Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Cateva noutati fiscale importante pentru companii in anul 2021

Noutati fiscale

Din punct de vedere fiscal si contabil, exista mai multe noutati pentru anul 2021 cu impact asupra firmelor, pe care le sintetizam mai jos:

Masurile prezentate mai jos sunt publicate in Monitorul oficial si se refera la:

  • rambursarea TVA cu control ulterior se pastreaza pana la 25 ianuarie 2021, dupa care se trece la sistemul obisnuit
  • declaratia privind beneficiarul real la entitatile care mai au aceasta obligatie se va depune in termen de 90 de zile de la incetarea starii de alerta
  • pragurile Intrastat pentru anul 2021 se mentin cele de la nivelul anului 2020, respectiv 900.000 lei pentru introduceri si 900.000 lei pentru expedieri. Totodata s-au publicat si norme pentru depunerea declaratiei Intrastat
  • incepand cu 01.01.2021 tranzactiile cu Marea Britanie vor urma regulile privind tranzactiile cu state non UE ca urmare a incetarii perioadei de tranzitie in context Brexit
  • firmele cu cifra de afaceri sub 1.000.000 euro nu vor mai fi supuse obligatiei de a depune raportari contabile semestriale incepand cu 2021
  • noul nivel al accizelor valabil pentru 2021 a fost publicat de MFP pe site-ul propriu
  • prevederile privind somajul tehnic conform OUG 30/2020 si  indemnizatia pentru timp redus de munca (Kurzarbeit) au fost prelungite pana la 30 iunie 2021.

Pe laga aceste masuri, mai exista o lista lunga de modificari fiscale care vizeaza atat codul fiscal cat si codul de procedura fiscala, publicate in Monitorul Oficial in 21.12.2020. Este vorba de Legile 295 si 296 din 21.12.2020 care prevad:

  • cresterea plafonului TVA la incasare de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei.
  • se acorda dreptul de deducere a TVA beneficiarilor care primesc facturi de corectie de la furnizori in afara termenului de prescriptie, in alte situatii decat ca urmare a inspectiei fiscale la furnizor.
  • se introduce o prevedere care vizeaza posibilitatea desemnarii unui reprezentant fiscal care sa indeplineasca obligatiile din perspectiva TVA in anumite conditii
  • se modifica unele conditii pentru a putea beneficia de exonerarea la plata TVA in vama la importuri.
  • limitarea aplicarii pana la data de 30 iunie 2022 inclusiv pentru: taxare inversa la livrare de cereale si plante tehnice, transferul de certificate de emisii de gaze cu efect de sera,  furnizari de telefoane mobile.
  • se introduce expres prevederea ca, cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
  • se introduce o noua cheltuiala nedeductibila: cea pentru achizitii de la persoane dintr-un stat necooperant.
  • se introduce prevederea noua ca in situatia in care un beneficiar al unei sponsorizari/ burse private/mecenat restituie suma respectiva contribuabilului, potrivit legii, intr-un an fiscal diferit de cel in care a fost acordata sponsorizarea/ bursa privata/mecenatul, suma dedusa pentru acea sponsorizare/bursa privata sau mecenat din impozitul pe profit, in perioade fiscale precedente, in limita prevazuta de lege, se adauga ca diferenta de plata la impozitul pe profit datorat in trimestrul/anul restituirii sponsorizarii/bursei private/mecenatului.
  • nu se vor cuprinde in baza impozabila a impozitului pe veniturilor microintreprinderilor dividendele primite de la o persoana juridica romana.
  • termenul pentru depunerea declaratiei unice si a declaratiei 230 Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat, devine 25 mai.
  • se aduc clarificari definitiei sediului secundar, in sensul ca daca angajatii lucreaza la domiciliu, firma nu are obligatia infiintarii unui sediu secundar in respectiva locatie.
  • se introduc prevederi suplimentare in cazul in care in cursul inspectiei intervine decesul persoanei fizice sau incetarea activitatii persoanei juridice, astfel ca, in cazul in care inspectia fiscala a inceput si intervine incetarea persoanei juridice sau decesul persoanei fizice ca subiecte de drept fiscal, inspectia fiscala continua cu succesorii persoanei respective, daca acestia exista. In acest caz, creanta fiscala se stabileste pe numele succesorilor. In cazul in care nu exista succesori inspectia fiscala inceteaza.
  • se introduc doua conditii care trebuie indeplinite cumulat pentru ca organul de inspectie fiscala sa poate face o reverificare. Acestea sunt:
    1. dupa incheierea inspectiei fiscale apar date suplimentare care erau necunoscute organului de inspectie fiscala sau, dupa caz, contribuabilului, la data efectuarii inspectiei fiscale
    2. datele suplimentare influenteaza rezultatele inspectiei fiscale incheiate

Prin date suplimentare se intelege orice fapt sau mijloc de proba de care se ia cunostinta ulterior inspectiei, de natura sa modifice rezultatele inspectiei anterioare.

  • se reduce durata maxima a verificarii situatiei fiscale personale de la 365 de zile la 270 de zile.
  • se prevede expres ca in cazul persoanelor fizice nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

Incearca gratuit programele SmartBill: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *