Declaratia unica sau declaratia 212 este declaratia privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice.
Formatul declaratiei este reglementat prin OPANAF nr. 6/2024.
Formularul pdf este disponibil aici
Se utilizeaza pentru declararea impozitului pe veniturile realizate si a contributiilor sociale datorate pe anul 2023, precum si a impozitului estimat si a contributiilor sociale datorate pe anul 2024.
Termenul de depunere
A. Declaratia se depune in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului/incheierii contractului intre parti in cazul contribuabililor care incep o activitate in cursul anului fiscal sau al celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendare pentru care impunerea este finala si care nu au avut, pana la acea data, obligatia depunerii declaratiei unice.
B. Se depune pana la 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, in vederea declararii venitului realizat si stabilirii/definitivarii impozitului anual pe venit si a contributiilor sociale.
In anul 2024 termenul este 27 mai 2024, 25 mai fiind zi nelucratoare.
C. Pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an, pentru stabilirea si declararea impozitului pe venitul estimat/norma de venit a se realiza in fiecare an fiscal, precum si pentru declararea si stabilirea contributiilor sociale datorate.
D. Pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor, sub sanctiunea decaderii, in cazul exercitarii optiunii privind destinatia unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul datorat pe venitul net anual impozabil/castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit care se infiinteaza si functioneaza in conditiile legii si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private.
E. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente si/sau din activitati agricole, silvicultura si piscicultura pentru care impozitul se determina in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, precum si cei care intra in suspendare temporara a activitatii, potrivit legislatiei in materie, au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
F. Contribuabilii care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, in situatiile in care intervin modificari ale clauzelor contractuale sau in cazul rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care determinarea venitului brut se efectueaza potrivit prevederilor art. 120 alin. (7) din Codul fiscal si in care chiria este exprimata in lei sau reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta, depun declaratia in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.
F. Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net se determina pe baza normelor de venit, in situatia incetarii activitatii in cursul anului, respectiv a intreruperii temporare, sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sa depuna declaratia la organele fiscale competente si sa isi recalculeze impozitul pe venit.
G. Persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat care realizeaza venituri din activitati independente/activitati agricole, in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, determinate pe baza normelor de venit sau in sistem real, depun declaratia in termen de 30 de zile de la obtinerea certificatului care atesta incadrarea in gradul de handicap, in vederea recalcularii venitului net anual si a impozitului datorat.
Important pentru venituri din chirii!
In cazul in care o persoana fizica inchiriaza catre persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila, ca urmare a schimbarile legislative aplicabile incepand cu 1 ianuarie 2024, nu mai au obligatia sa depuna declaratia unica fiindca impozitul este retinut la sursa si declarat de catre acesti chiriasi.
Un alt element de noutate pentru anul 2024 este faptul ca persoanele fizice nu mai pot opta pentru evidenta veniturilor si cheltuielilor in sistem real.
Modul de calcul este urmatorul:
Venit net anual = venit brut – cota forfetara de cheltuieli (20%)
Directionarea a 3,5% din impozit
Persoanele care obtin venituri impuse in sistem real din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, activitati agricole, piscicultura, silvicultura precum si castiguri din investitii care se declara in declaratia unica si venituri din strainatate de natura celor enumerate, inclusiv pensii din strainatate, pot directiona, prin completarea declaratiei unice, pana la 3,5% din impozitul datorat catre entitatile non-profit/unitatile de cult din impozitul aferent veniturilor obtinute in anul 2023 .
Incepand cu veniturile anului 2024 nu mai exista aceasta posibilitate decat pentru cei care obtin venituri salariale.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.