Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce se intampla cu concediul efectuat in plus sau neefectuat daca inceteaza contractul de munca?

legislatie concediu odihna

In situatia in care contractul de munca al unui angajat inceteaza, unul din aspectele care necesita atentie este concediul de odihna neefectuat la care respectivul angajat avea dreptul sau situatia inversa, concediul efectuat in plus.

Concediul neefectuat

In privinta concediului de odihna neefectuat Codul muncii are prevederi clare: compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca (art. 146 alin.(3) Codul muncii). Astfel, la incetarea unui contract de munca, in situatia in care exista zile de concediu aferente perioadei lucrate care nu au fost luate, angajatorul fie va acorda aceste zile, fie va plati angajatului contravaloarea acestora.

Daca un angajat care a muncit in firma o jumatate de an si nu si-a luat deloc zile de concediu, el are practic dreptul la jumatate din zilele de concediu de odihna mentionate in contractul sau de munca. Zilele de concediu la care are dreptul se calculeaza proportional cu perioada lucrata. De exemplu, daca angajatul a lucrat in anul 2020 de la 1 ianuarie pana la 30 aprilie 2020 si are mentionata in contractul individual de munca o durata a concediului de odihna de 20 de zile, calculele arata asa:

Nr zile concediu de odihna = 121 * 20 /366 =6.61 care se rontunjeste la 7 zile.

Trebuie mentionate inca cateva aspecte importante:

  • angajatorul nu poate obliga angajatul sa isi ia concediul de odihna inainte de a pleca, pentru a nu fi obligat sa il plateasca.
  • dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari. Deci angajatul nu poate renunta la acest drept.
  • la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
  • concediul de odihna nu se scade din termenul de preaviz.

De exemplu, daca un angajat are termen de preaviz 20 de zile si are inca 10 zile de concediu neefectuat pe care doreste sa le ia dupa data la care si-a prezentat demnisia, cele 10 zile nu vor determina prelungirea perioadei de acordare a preavizului.

In privinta modului de calcul a indemnizatiei de concediu, aceasta se detemina astfel: pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza de o indemnizatie de concediu, care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva, prevazute in CIM. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.

Concediul efectuat in plus

Pentru situatia in care angajatul a beneficiat de concediu de odihna inainte sa inceteze contractul de munca intr-un numar de zile care ar depasi numarul de zile care i s-ar cuveni pentru perioada lucrata, se pot aplica urmatoarele prevederi:

  • art. 256 alin. (1) din Codul muncii care arata ca salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.
  • art. 169 din Codul muncii care arata ca nicio re?inere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor ?i condi?iilor prevazute de lege. Re?inerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida ?i exigibila ?i a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva ?i irevocabila.

In concluzie, daca exista zile de concediu efectuat in plus se poate solicita angajatului restituirea acestora in calitate de sume nedatorate, insa nu se pot retine din salariu in lipsa unei hotarari judecatoresti.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

14 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *