vanzare emise catre acesta este inainte de data de 15.
Estimarile de numerar
Pentru a preveni situatiile in care poti sa ramai fara numerar, este bine sa faci o planificare a numerarului (o estimare).
Iata cum poti sa faci acest lucru:
- pornesti de la soldul initial al numerarului in perioada de inceput a estimarii. Ca sa te asiguri ca este un sold real, trebuie sa inventariezi numerarul din casierie, iar in ce priveste soldurile conturilor de banca, sa le verifici cu extrasele de banca.
- Vei aduna sumele pe care urmeaza sa le incasezi de la clienti in perioada respectiva si alte sume de incasat (de exemplu, estimezi ca vei incasa TVA de rambursat sau sumele de la concedii medicale de la FNUASS sau urmeaza sa intre un grant).
- Vei scadea:
- datoriile privind salariile angajatilor, taxele scadente in perioada respectiva
- datoriile catre subcontractori, furnizorii principali
- utilitatile datorate
- platile de dividende
- deconturile angajatilor
- restituirile de creditari firma
- platile de dobanzi si comisioane bancare
Astfel, vei obtine un sold final estimat al numerarului care iti va da o imagine asupra evolutiei viitoare a firmei din punct de vedere al cash-flow-ului. Prognoza aceasta se poate face saptamanal, lunar, trimestrial etc.
Ce poti face in situatia unui cash flow pozitiv, a unui exces de numerar?
In aceasta situatie optima, daca nu doresti sa faci investitii în dezvoltare, trebuie sa gasesti o modalitate de a valorifica aceasta suma, de exemplu printr-un depozit bancar.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
Concret, cum pot sa utilizez Smartbill pentru a avea un control total asupra cash flow-ului ? Care sunt acele înregistrări pe care ar trebui sa le fac ? Cum pot sa fac înregistrări care sa genereze rapoarte de predicție asupra evoluției cash flow-ului intr-o anumită perioada de timp din viitor ? Care sunt aceste rapoarte și cum arata ?
Multumesc 🙂
Buna ziua Liviu,
Pentru a avea un control asupra cash flow-ului trebuie sa introduceti toate tranzactiile de trezorerie – mai precis incasarile si platile efectuate.
Pentru o previziune asupra cash flow-ului se poate utiliza raportul de facturi neincasate, raportul situatia platilor – care arata inclusiv scadenta acestora. Aceste doua instrumente de baza in stabilirea unui cash flow previzionat.
Mult succes!