Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Ce este EBITDA si cum se calculeaza?

EBITDA

EBITDA este un indicator financiar a carui denumire este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, mai exact castigul inaintea cheltuielii cu dobanda, taxele, deprecierea si amortizarea.

Reprezinta rezultatul obtinut de o entitate, rezultat care nu este influentat de politica de amortizari si provizioane, de politica financiara sau de cea de impozitare.

Cu alte cuvinte, EBITDA raspunde la intrebarea: cati bani produce compania din activitatea de baza inainte de a contabiliza anumite elemente financiare care ar putea denatura imaginea asupra adevaratei sanatati financiare a acesteia?

Formula de calcul EBITDA

EBITDA = profitul net + cheltuiala cu dobanda + cheltuiala cu impozitele + cheltuiala cu amortizarea si deprecierea

Amortizarea se refera la imobilizarile necorporale, in timp ce deprecierea este legata de imobilizarile corporale.

Dobanda este exclusa din calculul EBITDA, fiindca acest indicator urmareste sa analizeze profitabilitatea unei societati indiferent de structura finantarii, de modul in care aceasta isi gestioneaza sursele de finantare.

Taxele sunt excluse, fiindca acestea ofera o imagine mai buna asupra profitabilitatii, neinfluentata de strategiile de optimizare fiscala. Prevederile fiscale difera de la o tara la alta si includerea lor ar genera automat diferente si probleme de comparabilitate.

Asadar, prin adaugarea dobanzii, taxelor, amortizarii si deprecierii la profitul net, indicatorul poate fi utilizat pentru a monitoriza si compara profitabilitatea companiilor indiferent de politica de depreciere sau de costurile finantarii.

EBITDA se utilizeaza preponderent in analiza financiara a industriilor care au ca specific un volum mare de active, cladiri, hale de productie, echipamente industriale si prin urmare o valoare a cheltuielii cu amortizarea, o cheltuiala care nu afecteaza fluxul de numerar (cheltuiala non cash).

In practica se mai utilizeaza indicatori similari precum:

EBIT (Earnings Before Interest, Taxes) sau

EBITDAR (Earnings before interest, taxes, depreciation, amortisation, and restructuring or rent costs (EBITDAR))

EBT (Earnings before taxes).

Exemplu de calcul EBITDA

– Presupunem ca o societate are urmatoarele date:

– Profit net = 10.000.000 lei

– Cheltuieli cu amortizarea: 5.000.000 lei

– Cheltuiala cu dobanda = 1.000.000 lei

– Cheltuieli cu taxele = 1.000.000

– EBITDA = 10.000.000 lei +5.000.000 lei +1.000.000 lei +1.000.000 lei = 17.000.000 lei

La ce se utilizeaza acest indicator?

– pentru masurarea profitului operational

– comparatii intre companii si intre industrii

– in analiza indatorarii, pentru ca EBITDA ofera o imagine globala asupra capacitatii unei companii de a-si plati datoriile si dobanda.

Cum niciun indicator nu este perfect, si acestui indicator i s-au adus anumite critici, precum:

– ignora costul activelor: una din cele mai importante critici este aceea ca EBITDA presupune ca profitabilitatea este o functie a vanzarilor si operatiunilor, ignorand activele societatii (sau CAPEX : capital expenditure)

– toate costurile excluse din EBITDA pot face ca o companie sa para mult mai “ieftina” pentru investitori decat este in realitate. Investitorii care utilizeaza doar EBITDA pentru a stabili valoarea unei companii, pot fi condusi catre un rezultat gresit.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *