Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – sanctiuni pentru munca subdeclarata, noi formulare pentru indemnizatia de somaj tehnic

Cronica antreprenoriala

Saptamana aceasta cronica antreprenoriala vine cu o serie de noutati:

1. Noile restrictii aplicabile incepand cu data de 25 octombrie au fost publicate in Monitorul Oficial vineri, 22.10.2021 si introduse prin Hotararea 1130 pentru modificarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea starii de alerta.

Printre noile masuri amintim:

  • interzicerea organizarii si desfasurarii de mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferinte sau alte tipuri de intruniri, organizarea de evenimente private (nunti, botezuri, mese festive si altele asemenea)
  • in spatiile inchise sau deschise, competitiile sportive se pot desfasura pe teritoriul Romaniei fara participarea spectatorilor
  • activitatile recreative si sportive desfasurate in aer liber sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc impreuna
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor, precum si la terase este permisa pana la 50% din capacitatea maxima a spatiului in intervalul orar 5,00—21,00. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau au trecut prin boala
  • activitatea in baruri, cluburi si discoteci este interzisa
  • operatorii economici care desfasoara activitati in domeniul comertului si prestarilor de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private, inclusiv in interiorul centrelor si parcurilor comerciale, sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea in intervalul orar 5,00—21,00. Prin exceptie in intervalul orar 21,00—5,00 operatorii economici care  desfasoara activitati de comert/prestari de servicii in spatii inchise si/sau deschise, publice si/sau private pot activa doar in relatia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitatea in spatii inchise in domeniul salilor de sport si/sau fitness este permisa fara a depasi 30% din capacitatea  maxima a spatiului, cu asigurarea unei suprafete de minimum 4 mp pentru fiecare persoana. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boala
  • activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc este permisa pana la 30% din capacitatea maxima a spatiului. Participarea este permisa doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau trecute prin boala
  • pe durata starii de alerta, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau in regim de telemunca, pentru cel putin 50% din angajati, acolo unde specificul activitatii permite. In situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu si in vederea evitarii aglomerarii transportului public, angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, avand un numar mai mare de 50 de salariati, au obligatia organizarii programului de lucru astfel incat personalul sa fie impartit in grupe/schimburi/ture care sa inceapa, respectiv sa termine activitatea la o diferenta de cel putin o ora, cu respectarea stricta a masurilor de protectie sanitara.

2.ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pe luna noiembrie 2021.

3. Cea de-a doua sesiune pentru  1 “Microgranturi” va fi deschisa pentru inscriere incepand de luni, 25 octombrie 2021, ora 10.00 pe site-ul Granturi IMM. MEAT a publicat in acest sens un tutorial de preinscriere si inscriere cu toti pasii ce urmeaza a fi parcursi.

4.ANAF a anuntat demararea unor actiuni de control la marii contribuabili in vederea verificarii daca casele de marcat au fost conectate la timp la MF-ANAF. La operatorii economici unde au fost finalizate verificarile, inspectorii ANAF au constatat ca 87% dintre acestia s-au conformat, iar pentru ceilalti, care nu au realizat conectarea, au fost aplicate sanctiuni contraventionale, conform legislatiei in vigoare.

5. S-a publicat modelul documentelor pentru solicitarea somajului tehnic -O 947/20.10.2021 privind aprobarea modelului documentelor prevazute la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2021 pentru stabilirea unor masuri de protectie sociala a angajatilor si a altor categorii profesionale in contextul interzicerii, suspendarii ori limitarii activitatilor economice, determinate de situatia epidemiologica generata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

6. Au fost publicate cateva prevederi aplicabile persoanelor care opteaza pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, prin Ordinul 1240/20.10.2021, care prevede urmatoarele:

  • persoanele juridice fara scop patrimonial care, potrivit Legii contabilitatii au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa instiinteze unitatea teritoriala a MF despre exercitiul financiar ales cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de inceputul exercitiului financiar ales. Persoanele nou-infiintate depun instiintarea respectiva in termen de 30 de zile calendaristice de la data infiintarii. Aceste entitati intocmesc raportari contabile anuale la 31 decembrie distinct de situatiile financiare anuale incheiate la data aleasa pentru acestea. La intocmirea de catre aceste entitati a situatiilor financiare anuale sunt avute in vedere prevederile Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobate prin OMFP nr. 3.103/2017.
  • Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic au obligatia sa intocmeasca si sa depuna raportari contabile anuale la 31 decembrie la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor, in conditiile prevazute in anexa la ordin. Raportarile contabile anuale ale acestora se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor in termen de 150 de zile de la incheierea anului calendaristic.

7. S-a aprobat o noua procedura de indrumare si asistenta a contribuabililor/platitorilor, acordata de catre ANAF. Solicitarile depuse pe vechea procedura se vor solutiona potrivit procedurii aplicabile la data inregistrarii.

ANAF furnizeaza informatii cu caracter general in legatura cu modul in care contribuabilii trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii declarative sau de plata si/sau fiscale/contabile. Aceste informatii nu includ informatiile de interes public, informatiile prin care se sugereaza modalitati de optimizare a sarcinii fiscale, informatiile care contravin secretului fiscal, elaborarea de monografii contabile solicitate de operatorii economici sau materiale de presa sau pentru uz didactic, cum sunt, fara a se limita la, cele pentru lucrari de licenta, proiecte de cercetare, master, doctorat.

Contribuabilii vor depune o cerere care include in mod obligatoriu datele de identificare, respectiv numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice/entitatii fara personalitate juridica, dupa caz, domiciliul fiscal, precum si codul de identificare fiscala.

Asistenta se poate acorda: direct la sediul organului fiscal competent, in format letric, prin e-mail, prin SPV, prin telefon sau din oficiu.

8. Pana la finalul anului 2021, vom mai avea urmatoarele zile libere legal:

  • 30 noiembrie, marti – Santul Andrei
  • 1 decembrie, miercuri – Ziua Nationala a Romaniei
  • 25 decembrie, sambata – prima zi de Craciun
  • 26 decembrie, duminica – a doua zi de Craciun

9. Miercuri 20 octombrie 2021 au intrat in vigoare dispozitiile privind contraventiile introduse prin OUG 117/2021, referitoare la munca subdeclarata si plata cu intarziere a salariului. Acestea sunt:

  • primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana dar fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei
  • acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si indeclaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei
  • incalcarea de catre angajator a obligatiei de plata a salariului cu mai mult de o luna, de la data de plata a salariului, stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *