Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Salariul minim 3.700 lei, amenzi pentru nedepunerea situatiilor financiare – Cronica antreprenoriala

salariul minim 2024

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Ministerul Muncii a publicat pe data de 28.05.2024 proiectul unei Hotarari de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Se propune ca, incepand cu data de 1 iulie 2024, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se stabileste in bani, fara a include indemnizatii, sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.700 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 168,000 ore pe luna, reprezentand 22,024 lei/ora.

Consecintele majorarii salariului minim cu 400 de lei sunt:

– cresterea cheltuielilor salariale ale angajatorilor in cazul in care au angajati inregistrati cu salariul minim, cu 400 de lei (diferenta de brut) si 9 lei contributia asiguratorie de munca

– cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate datorita faptului ca acest calcul se raporteaza la salariul minim
modificarea plafoanelor la CAS si CASS la declaratia unica. Aceste plafoane se stabilesc in functie de salariul minim

2. Entitatile care nu depun la timp situatiile financiare (termenul limita a fost 29.05.2024) risca amenzi stabilite diferit in functie de numarul de zile de intarziere, astfel:

– intre 1 zi si 15 zile lucratoare de intarziere– amenda este cuprinsa intre 300 de lei si 1.000 lei

– intre 16 zile si 30 de zile lucratoare de intarziere- amenda este cuprinsa intre 1.000 lei si 3.000lei

– peste 30 de zile lucratoare de intarziere, amenda este cuprinsa intre 1.500 lei si 4.500 lei.

3. Guvernul a aprobat majorarea cu 10 puncte procentuale din indicatorul social de referinta (ISR) a indemnizatiilor lunare pentru adultul cu handicap grav si pentru copilul cu handicap grav. Este un prim pas pentru venituri mai bune si diminuarea riscului de excluziune sociala a persoanelor cu dizabilitati.

Astfel, coeficientul indemnizatiei pentru adultul cu handicap grav va creste de la 70% din ISR la 80%, respectiv de la 463 de lei la 529 de lei, iar nivelul prestatiei sociale pentru copilul cu handicap grav se va majora de la 60% din ISR la 70%, respectiv de la 397 de lei cat este acum, la 463 de lei.

4. Incepand cu data de 16 mai 2024 intra in vigoare o modificare a Legii evaziunii fiscale, modificare introdusa prin Legea 126/2024 publicata in MOF nr. 437 din 13 mai 2024.

Se introduc in lista infractiunilor de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si urmatoarele: folosirea de catre contribuabil, cu rea-credinta, a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, in vederea crearii aparentei de legalitate a unor operatiuni fictive sau disimularii circuitului tranzactional real al bunurilor/serviciilor, utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic national de supraveghere si monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale.

Tot ca element de noutate se introduce ca infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi sau cu amenda operatiunea de creditare efectuata in mod direct sau indirect de catre orice persoana fizica, avand drept scop efectuarea unor plati cu sume de bani care provin din omisiunea evidentierii in actele contabile a operatiunilor comerciale efectuate si/sau a veniturilor realizate a unuia sau mai multor contribuabili.

5. Angajatorii din domeniile cultivarea si comertul plantelor, activitati de pompe funebre, comert cu animale de companie si hrana pentru acestea, au facut obiectul unei campanii nationale, desfasurata de Inspectia Muncii in perioada 14-17.05.2024. Valoarea totala a amenzilor aplicate este de 817.300 de lei, din care 328.000 de lei pentru munca nedeclarata. Au fost identificate 16 persoane care lucrau fara forme legale.

Cele mai frecvente probleme identificate de organele de control au fost:

– nerespectarea prevederilor referitoare la datele transmise in REVISAL: transmiteri tardive sau incomplete, date eronate

– lipsa evidentei orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat si neacordarea sporului de repaus saptamanal

– nerespectarea modelului cadru al contractului individual de munca

– nerepartizarea programului de lucru in contractele de munca cu timp partial si program de lucru inegal

– lipsa contractului individual de munca la locul de desfasurare a activitatii.

6. Intr-un comunicat al ITM Salaj, se reaminteste ca pe langa tichetele de masa sau cele cadou, incepand din acest an, salariatii pot primi din partea angajatorilor lor un nou tip de bonus, respectiv tichete pentru plata muncilor casnice pe care le presteaza lucratorii casnici.

Beneficiul este prevazut de Legea 111/2022 privind activitatea prestatorului casnic, potrivit careia, angajatorii le pot oferi salariatilor lor tichete de activitati casnice pe care acestia sa le foloseasca pentru a-i plati pe lucatorii casnici care fac diverse munci necalificate in gospodarie – curatenie, spalat si calcat haine, intretinere gradina, preparare hrana, ingrijire animale de companie, cumparaturi, s.a.m.d.

Angajatorii care pot acorda aceste tichete sunt cei care pot acorda bilete de valoare, conform prevederilor Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, respectiv institutii publice, operatori economici, societati, indiferent de forma de organizare si de proprietate, organizatii cooperatiste, orice entitate care are statutul legal de persoana juridica constituita potrivit legislatiei romane.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *