Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Demisia: forma, obligatia de inregistrare, termen de preaviz

demisia

Prin demisie, angajatul anunța oficial si in scris ca doreste sa isi intrerupa contractul de munca cu angajatorul intr-un termen stabilit sau in conformitate cu prevederile legale sau contractuale aplicabile.

Demisia poate fi motivata de diverse considerente personale sau profesionale, cum ar fi obtinerea unei alte oportunitati de munca, dorinta de a se retrage din campul muncii pentru o perioada, neintelegeri cu angajatorul sau colegii, probleme de sanatate sau schimbari in viata personala.

Codul muncii defineste demisia drept un act unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. 

Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.

Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Termenul de preaviz

Termenul de preaviz este cel convenit de parți in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de :

a) 20 de zile lucratoare pentru salariații cu functii de executie, respectiv mai mare de 

b) 45 de zile lucratoare pentru salariații care ocupa functii de conducere.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renunțarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Sanctiuni

Nerespectarea prevederilor legale mai sus mentionate privind inregistrarea de catre angajator a demisiei se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Formular

Nu exista un formular standard pentru acest tip de document.

Este important insa sa aiba forma scrisa si aceasta sa fie comunicata angajatorului.

Un model poate fi cel de mai jos :

Nr………data: ……………..

CERERE DE DEMISIE

Subsemnatul (a) ………………………., salariat la ………………………..,  in functia de …………………..,  va rog sa luati act de demisia mea, urmand sa incetez activitatea la data de ……………….. .

Perioada de timp dintre prezenta notificare si data incetarii activitatii reprezinta preavizul de ………zile lucratoare prevazut in contractul individual de munca. 

In cazul in care doriţi sa renuntati partial sau total la preaviz va rog sa-mi comunicati.

Va multumesc.

Data                                                                                                             Semnatura

Alte aspecte importante:

a) in perioada de proba contractul de munca poate inceta printr-o simpla notificare, fara preaviz

b) angajatorul poate sa renunte total sau partial la perioada de preaviz si sa inceteze contractul de munca in baza art. 81 alin. (7) din Codul muncii, demisie fara preaviz la data la care a intrat in posesia demisiei.

c) demisia se inregistreaza obligatoriu si in REVISAL

d) demisia este un act unilateral si nu trebuie confundata cu cererea de incetare a contractului cu acordul partilor.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *