Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Inregistrarea in SPV devine obligatorie din martie 2022

SPV ANAF

O noutate aferenta anului 2022 se refera la faptul ca potrivit OUG nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de Procedura Fiscala si reglementarea unor masuri fiscale, incepand cu 1 martie 2022 inregistrarea in SPV devine element obligatoriu pentru anumite categorii de entitatii:

  • persoanele juridice
  • asocieri si alte entitati fara personalitate juridica
  • PFA-uri
  • profesii liberale
  • intreprinderi individuale
  • intreprinderi familiale

Practic, incepand cu aceasta data, transmiterea cererilor, inscrisurilor sau a oricaror documente catre autoritatile fiscale, de catre contribuabilii care desfasoara activitati economice intr-o forma de activitate autorizata se va putea realiza exclusiv online prin intermediul Spatiului Privat Virtual.

In cazul in care contribuabilii nu isi indeplinesc obligatia de a se inregistra in SPV, astfel incat comunicarea cu ANAF sa se realizeze prin intermediul mijloacelor electronice, ci continua sa depuna documente in format fizic la ghiseu, acestea nu vor mai fi luate in considerare dupa 1 martie 2022.

In acest sens, ANAF va notifica contribuabilul cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta.

Ce este SPV?

Spatiul Privat Virtual – SPV este o platforma disponibila pe site-ul ANAF, un serviciu gratuit, accesibil permanent, care ofera o serie de beneficii utilizatorilor sai, cum ar fi:

  • informatii cu privire la obligatiile fiscale
  • posibilitatea de a primi acte administrativ-fiscale si alte documente
  • informatii cu privire la contributiile sociale
  • acces si la alte servicii electronice pe care SPV le ofera

Cum pot sa ma inregistrez in SPV?

Inregistrarea in „Spatiul Privat Virtual” se efectueaza direct prin accesarea link-ului de aici sau prin intermediul site-ului ANAF la  sectiunea ”Spatiul Privat Virtual”, rubrica „Inregistrare Utilizatori Persoane Fizice si Juridice” cu ajutorul:

  1. unui user si al unei parole pentru PF sau
  2. cu certificate calificate pentru PJ si alte entitati fara personalitate juridica

Daca contribuabilii detin un certificat digital calificat inregistrat pe site-ul ANAF, atunci lucrurile sunt mai simple, autentificarea in Spatiul Privat Virtual facandu-se cu ajutorul acestui certificat.

Pentru mai multe instructiuni cu privire la inregistrarea in SPV puteti accesa:

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *