Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Redirectionare impozit 3,5%, alocatia pentru copii, servicii transnationale – Cronica antreprenoriala

Redirectionare impozit 3,5%

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Persoanele fizice care opteaza pentru redirectionarea unei sume reprezentand pana la 3,5% din impozitul pe venit sau castigul net anual impozabil pentru sustinerea entitatilor nonprofit si a unitatilor de cult, precum si pentru acordarea de burse private, pot depune formularul 230 ”Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” pana cel tarziu la data de 25 Mai 2023, sub sanctiunea decaderii. Formularul 230 “Cererea privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat”, impreuna cu anexele completate, se depune astfel:

a) prin intermediul serviciului Spatiul Privat Virtual, sectiunea Depunere Declaratie unica si alte formulare SPV-PF accesand linkul: https://formularespv- pf.anaf.ro/

b) prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro, prin utilizarea unui certificat digital calificat

c) in format hartie, la registratura organului fiscal competent (in raza caruia contribuabilul isi are domiciliul), in mod individual

d) prin posta, in mod individual, cu confirmare de primire

e) sau se poate opta pentru depunerea cererii la entitatea nonprofit/unitatea de cult, beneficiara sumei. Entitatea nonprofit/unitatea de cult care primeste cereri de la contribuabili are obligatia de a transmite la organul fiscal competent doar prin mijloace electronice de transmitere la distanta, formularul «Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230».

2. Ministerul de Finante a publicat in 12.05.2023 un proiect de Hotarare pentru aprobarea procedurii de autorizare si/sau de inregistrare a furnizorilor de servicii de schimb intre monede virtuale si monede fiduciare si a furnizorilor de portofele digitale, precum si a procedurii de acordare si retragere a avizului tehnic.

3. In MOF nr. 402 din 10.05.2023 s-a publicat Legea 114/10.05.2023 care aduce o modificare Legii 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii.

Noile modificari arata ca alocatia de stat pentru copii se plateste unuia dintre parinti pe baza acordului acestora sau a conventiei autentificate de un notar public cu ocazia divortului ori, in caz de neintelegere, pe baza hotararii judecatoresti sau a ordinului de protectie emis de instanta judecatoreasca , parintelui/persoanei caruia/careia i s-a incredintat copilul spre crestere si educare sau la care s-a stabilit resedinta copilului. Alocatia este incasata de parintele/persoana beneficiar/beneficiara al/a masurii de protectie pe durata valabilitatii ordinului de protectie si atat timp cat i-a fost incredintat copilul sau in situatia in care copilul are stabilita resedinta la aceasta/aceasta.

4. Inspectorii ANAF au dat amenzi de in valoare de 1.55 milioane de lei in urma unor inspectii derulate la complextul commercial Dragonul Rosul. In data de 4 mai 2023, 200 de inspectori ANAF au verificat 203 operatori economici din complexul comercial Dargonul Rosu.

Au fost aplicate 312 sanctiuni contraventionale in coantum de 1.55 mil lei. Amenzile au fost date in principal pentru neevidentierea in contabilitate a operatiunilor economico-financiare si nerespectarea prevederilor legale referitoare la intocmirea si utilizarea documentelor justificative.

5. Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale ale societatilor comerciale la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor este 150 de zile de la incheierea exercitiului financiar pentru depunerea situatiilor financiare de catre societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice respectiv, 30 mai 2023.

6. BNR a anuntat intr-un comunicat ca in ultima perioada au fost observate noi tipologii/scenarii de fraude prin manipularea platitorului, care vizeaza instrumentele de plata de tip card, internet banking sau mobile banking. In cele mai multe cazuri, utilizatorii serviciilor de plata sunt indusi in eroare de catre atacatori si, sub diverse pretexte inselatoare – de ex. necesitatea de actualizare a datelor personale, notificarea privind blocarea conturilor sau a instrumentelor de plata, obtinerea de informatii legate de carduri de catre falsi cumparatori de bunuri sau servicii postate pe platformele de anunturi online –, sunt convinsi sa divulge elemente de securitate personalizate ale instrumentelor de plata pe care le detin, informatii ce sunt folosite ulterior pentru accesarea conturilor victimelor si sustragerea fondurilor acestora.

7. Hotararea Guvernului nr.302/2023 aduce o serie de modificari la Normele metodologice privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 337/2017.

Noul act normativ stabileste ca intreprinderile europene care detaseaza in Romania vor putea desemna si o alta persoana in relatia cu autoritatile, nu doar reprezentantul legal sau un salariat detasat in tara, inlocuind sintagma „reprezentant legal” cu „persoana desemnata”.

Ca urmare, persoana desemnata de catre intreprindere sa asigure legatura cu autoritatile competente din Romania are obligatia de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, la solicitarea acestora, documentele necesare realizarii controlului privind respectarea conditiilor de munca prevazute de Legea nr.16/2017.

Intreprinderile stabilite pe teritoriul unui stat membru sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene care, in cadrul prestarii de servicii transnationale, detaseaza pe teritoriul Romaniei salariati cu care au stabilite raporturi de munca ca au obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie privind detasarea transnationala a salariatilor, in limba romana, cel tarziu anterior inceperii activitatii, al carei model este prevazut in anexa nr. 1 la norme (HG nr. 337/2017).

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *