Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Corectarea erorilor contabile

erori contabile

Nu exista o definitie oficiala a erorii contabile. Erorile contabile pot avea o serie de cauze, inclusiv greseli matematice, de aplicare a politicilor contabile, ignorarea sau interpretarea incorecta a evenimentelor si fraudelor, preluarea bazei de date dintr-un program informatic contabil in altul. Ele pot proveni din exercitiile financiare precedente sau din exercitiul financiar curent si pot fi semnificative sau nesemnificative.

Regulile privind corectarea erorilor contabile sunt prevazute de Ordinul 1802/2014 care prevede urmatoarele:

– corectarea erorilor aferente exercitiului financiar curent se efectueaza pe seama contului de profit si pierdere

– corectarea erorilor semnificative aferente exercitiilor financiare precedente se efectueaza pe seama rezultatului reportat 

Delimitarea erorilor nesemnificative de cele semnificative se face in functie de urmatoarele repere:

– erorile nesemnificative sunt cele de natura sa nu influenteze informatiile financiar-contabile. 

– o eroare este semnificativa daca aceasta ar putea influenta deciziile economice ale utilizatorilor, luate pe baza situatiilor financiare anuale. 

– analizarea daca o eroare este semnificativa sau nu trebuie sa se efectueze in context, având in vedere natura sau valoarea individuala ori cumulata a elementelor.

Societatile ar trebui sa stabileasca prin manualul de politici si proceduri contabile un prag de semnificatie – de exemplu 5% din cifra de afaceri.

Consecinte in cazul corectarii erorilor

Un aspect foarte important este ca o corectie a erorilor aferente exercitiilor financiare precedente nu determina modificarea situatiilor financiare ale acelor exercitii. Situatiile financiare odata depuse nu se mai pot rectifica decat in anumite situatii bine definite.

In cazul erorilor aferente exercitiilor financiare precedente, corectarea acestora nu presupune ajustarea informatiilor comparative prezentate in situatiile financiare. Informatiile comparative referitoare la pozitia financiara si performanta financiara, respectiv modificarea pozitiei financiare, sunt prezentate in notele explicative.

In notele explicative la situatiile financiare trebuie prezentate informatii cu privire la:

– natura erorilor constatate si 

– perioadele afectate de acestea.

Exista un cont special in care se inregistreaza corectiile efectuate pentru exercitii precedente: contul 1174 – Rezultatul reportat provenit din corectarea erorilor, astfel ca la prima citire a unei balante, se poate identifica cu usurinta daca au existat erori si contravaloarea corectiilor efectuate. 

Asa cum mentionam anterior, doar anumite erori pot permite rectificarea situatiilor financiare.

Ordinul care reglementeaza procedura de corectare a erorilor din situatiile financiare este O 450/2016 pentru aprobarea Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial.

Depunerea pentru aceeasi perioada de raportare a unui alt set de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale se poate efectua NUMAI pentru corectarea erorilor mentionate in procedura, nu si pentru corectarea erorilor contabile definite de reglementarile contabile aplicabile.

Ce poate fi corectat ?

Erorile constatate determinate de completarea eronata a:

a) denumirii entitatii raportoare;

b) codului unic de inregistrare al entitatii raportoare;

c) activitatii CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);

d) formei de proprietate;

e) indicatorilor raportati prin formularul «Bilant»/«Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii», daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins intr-o declaratie pe propria raspundere 

f) numarului de salariati si/sau a altor indicatori raportati prin formularul “Date informative.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *