In termeni uzuali, gestiunea reprezinta felul in care iti urmaresti si administrezi stocurile (de materii prime, consumabile, marfuri, obiecte inventar etc.).
Conform DEX, Gestiunea reprezinta administrarea bunurilor unei intreprinderi, institutii sau persoane; raspunderea pastrarii bunurilor si a manuirii fondurilor unei intreprinderi, institutii sau persoane; ansamblu de operatii privind primirea, pastrarea si eliberarea unor bunuri materiale apartinand altcuiva; (concr.) totalitate a bunurilor incredintate cuiva in vederea administrarii lor.
Multe persoane ignora acest aspect, desi este ilegal. In plus, o gestiune corect administrata te poate ajuta enorm. Poti onora la timp comenzile clientilor (stiind ce anume ai sau nu pe stoc), poti identifica la timp eventualele sustrageri frauduloase de bunuri (realizate de angajati sau de terti), poti beneficia de anumite avantaje economice si financiare – toate acestea daca stii sa iti administrezi stocurile.
Stocurile bine tinute duc la taxe si impozite mai mici:
- poti deduce TVA-ul aferent intrarilor, care este de multe ori conditionat de existenta NIR-urilor ca mijloc de proba ca bunurile au existat si nu au fost operatiuni fictive;
- poti deduce costul aferent stocurilor in momentul vanzarii lor, dar vei avea nevoie de dovada intrarii si de documentele de gestiune, in lipsa carora ai putea fi nevoit sa platesti impozit pe profit la valoarea integrala a vanzarii;
- nu vei primi amenzi in cazul unui control al autoritatilor si nu vei putea fi acuzat de evaziune fiscala (cum s-ar intampla de exemplu in cazul unor stocuri enorme in contabilitate ce lipsesc fizic).
Cate feluri de gestiuni exista?
Cele mai folosite metode de gestiune sunt: metoda cantitativ-valorica si global-valorica.
Metoda cantitativ-valorica este asimilata de obicei comerciantilor en-gros, gestiunea stocurilor fiind la pretul de achizitie, si consta in tinerea evidentei cantitative pe tipuri de stocuri in cadrul fiecarei gestiuni, iar in contabilitate a celei cantitativ-valorice.
Conturile sintetice care reflecta stocurile de valori materiale se desfasoara in analitic pe gestiuni. Verificarea exactitatii inregistrarilor din evidenta de la locurile de depozitare si din contabilitate se efectueaza prin punctajul periodic dintre cantitatile operate in fisele de magazie si cele din fisele de cont analitic din contabilitate.
Metoda global-valorica (sau gestiunea la pret de vanzare) se poate aplica pentru evidenta marfurilor si ambalajelor aflate in unitatile de desfacere cu amanuntul (magazine, restaurante, bufete etc.).
Potrivit acestei metode, contabilitatea analitica a marfurilor si ambalajelor se tine global-valoric, atat la gestiune, cat si in contabilitate, iar verificarea concordantei inregistrarilor din evidenta gestiunii si din contabilitate se efectueaza numai valoric, la perioade stabilite de unitate.
In legislatie a existat definita si metoda operativ-contabila, dar care este mai rar intalnita in practica, iar OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile nu o mai mentioneaza explicit. Punctul 289. Contabilitatea stocurilor se tine cantitativ si valoric sau numai valoric prin folosirea inventarului permanent sau a inventarului intermitent.
Metoda operativ-contabila presupune doar o gestiune cantitativa a stocului, pe baza fiselor de magazie. Controlul exactitatii inregistrarilor din evidenta gestiunilor si din contabilitate se asigura prin evaluarea stocurilor cantitative, transcrise din fisele de magazie in registrul stocurilor.
Legislatia care defineste acum gestiunea este formata de: Legea 82/1991 (a contabilitatii), OMFP 1802/2014 (reglementari contabile) impreuna cu normele din 2634/2015, Legea 22/1969 (a raspunderii gestionarilor).
Cu SmartBill gestiune emiti NIR, facturi, chitante, avize, proforme, bonuri de consum si transfer in 30 de secunde si acces online, de pe orice dispozitiv.
Nu ratati urmatorul articol pe tema gestiunii, care va trata diferentele dintre metoda cantitativ-valorica si global-valorica.
Articol realizat pentru Smart Bill de Alina Bordea, Consultant fiscal BETA CONT – www.betacont.ro
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.