Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Fara categorie

Cum stabilim contributiile la angajatii part time? Care sunt noile obligatii declarative?

negocierea colectiva

Incepand cu luna august 2022, in cazul salariatilor cu contracte pe timp partial se aplica noi reguli de calcul al contributiilor, introduse prin Ordonanta 16/2022.

Mai precis, Ordonanta 16/2022 prevede ca incepand cu veniturile aferente lunii august, contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate datorate de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu norma intreaga sau cu timp partial nu poate fi mai mica decat nivelul contributiei de asigurari sociale calculata prin aplicarea cotelor de 25% respectiv 10% asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.

Exista o lista de exceptii, cum ar fi persoanele fizice aflate in una dintre urmatoarele situatii:

  • sunt elevi sau studenti, cu varsta pana la 26 de ani si care se afla intr-o forma de scolarizare
  • sunt ucenici, in varsta de pana la 18 ani
  • sunt persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi
  • au calitatea de pensionari pentru limita de varsta in sistemul public de pensii, cu exceptia pensionarilor pentru limita de varsta care beneficiaza de pensii de serviciu in baza unor legi/statute speciale, precum si a celor care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu pensia stabilita in unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii
  • realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara

Pentru a putea stabili situatia reala, angajatorul va trebui sa solicite documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la  lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.

Important! In cazul in care contributia de asigurari sociale calculata este mai mica decat contributia de asigurari sociale stabilita la nivelul unui salariu minim, diferenta se suporta de catre angajator in numele angajatului.

Asadar, salariul net al angajatului nu este afectat, intreaga diferenta suportand-o angajatorul pe cheltuiala sa.

Obligatii declarative ale angajatilor

Salariatii aflati in situatia de la punctul e) au obligatia sa depuna la fiecare angajator o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara. Aceasta obligatie este prevazuta in proiectul procedurii publicate in 11.08.2022 pe site-ul Ministerului de Finante.

Ca exceptie, daca la unul dintre angajatori baza lunara de calcul al CAS si a CASS aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna este cel putin egala cu salariul minim, salariatii nu mai au obligatia depunerii declaratiei la angajatorul respectiv.

Termenul de depunere a declaratiei este pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.

Obligatii declarative ale angajatorilor

Pentru ca angajatul sa poata completa declaratia pe propria raspundere pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al CAS si al CASS aferenta veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.

In proiectul procedurii sunt prevazute si cateva exemple.

Presupunem ca o persoana fizica are urmatoarele contracte de munca:

Exemplul 1

ContracteContract la societatea AContract la societatea B
Tip contractNorma intreagaTimp partial
Venit brut lunar2.550 lei400 lei
Baza de calcul contributii2.550 lei400 lei

Baza lunara de calcul cumulata este 2.550 lei + 400 lei = 2.950 lei, care este mai mare decat salariul minim brut pe tara garantat in plata (2.550 lei in prezent).
In acest caz, persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere numai la angajatorul B, deoarece la angajatorul A baza lunara de calcul a contributiilor este egala cu salariul minim brut pe tara. 

La fiecare angajator, salariatul datoreaza CAS si CASS de sanatate la venitul brut efectiv realizat, respectiv 2.550 lei la angajatorul A si 400 lei la angajatorul B.

Exemplul 2

ContracteContract la societatea AContract la societatea BContract la societatea C
Tip contractPartialPartialPartial
Venit brut lunar800 lei900 lei1.000 lei
Baza de calcul contributii800 lei900 lei1.000 lei


Baza lunara de calcul cumulata = 800 lei + 900 lei + 1.000 lei = 2.700 lei, valoare superioara salariului minim.
In acest caz, salariatul depune declaratia pe propria raspundere la fiecare angajator.
Angajatul datoreaza la fiecare angajator contributiile la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv 800 lei la A, 900 lei la B si 1.000 lei la C.

Exemplul 3

ContracteContract la societatea AContract la societatea B
Tip contractNorma intreagaPartial
Durata munca10 zile10 zile
Venit brut1.250 lei1.000 lei
Baza de calcul contributii1.250 lei1.000 lei

In cursul lunii, persoana fizica lucreaza 10 zile, iar pentru restul de 12 zile lucratoare din luna contractul este suspendat.

Baza lunara de calcul cumulata, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii aferenta zilelor lucrate este de 2.250 lei (1.250 lei + 1.000 lei).

Nivelul salariului minim brut garantat in plata aferent zilelor lucrate in care contractele au fost active este de 1.159 lei (2.550 lei: 22 zile lucratoare in luna x 10 zile lucrate). 

Fiindca 2.250 lei este mai mult decat contravaloarea salariului minim pentru perioada lucrata , persoana fizica depune declaratia pe propria raspundere la angajatorul B.
Atat A cat si B stabilesc si retin CAS si CASS  la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, respectiv la 1.250 lei in cazul angajatorului A si la 1.000 lei in cazul angajatorului B.

Exemplul 4

ContracteContract la societatea AContract la societatea B (sector agricol)
Tip contractPartial 4 ore/ziPartial 4 ore/zi
Venit brut1.100 lei1.500 lei
Baza de calcul contributii1.100 lei1.500 lei

Baza lunara de calcul cumulata este 1.100 lei + 1.500 lei = 2.600 lei, peste salariul minim.
Salariatul depune la fiecare angajator declaratia pe propria raspundere si acesta retine si plateste contributiile la nivelul bazei lunare de calcul determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii prin aplicarea cotelor prevazute la art. 138 lit. a) si la art.156 din Codul fiscal, cu respectarea, dupa caz, a prevederilor art. 138^2 alin. (1), art. 138^3 alin. (1) si art. 154 alin. (1) lit. s) din Codul fiscal.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *