Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1. Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect legislativ prin care propune cresterea sumei netaxabile la salariul minim de la 200 de lei la 300 de lei, incepand cu 1 iulie 2024. Aceasta masura se coreleaza cu propunerea de majorare a salariului minim pe economie prevazuta a intra in vigoare tot incepand cu aceasta data.
2. Directia Antifrauda a identificat o societate din zona Bucuresti-Ilfov care, in perioada 2018-2023, s-a sustras de la achitarea obligatiilor fiscale aferente comercializarii in mediul online de telefoane mobile in valoare de peste 10.000.000 de lei. Ca urmare a verificarilor efectuate s-a intocmit procesul verbal in care a fost individualizat un prejudiciu de TVA in cuantum de 1.700.511 de lei, valorificat in cadrul unui dosar penal.
Societatea a inregistrat in contabilitate documente de achizitie care nu corespund realitatii, cat si facturi de vanzare care nu contin TVA, contrar prevederilor legale si naturii bunurilor vandute, respectiv telefoane mobile noi, sigilate si cu garantie.
3. 25 iunie 2024 este termenul pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor pe trimestrul 4 din 2023 si de asemenea, pentru definitivarea impozitului pe profit pe anul 2023. Aceasta amanare pe 25 iunie a fost implementata ca urmare a aplicarii prevederilor OUG 153/2020 prin care s-a stabilit acordarea unor facilitati (reduceri de impozit) la societatile cu capital propriu pozitiv si/sau in crestere.
4. ONRC a anuntat intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu ca serviciile de furnizare de informatii oferite prin intermediul portalului de servicii online al ONRC pentru eliberarea carora este necesara aplicarea semnaturii electronice sunt temporar suspendate din motive tehnice.
5. Codul muncii a fost modificat recent prin publicarea Legii 161 in MOF 507 din 31 mai 2024. Prevederea noua care se introduce este ca persoana singura din familia monoparentala nu poate fi obligata sa presteze munca de noapte.
6. Incepand cu 1 iunie, organele fiscale pot aplica amenzi pentru e-factura.
OUG 30/2024 prevede ca nerespectarea prevederilor de transmitere pentru una sau mai multe facturi al caror termen-limita de transmitere in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura intervine in cursul unei luni calendaristice constituie contraventie si se sanctioneaza cu:
– amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii,
– amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii si
– amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
7. ANOFM a anuntat ca platforma electronica pentru gestionarea tichetelor de activitati casnice este disponibila la adresa: https://tichete.anofm.ro.
8. Pe calendarul zilelor libere legale urmeaza: data de 23 iunie (duminica) – Rusaliile si 24 iunie (luni) — a doua zi de Rusalii.
Pentru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.
9. ANAF a precizat intr-un comunicat publicat pe data de 3 iunie ca sursele de fonduri de natura darurilor de nunta/de botez sunt venituri neimpozabile si nu sunt supuse obligatiei de declarare.
Aceasta exceptare se regaseste la art. 62 alin.(p) din Codul fiscal care include in lista veniturilor impozabile : sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur de investitii, primite cu titlu de mostenire ori donatie.
10. Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, absolventii institutiilor de invatamant/scolilor speciale, cu varsta de minimum 16 ani, care in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca din raza carora isi au domiciliul si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza de o prima de insertie egala cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinta (ISR) in vigoare la data incadrarii (ISR – 660 de lei).
Dupa cele 60 de zile de la absolvire, in cazul in care absolventii s-au inregistrat ca persoane in cautarea unui loc de munca, acestia pot beneficia, la cerere, de indemnizatie de somaj in cuantum de 50% din valoarea ISR in vigoare pentru o perioada de 6 luni. Persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, nu beneficiaza de indemnizatie de somaj.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.