Ulterior infiintarii, o persoana fizica autorizata are urmatoarele obligatii declarative:
- Daca activitatea incepe in cursul anului fiscal, cu exceptia lunii decembrie, persoana fizica va depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data infiintarii. In declaratia unica va completa Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual: pe baza de norma de venit sau in sistem real.
- Daca incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, persoana fizica va depune Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere (art.120 alin (8) Cod fiscal).
Ajustarea normei PFA
Daca PFA opteaza pentru impozitarea la norma de venit, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit sau asupra normei de venit ajustate, dupa caz.
Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional.
Exemplu:
O PFA se infiinteaza incepand cu 01.06.2022 si deruleaza activitate incepand cu aceasta data. Pentru stabilirea impozitului pe venit se ia ca baza de calcul norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii, redusa proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care se va desfasura activitatea.
Presupunem ca norma anuala este de 20.000 lei.
Norma anuala de venit corespunzatoare perioadei de desfasurare a activitatii se calculeaza astfel:
1. Norma de venit calculata la nivelul unei zile este 20.000 lei: 365 zile = 54,79 lei/zi
2. Norma de venit se recalculeaza aferent perioadei de desfasurare a activitatii (in perioada 01.06-31.12 sunt 214 zile) astfel, venitul net anual recalculat este: 54,79 lei x 214 zile = 11.725 lei
3. Impozitul pe venit aferent se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, impozitul datorat fiind 11.725 lei x 10% = 1.173 lei
In cazul PFA-urilor in sistem real, nu se pune problema efectuarii de ajustari in ce priveste calculul impozitului pe venit, acestea stabilind venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil.
Ajustarea contributiilor PFA
CAS (contributia la pensie)
Persoana care incepe sa obtina venituri din activitati independente in cursul anului si estimeaza pentru anul in curs un venit net anual cumulat cu eventuale alte venituri cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara recalculate corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, este obligata sa declare venitul ales pentru care datoreaza CAS si sa depuna DU in termen de 30 zile de la autorizare.
Daca inceperea activitatii are loc in luna decembrie, CAS se declara in DU pentru venitul realizat (capitolul I) si se depune pana pe data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (nu se completeaza DU estimativa).
Normele la codul fiscal prevad ca persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual, corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale.
CASS (contributia la sanatate)
PFA datoreaza CASS, in functie de plafon, indiferent daca persoana are calitatea de salariat sau pensionar. Daca se depaseste plafonul, se datoreaza CASS la plafonul depasit, fara posibilitate de recalculare, daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic.
Daca veniturile estimate nu se incadreaza in plafon, persoanele pot opta pentru asigurarea la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru anul curent prin depunerea DU.
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.
Pentru un pfa deschis in iulie, care este pragul de facturare sub care trebuie sa se ramana pentru a nu depasi pragul de norma? Este 25000 euro (pragul pt un an intreg) sau jumatate (~12,500 euro, cat pt 6 luni)?
Multumesc.
Buna ziua Alexa,
Pragul este anual, nu se ajusteaza in functie de numarul de luni de la infiintare, in cazul PFA-urilor infiintate in cursul anului.
Mult succes!
Buna ziua .
Am radiat PFA-ul pe data de 29 dec 2023 si am primit cele doua documente de inchidere si certificatul de radiere PFA . Imi spuneti va rog daca mai este nevoie sa trimit declaratia unica pentru 2024 sau ce alte documente trebuiesc trimise catre ANAF . Pentru moment nu sunt in Romania pentru a ma deplasa fizic la ANAF si as dori sa le rezolv pe toate online , detin si semnatura digitala .
Multumesc mult .
Buna ziua Andrei,
Trebuie sa depuneti declaratia in 30 de zile de la inchiderea PFA-ului. Puteti face acest lucru de la distanta. Alte documente nu sunt necesare la ANAF.
Mult succes!
40.000 lei: 365 zile = 54,79 lei/zi ???
40000/365 = 109,59…
Buna ziua Lucian,
Va multumim pentru observatie. Norma de venit din exemplu trebuia sa fie 20.000 lei nu 40.000 lei. Am corectat.
Multumim si o zi frumoasa!