Iata ce noutati avem pentru voi in editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:
1. A fost actualizat formatul declaratiei 101 privind impozitul pe profit care se utilizeaza incepand cu obligatiile fiscale aferente anului 2020 (Ordinul nr. 4.072 publicat in 17 decembrie 2020).
2. Biletele de transport interurban la care au dreptul gratuit persoanele cu handicap grav si accentuat in acest an vor putea fi folosite si in ianuarie 2021.
Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede ca persoanele cu handicap grav beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, in limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de calatorii pe an calendaristic, iar cele cu handicap accentuat pentru 12 calatorii pe an calendaristic, fiind astfel inlocuite calatoriile dus-intors pe an calendaristic cu calatorii pe an calendaristic.
Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuitatii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului, conform legii, si aflat in proprietatea acestora, corespunzator costurilor biletelor de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, dupa caz, fara a depasi suma de 1.500 lei anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.
3. S-a publicat o noua versiune a REVISAL (6.0.8) care va fi disponibila incepand cu data de 21 decembrie 2020 care aduce ca elemente de noutate posibilitatea introducerii contractului de munca temporara cu clauza de telemunca, alinierea perioadei contractului de ucenicie la prevederile legale in vigoare: perioada de contract acceptata este cuprinsa in intervalul 6 36 luni, actualizarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania, in conformitate cu noile prevederi.
4. Au fost publicate normele de completare a Declaratiei statistice Intrastat (Ordinul nr. 1.129 din 12 noiembrie 2020).
Obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:
- sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoare adaugata adica au cod de identificare fiscala
- realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene
- valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare din cele doua fluxuri – introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an
Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei atat pentru expedieri intra-UE de bunuri, cat si pentru introduceri intra-UE de bunuri. Un operator economic a carui valoare anuala pentru introducerile intra-UE de bunuri este egala cu sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul introduceri. Un operator economic a carui valoare anuala pentru expedierile intra-UE de bunuri este egala cu sau mai mare de 900.000 lei trebuie sa declare pentru fluxul expedieri.
5. ANOFM a publicat un ghid util pentru recunoasterea experientie profesionale si a calificarilor dobandite in afara granitelor. Ghidul poate fi gasit aici.
6. S-a publicat o noua procedura de intocmire, avizare si aprobare ale raportului de inspectie fiscala.
Actul normativ reglementeaza procedura de lucru interna a organelor de inspectie fiscala si situatiile in care apar divergente intre organele fiscale in stabilirea corecta a starii de fapt fiscale la un contribuabil verificat, precum si modalitatea de solutionare a acestora, prin consensul opiniilor intre reprezentantii echipei de inspectie fiscala, seful de serviciu si conducatorul activitatii de inspectie fiscala.
Prin aplicarea procedurii de intocmire, avizare si aprobare a raportului de inspectie fiscala, prevazuta in OPANAF nr. 4077/2020, efectul scontat este de crestere a calitatii actului de inspectie fiscala (Ordinul presedintelui ANAF nr. 4077 / publicat in Monitorul Oficial nr. 1210/11.12.2020).
7. In 18 decembrie 2020 au fost promulgate doua modificari ample ale codul fiscal si codului de procedura fiscala. Se asteapta publicarea lor in Monitorul Oficial. Modificarile vizeaza printre altele cresterea plafonului pentru aplicarea TVA la incasare de la 2.250.000 lei cat este in prezent la 4.500.000 lei, extinderea termenului pentru depunerea declaratiei unice pana la 25 mai, reglementarea fiscala a situatiei tichetelor cadou, reglementarea notiunii de grup fiscal pentru impozitul pe profit etc.
8. In ceea ce priveste situatia granturilor, MEEMA a anuntat ca masura unu urmeaza sa fie redeschisa in scurt timp, iar pentru microgranturi vor putea aplica si intreprinderile individuale si familiale si firmele infiintate in anul 2019.
In jur de 1000 de firme aplicante in cadrul masurii doi si-au luat banii si cca. 3000 au primit deja contractele, cu perspectiva ca pana la sfarsitul anului cca. 3500 de firme sa intre in posesia fondurilor.
Masura 3 ramane deschisa pana pe 29 ianuarie.
9. O data cu finalul de an se incheie si termenele de prelugire a unor masuri fiscale, astfel:
- la 31 decembrie 2020 se incheie termenul pana la care nu se datoreaza impozit specific
- 25 decembrie 2020 este termenul pana la care au fost suspendate popririle (OUG 181/12020).
Testeaza gratuit aplicatiile noastre: Facturare, Gestiune sau Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.