Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – coduri COR noi, modificari in codul de procedura fiscala

Cronica antreprenoriala

Noutatile legislative din saptamana aceasta sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Ocupatia de jurisconsult, cod COR 261102, va fi eliminata din Clasificarea ocupatiilor din Romania (COR). Angajatorii care au salariati incadrati cu ocupatia de jurisconsult trebuie sa inlocuiasca aceasta ocupatie din contractele individuale de munca cu aceea de consilier juridic, cod COR 261103. Potrivit statisticilor la 24 august 2022, 2205 persoane erau inregistrate pe aceasta pozitie. Modificarea trebuie efectuata pana la data de 30 septembrie 2022 si transmisa in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara producerii modificarii.

2. Clasificarea ocupatiilor din Romania se va completa cu 13 noi pozitii potrivit unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Muncii in 26.08.2022. Acestea sunt:

  • arhitect in domeniul tehnologiei blockchain 251109
  • designer jocuri digitale 216614
  • dezvoltator interfata cu utilizatorul 251211
  • dezvoltator in domeniul tehnologiei blockchain 251210
  • dezvoltator jocuri digitale 251307
  • expert in optimizarea motoarelor de cautare 251306
  • inginer de date complexe (big data) 251212
  • inginer de integrare 251106
  • inginer in domeniul tehnologiilor cloud 251209
  • inginer viziune computerizata 251108
  • manager de continut web 251305
  • proiectant de sisteme informatice inteligente pentru TIC 251107
  • tehnician TIC 351203

3. Unitatile de invatamant inrolate in PatrimVen pot sa acceseze baza de date pentru a nu mai trimite contribuabilii sa solicite adeverinte de venit de la organul fiscal. Potrivit prevederilor Codului de Procedura Fiscala unitatile scolare sunt obligate sa se inregistreze in PatrimVen.  

4. Salariatii pot verifica care este fondul de pensii Pilon 2 la care sunt inregistrati printr-un link pus la dispozitie de ASF.

Companiile retin din salariul brut al angajatilor o contributie la pensie de 25% pe care o vireaza la buget, iar statul este responsabil apoi cu virarea unui procent de 3,75% la fondul de pensii – Pilon 2 la care salariatul este participant.

Daca un angajat nou nu isi alege singur Fondul de pensii Pilon 2 in 4 luni de la angajare, va fi repartizat aleatoriu la unul din fondurile existente in piata. 

5. Codul de procedura fiscala a fost modificat de Ordonanta 31 publicata in MOF 857 din 31.08.2022.

Pe scurt, aceasta prevede ca:

  • Organele fiscale vor publica si lista cu entitatile care nu au obligatii fiscale restante.
  • Actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta si se considera comunicat la data punerii la dispozitia contribuabilului/platitorului prin aceste mijloace.
  • Se introduce prevederea ca platitorul solicitant nu are dreptul la restituirea taxei achitate pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate, in cazul in care cererea intra in procedura de analiza pe fond, in vederea solutionarii prin emiterea ordinului ministrului finantelor de aprobare/respingere a cererii de emitere a solutiei fiscale individuale anticipate. Prin exceptie, taxa pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate se restituie platitorului daca acesta renunta la cererea pentru emiterea solutiei fiscale individuale anticipate in 15 zile de la data depunerii cererii, termenul alocat analizei prealabile sau daca platitorul care este notificat de organul fiscal competent despre faptul ca cererea nu a fost luata in considerare ca urmare a analizei prealabile si, totodata, despre posibilitatea depunerii unei noi cereri sau renuntarea la cererea curenta comunica optiunea sa cu privire la renuntare si solicita restituirea taxei de emitere.
  • Se excepteaza de la atribuirea numarului de identificare fiscala  persoanele nerezidente care sunt inregistrate fiscal si care comunica ONRC informatii referitoare la inregistrarea fiscala in aceeasi zi sau cel mai tarziu a doua zi. De asemenea, se propune ca, dupa emiterea certificatului de inregistrare fiscala, acesta sa se pastreze de catre organul fiscal pana la data ridicarii de catre contribuabil sau imputernicitului acestuia.
  • Durata de efectuare a inspectiei fiscale pentru contribuabilii nerezidenti va fi de 180 de zile, similar cu durata prevazuta pentru contribuabilii mari sau contribuabilii care au sedii secundare.

Este important de mentionat ca nu s-au mai exclus de la esalonarea la plata taxele vamale, accizele si taxa pe valoarea adaugata, asa cum era in varianta proiectului de act normativ.

6. Un nou proiect inaintat la Senat spre dezbatare in 1 septembrie 2022 propune cateva modificari pentru Legea contabilitatii si a OUG 28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, in scopul corelarii duratei de pastrare a documentelor contabile (in general de 10 ani conform celor 2 acte normative) cu perioada in care organele fiscale si alte institutii sau autoritati publice pot efectua controale ori inspectii sau au dreptul sa constate eventuale abateri sau nereguli (Codul de procedura fiscala prevede un termen general de prescriptie de 5 ani).

7. Legea concediului paternal a fost modificata recent prin O 117/2022 care aduce urmatoarele modificari:

  • acordarea concediului paternal si a indemnizatiei aferente se acorda tatilor care au calitatea de lucrator, cu un contract de munca sau un raport de serviciu incheiat conform legii si nu se mai face trimitere la calitatea de asigurat a acestora in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat. Sunt asimilati lucratorilor persoanele cu contracte din activitate sportiva, cu conventii de munca individuale (cooperatii), cu contract de mandate, cu contract de management incheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfasoara activitati ca urmare a unei functii de demnitate publica si persoanele cu contracte de management si de administrare incheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
  • creste durata concediului de la 5 la 10 zile lucratoare, iar in cazul tatilor care au obtinut atestat de absolvire a cursului de puericultura, aceasta se majoreaza cu inca 5 zile, pentru fiecare copil, nu doar pentru primul nascut, ca pana la aprobarea acestei legi. 
  • Indemnizatia de care beneficiaza tatal este egala cu salariul corespunzator perioadei respective. Indemnizatia se suporta integral de catre angajator.

Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei neaprobarea concediului paternal de catre angajator, in calitate de persoana juridica. Incetarea de catre angajator a raporturilor de munca sau de serviciu in perioada in care lucratorul se afla in concediu paternal din alte motive decat cele referitoare la reorganizarea judiciara sau falimentul angajatorului se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 10.000 lei, daca fapta nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerata infractiune.

Se poate achita, pe loc sau in termen de 15 zile de la data inmanarii procesului-verbal de contraventie ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *