In situatia in care contractul de munca al unui angajat inceteaza, unul din aspectele care necesita atentie este concediul de odihna neefectuat la care respectivul angajat avea dreptul sau situatia inversa, concediul efectuat in plus.
Concediul neefectuat
In privinta concediului de odihna neefectuat Codul muncii are prevederi clare: compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 146 alin.(3) Codul muncii). Astfel, la incetarea unui contract de munca, in situatia in care exista zile de concediu aferente perioadei lucrate care nu au fost luate, angajatorul fie va acorda aceste zile, fie va plati angajatului contravaloarea acestora.
Daca un angajat care a muncit in firma o jumatate de an si nu si-a luat deloc zile de concediu, el are practic dreptul la jumatate din zilele de concediu de odihna mentionate in contractul sau de munca. Zilele de concediu la care are dreptul se calculeaza proportional cu perioada lucrata. De exemplu, daca angajatul a lucrat in anul 2020 de la 1 ianuarie pana la 30 aprilie 2020 si are mentionata in contractul individual de munca o durata a concediului de odihna de 20 de zile, calculele arata asa:
Nr zile concediu de odihna = 121 * 20 /366 =6.61 care se rontunjeste la 7 zile.
Trebuie mentionate inca cateva aspecte importante:
- angajatorul nu poate obliga angajatul sa isi ia concediul de odihna inainte de a pleca, pentru a nu fi obligat sa il plateasca.
- dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Deci angajatul nu poate renunta la acest drept.
- la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
- concediul de odihna nu se scade din termenul de preaviz.
De exemplu, daca un angajat are termen de preaviz 20 de zile si are inca 10 zile de concediu neefectuat pe care doreste sa le ia dupa data la care si-a prezentat demnisia, cele 10 zile nu vor determina prelungirea perioadei de acordare a preavizului.
In privinta modului de calcul a indemnizatiei de concediu, aceasta se detemina astfel: pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in CIM. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Concediul efectuat in plus
Pentru situatia in care angajatul a beneficiat de concediu de odihna inainte sa inceteze contractul de munca intr-un numar de zile care ar depasi numarul de zile care i s-ar cuveni pentru perioada lucrata, se pot aplica urmatoarele prevederi:
- art. 256 alin. (1) din Codul muncii care arata ca salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
- art. 169 din Codul muncii care arata ca nicio re?inere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor ?i condi?iilor prevazute de lege. Re?inerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida ?i exigibila ?i a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ?i irevocabila.
In concluzie, daca exista zile de concediu efectuat in plus se poate solicita angajatului restituirea acestora in calitate de sume nedatorate, insa nu se pot retine din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Buna ziua,
Referitor la precizarea „In concluzie, daca exista zile de concediu efectuat in plus se poate solicita angajatului restituirea acestora in calitate de sume nedatorate, insa nu se pot retine din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti.”, zilele de concediu de odihna au fost acordate si evidentiate pe statul de plata la luna de calcul in care salariatul a efectuat concediu iar in momentul incetarii nu se poate aplica aceiasi modalitate, de evidentiere a concediului necuvenit la luna de plata in care se face lichidarea? Adica, sa i se vireze pe card suma cuvenita pentru perioada lucrata din care sa fie scazuta suma pentru concediul de odihna necuvenit. Sau cum se solicita angajatului restituirea, ca modalitate.
Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua Marius,
Art. 256 alin. (1) din Codul muncii arata ca salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie, iar art. 169 din Codul muncii arata ca nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege. Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Asadar, suma de bani datorata de angajat poate fi acoperita de buna voie de catre aceasta persoana prin achitarea sumei respective catre firma dumneavoastra (ii aduceti la cunostinta acest aspect), dar nu poate fi recuperata prin retinerea din salariu daca nu exista o hotarare judecatoreasca in acest sens.
Zi frumoasa!
Hello Delia.
Multumesc pentru articol, e crystal clear. 🙂
Mai am si eu o intrebare de clarificare, daca se poate. Am inceput munca intr-o companie pe 1 Iulie 2020, deci am muncit 6 luni din an, fara sa imi iau concediu. Apoi in 2021, pana la 1 Decembrie, data plecarii cu acordul partilor, mi-am luat 10 zile din 21 agreate/an cu angajatorul in contractul de munca. Gresesc daca estimez ca voi primi de la angajator, la plecare, contravaloare zile concediu neefectuate, de 10.5 zile pe 2020 plus diferenta de la 10 la 21 pe 2021, raportata direct proportional la 11 luni, cat am lucrat efectiv? 🙂
Multumesc frumos!
Buna ziua Dan,
Mulțumim frumos pentri aprecieri 🙂
Dupa calculele noastre, pentru anul 2020 aveati dreptul (pentru cat s-a lucrat) la un numar de 11 zile de concediu care s-au reportat in anul 2021 (avand in vedere ca nu au fost luate).
In anul 2021 aveati dreptul (pentru cat s-a lucrat) la un numar de 19 zile de concediu.
Total zile de concediu 2021: 11 (af. 2020) + 19 (af. 2021) = 30 zile
Total zile CO luate in 2021: 10 zile
Total zile de CO care trebuie platite la plecare: 20 zile.
Mult succes!
Buna ziua Mai exista si alte metode (legale) de calcul al indemnizatiei zilelor de CO neefectuate la incetarea activitatii pensie limit. de varsta pt. ca la Pirelli au o metoda proprie de calcul si nici nu adauga sporurile permanente si mai mult cumuleaza indemn. CO cu restul salarial de primit,pentru a le taxa la un locsi evident sunt mult in defavoarea fostului angajat. Deci exista si alte legi in baza carora se pot calcula indemn. Co neefectuate,.?Multumesc frumos pentru un eventual raspuns competent in baza caruia sa am curaj intr-o eventualitate judiciara,.O zi frumoasa sa aveti,. cu respect,.
Buna ziua,
Baza legala de calcul a indemnizatiei de concediu de odihna este art. 150 din Codul muncii:” (1) Pentru perioada concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.”
Zi frumoasa!
Buna ziua pensionat 20/12/2021 indemnizatie pe 23 zile CO neefectuate in 2021,Intrebare : in una din cele 3 luni anterioare pensionarii si anume luna a-11-a,am fost carantinat covid-19 10 zile pe stat plata, incasand 3867lei, cum se calc. indemnizatia CO pe o zi,.? avand salar baza 3543,.sporuri perman. :vech.25%,bonus indiv.7% bonus perform.700lei,spor tura 250lei daca se poate. va rog. un calcul legal si profesionist,.Va multumesc anticipat,.Cu respect,.
Buna ziua,
Singura prevedere cu privire la modul de calcul este art. 150 alin. (2) din Codul muncii: (1) Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca. 2) Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale prevazute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Asadar, consideram ca in calcul se iau doar sporurile permanente pe care le-ati mentionat. In perioada in care ati avut Covid se iau in calcul si acele zile cu indemnizatia respectiva, care este de 100%. In plus, trebuie sa tineti cont ca daca suma rezultata din calcul este mai mica decat salariul de baza plus sporurile permanente pentru perioada respectiva, suma cuvenita este cea corespunzatoare acestuia din urma.
Zi frumoasa!
Buna ziua: Am si eu nevoie de o informatie autorizata,si un mod de calcul.legal. Deci pensionat recent 21/12/2021 si am de primit indemn. CO pe 22 zile neefectuate in 2021 ,dar in 01/11/2021–13/11/2021, am fost carantinat CoVID-19 (10) zile CM, pe stat primind 3867lei pe 10 zile CM,Intrebare :Cum se calc.indemnizatia pentru cele 22 zile CO, pe aceste 3 luni anterioare, precum si pe luna decembrie,pt. a compara cele 2 rezultate,conform art.150 cod. muncii.,.Cu urmatoarele date conform CIM ?:salar de baza 3543lei,(pana in septembrie 2021 inclusiv, aveam ,3485lei,) apoi din. oct. mi-au facut 3543lei. Sporuri permanente :spor vech.25%,bonus indiv.7%,bonus perform.700lei,bonus tura 250lei ,.Venit cu sporuri perman: Luna a-12-a 3918lei(15 zile lucrate,luna avand 22 zile lucratoare,..apoi pe 21/12/2021 pensionare) Luna a-11-a 3495lei (11 zile lucrate,caci 10 zile am fost in CM) luna avand 21 zile lucratoare,luna a-10-a 5592lei,.luna avand 21 zile lucratoare, luna a -9-a 5722lei, luna avand 22 zile lucratoare .Mentionez caci acestea sunt salariile,pe decembrie si cele 3 luni anterioare lunii pensionarii,plus veniturile permanente adica pe intreaga perioada a angajarii.. In speranta ca ma veti ajuta cu un calcul legal profesionist Va multumesc anticipat si va urez O seara frumoasa sa aveti Cu respect,.
Buna ziua,
Speta dumneavoastra este destul de complexa, va recomandam sa va adresati unui consultant fiscal pentru a primi informatii corecte si complexe.
Zi frumoasa!
Sarut mana,multumesc frumos pentru raspuns,dar tot sunt nelamurit.Am consultat in peste 25 de locuri, siteuri, cabinete avocatura,experti contabili (telefonic) si unii nu au stiut sa-mi spuna, altii mi-au spus in diferite moduri intr-un cuvant nimeni nu stie concret cum se calculeaza si tare mii frica ca si in instanta se intampla acelasi lucru,adica se face dupa cum vrea fiecare. Asadar dupa umila mea parere ar fi foarte simplu (dar daca nu exista norme de aplicare concrete fiecare face cum vrea,.??!!_) deci in lunile cand apar astfel de situatii ( CM si altele) Ar trabui calculat astfel: Se ia in calcul salariul de baza,si sporurile permanente ( apropo indemnizatia de CM sau orice alte indemnizatii intra in sporurile permanente,daca sunt sporadice?)impartit la nr. de zile lucratoare,.,considerandu-se ca am lucrat luna intreaga,rezultand indemnizatia CO pe o zi . Dar dupa cum ati zis D-voastra la nr.de zile lucrate in speta 11 rezultand suma de 3500 inclusiv sporurile perman. se adauga si indemnizatia de 3875 pe conc. medic?.(caz in care ar fi ideal ,.,un vis,.) ?? La care se adauga si veniturile pe celelalte 2 luni (din cele 3 anterioare) si se imparte la nr. de zile lucratoare,rezultand indemn. CO pe o zi ,., Intr-un cuvant , Intortocheate sunt caile Domnului , pe care sunt sigur ca numeni nu stie sa le desluseasca, care vor ramane probabil la Mana (stiinta sau nestiinta ) unui avocat si judecator,. La care pun pariu ca 5 Avocati (experti,.,.??!!) si judecatori vor da 5 verdicte diferite Asa ca ,., Va multumesc frumos cu respect O zi frumoasa sa aveti,.,.
Buna ziua,
Intelegem ca este complicat sa primiti un raspuns complex.
Recomandarea noastra insa ar fi sa apelati la serviciile unui expert in legislatia muncii pentru a obtine o opinie scrisa din partea unei persoane specializata strict in acest domeniu, al salarizarii.
Mult succes!
Buna ziua , sunt in preaviz 15 zile .
Am lucrat la firma 2 ani și 12 zile după care am intrat in preaviz 15 zile . In 2 ani nu am avut o zi de concediu . As vrea să știu cu cât se plătește concediu de odihna neefectuat
Buna ziua Vasile,
Indemnizatia de concediu neefectuat se calculeaza precum concediul de odihna. Aceasta indemnizatie reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu. Aceasta nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in contractul individual de munca.
Mult succes!
Buna ziua! Cum se procedeaza in cazul in care un angajat intr-o institutie publica se transfera la o alta institutie publica si care si-a luat tot concediul pe anul in curs la institutia de la care se transfera?
Legea zice ca indemnizatiile trebuie acordate de fiecare institutie publica direct proportional cu timpul lucrat efectiv la fiecare instituie in parte.
Oare cum s-ar putea regla?
Buna ziua Alina,
Noul angajator ar trebui sa va acorde concediu de odihna conform cu timpul lucrat in respectiva institutie. La primul angajator dumneavoastra ati depasit durata concediului. Nu exista o posibilitate de compensare intre cei doi angajatori. Fie ramane asa situatia, fie, daca agreati de comun acord cu angajatorul vechi, puteti restitui sumele aferente indemnizatiei acordate in plus. Fara acordul dumneavoastra angajatorul nu va putea retine sumele din salariul dumneavoastra.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si weekend placut!
Buna ziua! Urmează să rămân în concediu pentru creșterea copilului pana la 2 ani. Pentru anul in curs nu am efectuat nici o zi de concediu. Oare pot cere angajatorului sa imi plateasca zilele de concediu neefectuate? Sau ce se întâmplă cu concediul in aceasta situație? Va mulțumesc pentru amabilitate!
Buna ziua Dinu,
Plata zilelor de concediu de odihna neefectuate se poate face de catre angajator doar la incetarea contractului individual de munca.
Zilele de concediu ramase neluate se vor putea lua atunci cand reveniti din CCC, ele nu se pierd.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!