Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Aministie tichete cadou, cercetare accidente usoare de munca, zile libere 6 si 7 ianuarie, contributii cu retinere la sursa restante – Cronica antreprenoriala

accidente usoase de munca

Va prezentam mai jos cele mai noi informatii prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Amnistia fiscala in domeniul tichetelor cadou a fost aprobata prin Legea nr. 43 din 24 februarie 2023 pentru anularea unor obligatii fiscale, lege care a intrat in vigoare incepand cu 27 februarie 2023.

Prin aceasta lege se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organele de control fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale pana la 31 decembrie 2020 inclusiv si neachitate pana la 27.12.2023. Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

2. Intr-un comunicat publicat pe site-ul ITM Arges, angajatorii sunt informati despre obligatia legala de a cerceta accidentele usoare. In baza art. 29, alin. 1 din Legea nr. 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, cu modificarile si completarile ulterioare, cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:

a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca.

In baza art. 116 alin. 1, din Normele Metodologice de aplicare a legii, aprobate prin H.G. nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, mentioneaza ca “Cercetarea evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca se efectueaza de catre angajatorul la care este angajata victima”.

Accidentul usor este definit drept evenimentul care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile.

Nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 la 8.000 lei.

3. Proiectul de lege privind includerea in calendarul zilelor libere legale a doua noi zile in luna ianuarie 2023 a fost trimisa spre promulgare catre Presedintele Romaniei, pe data de 20 februarie 2023. Mai precis este vorba de:

  • 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul.

4. ANAF a publicat in 22.02.2023 un material cu privire la principalele deficiente constatate ca urmare a actiunilor de control, precum si principalele problematici fiscale adresate de contribuabili in semestrul II 2022. Printre cele mai frecvente constatari ale controalelor antifrauda se numara:

a) evidentierea in actele contabile sau in alte documente legale a unor cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale ori au evidentiat alte operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale

b) evidentierea in actele contabile a unor cheltuieli care nu au avut la baza operatiuni reale ori au evidentiat alte operatiuni fictive in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale

c) inregistrari de livrari fictive (facturi emise) catre societati care nu recunosc achizitia ori au fost emise bonuri fiscale pentru livrari nereale

d) cazuri in care societati inregistrate in scopuri de TVA emit facturi in baza carora alte societati isi deduc TVA, fara ca emitentul sa isi indeplineasca obligatiile declarative si/sau de plata

S-au aplicat sanctiuni pentru:

  • nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic
  • neconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la ANAF
  • neutilizarea AMEF potrivit reglementarilor legale, respectiv neemiterea de bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate
  • neintocmirea de documente justificative pentru sumele introduse/extrase din unitatile de vanzare
  • nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor distruse
  • incasari/plati fragmentate in numerar de la/catre beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei.

5. Inregistrarea de catre contabili in evidenta fiscala a obligatiilor fiscale restante reprezentand impozite si/sau contributii sociale cu retinere la sursa si neplata acestora in termen de 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege constituie infractiune.
Potrivit art. 61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare “constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege”.

6. In MOF nr. 138 de vineri, 17 februarie 2023 s-a publicat o ordonanta de urgenta privind restituirea unor contributii de asigurari sociale. Sumele retinute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate de la data de 1 ianuarie 2022 pana la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar in perioada 1 martie 2023-28 februarie 2023, dupa recalcularea venitului impozabil corespunzator lunilor pentru care se efectueaza restituirea si retinerea diferentelor de impozit pe venit datorate. Aceste dispozitii se aplica in mod corespunzator si sumelor retinute cu titlu de contributii de asigurari sociale de sanatate din pensiile private, respectiv pensiile facultative, pentru partea care depaseste suma lunara de 4.000 lei.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *