Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – noutati privind concediile medicale incepand cu 1 august 2021

Concediu medical

Iata mai jos ce noutati avem pentru voi in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. Incepand cu 1 august 2021 au intrat in vigoare cateva modificari in privinta concediilor medicale, sintetizate mai jos:

  • s-a stabilit un mod nou de acordare a certificatelor de concediu medical in cazul incapacitatii temporare de munca pentru boli obisnuite, care prevede evaluarea starii de sanatate si monitorizarea pacientilor de catre medicii curanti, prin intocmirea unui plan de urmarire a evolutiei bolii.
  • acordarea concediului medical,  pentru fiecare episod de boala,  se va face in cel putin doua etape, astfel:

a) in prima etapa medicul de familie va acorda maxim 4 zile de concediu medical, cu incadrarea in limita maxima de 7 zile pentru fiecare episod de boala, respectiv 28 de zile pe an. In schimb, medicii specialisti din ambulatoriu pot acorda in prima etapa maxim 15 zile, cu incadrarea in limita maxima de 30/31 zile/luna, respectiv 90 de zile pe an.

b) daca dupa incheierea acestei primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezinta pentru evaluarea starii de sanatate conform planului de urmarire a evolutiei bolii, precum si in situatia in care evolutia starii de sanatate a asiguratului este favorabila ca urmare a respectarii de catre acesta a planului de urmarire a evolutiei bolii, medicii curanti nu vor mai acorda concediu medical in continuare.

Planul de urmarire a evolutiei bolii nu se va intocmi in cazul eliberarii certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale: cardiovasculare, SIDA, neoplazii si tuberculoza, pentru urgentele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A si pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii, precum si in situatia in care asiguratul este internat in spital.

  • asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copiilor cu afectiuni grave in varsta de pana la 18 ani (anterior era pana la 16 ani)
  • persoanele care se deplaseaza in interes personal in zone in care exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent inalt patogen, desi aceste conditii erau cunoscute la momentul initierii deplasarii si care, la intoarcerea pe teritoriul Romaniei, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin in contact, intra in concediu de carantina, vor beneficia de indemnizatie suportata din FNUASS doar pentru o perioada de 5 zile.

2. S-au publicat noile masuri de relaxare valabile incepand cu 1 august 2021, prin Hotararea 795 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 730/2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 12 iulie 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Masurile noi vizeaza in principal activitatile cultural-artistice si de divertisment organizate in spatii deschise si competitiile sportive.

3. Incepand cu 29.07.2021, persoanele care se vaccineaza au dreptul la o zi libera platita, astfel:

  • cate o zi libera platita, care nu se include in durata concediului de odihna, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul angajatilor din sistemul public si privat
  • cate o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul elevilor si studentilor
  • cate o zi de permisie, pentru fiecare doza de vaccin efectuata, in cazul cadrelor militare in activitate si al soldatilor si gradatilor profesionisti

Drepturile se acorda pe baza adeverintei de vaccinare, iar in cazul in care ziua libera coincide cu ziua vaccinarii, persoanele au obligatia depunerii adeverintei de vaccinare in prima zi lucratoare de la vaccinare.

Beneficiaza de aceste drepturi si unul dintre parinti sau reprezentantul legal al copilului cu varsta de pana la 18 ani, precum si al persoanei cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, in ziua vaccinarii.

4. Inscrierea la schema de ajutor HoReCa pentru 20% din pierderea de cifra de afaceri intre 2019 si 2020 s-a incheiat pe data de 26 iulie 2021 la ora 20.00. Cifrele oficiale arata ca au aplicat 10.185 de firme din domeniu.

Pasii urmatori sunt evaluarea dosarelor depuse, comunicarea deciziilor de admitere sau respingere, trimiterea contractelor la semnat de catre beneficiari si plata efectiva a ajutorului.

5. In ce priveste situatia granturilor pentru capital de lucru (Masura 2), Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a deblocat plata celei de a treia transe de plati pentru Masura 2 – Granturi pentru capital de lucru,  schema de ajutor de stat din fonduri UE, in valoare de 241 de milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa din 30.07.2021.

6. Casa Nationala de Pensii Publice a sintetizat intr-un comunicat publicat recent pe site-ul institutiei, principalele modificari aduse legii pensiilor prin Legea 197/16.07.2021:

  • locurile de munca incadrate in conditii speciale se completeaza cu activitatile de productie, mentenanta si asimilate din unitatile de productie a energiei electrice in termocentralele pe baza de carbune, incluzand si unitatile de extractie a carbunelui. Pentru personalul implicat direct si nemijlocit in utilizarea procedeelor si utilajelor specifice productiei energiei electrice si extractiei carbunelui, ca urmare a acestei incadrari, se va reduce varsta standard de pensionare cu 13 ani pentru persoanele care au desfasurat cel putin 25 de ani activitati in conditiile mai sus mentionate.
  • aceste noi dispozitii se aplica doar pentru viitor, respectiv dupa 30 de zile de la data publicarii legii in Monitorul Oficial al Romaniei si nu contin reglementari referitoare la asimilarea in conditii speciale a perioadelor realizate in conditiile mentionate mai sus inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi sau recalcularea pensiilor aflate in plata.

7. CNAS a realizat Ghidul asiguratului, document care cuprinde informatii despre calitatea de asigurat, modalitatile de accesare a serviciilor pe fiecare domeniu de asistenta medicala, precum si drepturile si obligatiile asiguratului, conform reglementarilor in vigoare la nivelul lunii iulie 2021. Ghidul se adreseaza atat persoanelor asigurate, cat si celor neasigurate, care pot afla care sunt serviciile medicale la care au dreptul si care este modalitatea de accesare a acestora. Ghidul este disponibil aici.

8. Ministerul Muncii a anuntat intr-un comunicat publicat in 28.07.2021 ca Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii adoptiei, care flexibilizeaza procedurile actuale si cresc sprijinul acordat de stat familiilor care adopta.

Documentul adoptat stabileste si procedura de acordare a drepturilor banesti prevazute de Legea nr. 268/2020, respectiv indemnizatia de sprijin si suma fixa in cuantum de 1.500 lei, prin agentiile pentru plati si inspectie sociala judetene si a municipiului Bucuresti.

Testeaza gratuit programele noastre: Facturare OnlineGestiune Online sau Contabilitate Online si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *