Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Depunere declaratia unica, situatii financiare, RO e-Tranport – Cronica antreprenoriala

depunere declaratia unica

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Luna mai a anului 2024 este marcata de 3 scadente importante:

– termenul limita pentru depunerea situatiilor financiare aferente anului 2023 este data de 29 mai 2024

declaratia unica pe anul 2023 are ca termen data de 27 mai 2024

– formularul 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” are ca termen de depunere tot data de 27 mai 2024.

2. Pentru anul fiscal 2024, indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual este 106%. Indicele preturilor de consum este utilizat de societatile platitoare de impozit pe profit care au optat pentru calculul, declararea si plata impozitului pe profit anual cu plati anticipate efectuate trimestrial (1/4 din impozitul pe profit aferent anului anterior).

3. ANAF a anuntat intr-un comunicat publicat pe data de 20 mai 2024 ca a publicat traducerea in limba romana a Liniilor Directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale (Ghidul O.C.D.E.), editia 2010, 2017 si 2022.

Materialul informativ, poate fi consultat atat in limba romana, cat si in limba engleza la urmatorul link:
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/structura_anaf/dir_control_fiscal/preturi_transfer/.

4. Incepand cu 1 iulie 2024 se majoreaza cota de impozit de la 16% la 70% la veniturile a caror sursa nu a fost identificata. Prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost adusa o modificare importanta constand in majorarea cotei de impozitare la 70% pentru veniturile a caror provenienta nu poate fi dovedita.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face incepand cu data de 1 iulie 2024 si se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.

5. ANAF a publicat pe data de 17 mai 2024 un proiect de act normativ pentru aprobarea Procedurii de eliberare a unor adeverinte de catre organul fiscal central, in cazul persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului unor formulare. Prin proiectul de ordin, se propune aprobarea procedurii de eliberare a unor adeverinte de catre organul fiscal central, in cazul persoanelor fizice, precum si a modelului si continutului urmatoarelor formulare:

a) 231 “Cerere pentru eliberarea unei adeverinte” – formular care va fi utilizat de persoanele fizice care solicita eliberarea unei adeverinte/adeverinte de venit;

b) 232 “Adeverinta de venit” – formular care atesta veniturile, existente in evidenta fiscala, realizate de persoana fizica, in cursul unui an fiscal;

c) 233 ”Adeverinta” – formular care atesta ca persoana fizica nu figureaza inregistrata in evidenta fiscala.

6. Pe data de 16 mai 2024 s-a publicat in Transparenta decizionala un Proiect de ordin pentru aprobarea Procedurii de utilizare si functionare a sistemului national privind monitorizarea transporturilor de bunuri RO e-Transport.

Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizarii in Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masa maxima tehnic admisibila de minimum 2,5 tone, incarcate cu bunuri cu o masa bruta totala mai mare de 500 kg sau o valoare totala mai mare de 10.000 de lei, aferente cel putin unei partide de bunuri care face obiectul transportului.

Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere insemnand o deplasare cu incarcatura, realizata de un vehicul rutier, efectuata pe drumurile publice avand un loc de plecare/intrare pe teritoriul national si un punct de sosire/iesire de pe teritoriul national, pe teritoriul Romaniei.

La stabilirea masei brute totale a bunurilor care fac obiectul unei partide de bunuri pentru care exista obligatia declararii in Sistemul RO e-Transport se iau in considerare masa neta a bunurilor transportate si masa ambalajelor necesare comercializarii si transportului bunurilor.
Stabilirea valorii totale a bunurilor care fac obiectul transportului declarat in Sistemul RO e-Transport va avea in vedere:

a) valoarea bunurilor transportate nu include TVA;

b) in cazul tranzactiilor comerciale decontate in valuta, conversia in lei se va face la cursul de schimb al Bancii Nationale a Romaniei valabil la data declararii transportului in Sistemul RO e-Transport;

c) in functie de tipul tranzactiei declarate in Sistemul RO e-Transport, valoarea bunurilor transportate va face referire la valoarea cunoscuta potrivit documentelor comerciale, financiare sau contabile, dupa caz, la momentul declaratiei.

d) in cazul operatiunilor de import, valoarea bunurilor declarate este valoarea inscrisa in factura externa.

7. Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale a organizat consultari cu partenerii sociali din sindicatele si patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea in legislatia nationala a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe tara garantat in plata.

Directiva 2041/2022 urmeaza sa fie transpusa in Romania in acest an.
Formula care va fi stabilita va tine cont de puterea de cumparare, de nivelul castigului salarial mediu brut si productivitatea muncii.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *