Pe langa inspectia fiscala si controlulul inopinat, mai exista un alt tip de control care se poate desfasura la entitati si anume, controlul antifrauda.
Cine poate sa efectueze controlul antifrauda?
Controlul antifrauda se efectueaza de catre functionarii publici din cadrul Directiei generale antifrauda fiscala pe intreg teritoriul tarii.
Acest control se efectueaza ca regula generala in baza unei analize de risc. Contribuabilul nu poate face obiectii cu privire la procedura de selectare folosita pentru efectuarea controlului antifrauda.
Scopul acestui tip de control este de prevenire si combatere a fraudei si evaziunii fiscale.
Important!
Controlul antifrauda se realizeaza operativ, fara ca persoana verificata sa fie informata in prealabil.
Exista anumite situatii in care acest tip de control se poate desfasura fara a exista o analiza de risc.
a) atunci cand, in exercitarea atributiilor de serviciu, constata incalcari ale legislatiei fiscale care impun o interventie imediata;
b) in mod exceptional, in vederea efectuarii unor actiuni de control cu caracter specific, in scopul prevenirii si combaterii fraudei si/sau evaziunii fiscale.
Reguli privind controlul antifrauda
La inceperea controlului antifrauda, organele de control antifrauda fiscala sunt obligate sa se legitimeze in conditiile legii.
Ori de cate ori controlul antifrauda se efectueaza in spatiile de lucru ale contribuabilului/platitorului, controlul se consemneaza in registrul unic de control, potrivit legii.
La orice actiune de control participa cel putin doi inspectori ai Directiei generale antifrauda fiscal.
Inspectorilor antifrauda fiscala trebuie sa li se permita accesul in toate spatiile in care se produc, se depoziteaza sau se comercializeaza bunuri si servicii, in interiorul zonelor libere, in vecinatatea unitatilor vamale, in antrepozite fiscale si în orice alte locuri unde se desfasoara activitati economice, pe timp de zi si de noapte. De asemenea, daca este cazul, trebuie sa se faciliteze prelevarea de probe, esantioane, mostre etc.
Pe toata durata controlului antifrauda, persoana verificata are urmatoarele drepturi:
a) de a solicita legitimarea organelor de control antifrauda fiscala care efectueaza actiunea de control antifrauda;
b) de a beneficia de asistenta de specialitate;
c) de a fi informat pe parcursul desfasurarii controlului antifrauda asupra constatarilor efectuate;
d) ca activitatea sa fie cat mai putin afectata pe timpul desfasurarii controlului antifrauda;
e) de a primi dovada scrisa in cazul retinerii unor documente ca urmare a activitatii de control antifrauda.
Procesul verbal de control
La finalizarea controlului antifrauda se incheie proces-verbal de control. Un exemplar al procesului-verbal de control se comunica contribuabilului/platitorului.
Procesul-verbal/actul de control constituie mijloc de proba, inclusiv in situatia in care in continut sunt prezentate consecintele fiscale ale neregulilor constatate.
In termen de 5 zile lucratoare de la comunicare, contribuabilul isi poate exprima punctul de vedere fata de constatarile mentionate in procesul-verbal/actul de control.
Acest punct de vedere se analizeaza la nivelul Directiei generale antifrauda fiscala.
Daca din analiza reiese ca este necesara refacerea controlului si/sau a procesului verbal de control, se poate dispune aceasta masura.
Contraventii
Constituie contraventie neindeplinirea masurilor dispuse in termenele si conditiile stabilite de organul de control antifrauda fiscala.
Sanctiunea aplicabila este amenda de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si mari si cu amenda de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.