Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Deschiderea unei PFA in cursul anului – declaratii, ajustare norma, recalcul contributii

PFA

Ulterior infiintarii, o persoana fizica autorizata are urmatoarele obligatii declarative:

  • Daca activitatea incepe in cursul anului fiscal, cu exceptia lunii decembrie, persoana fizica va depune Declaratia unica in termen de 30 de zile de la data infiintarii. In declaratia unica va completa Capitolul II – Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate, prin intermediul caruia contribuabilii isi exercita si optiunea privind determinarea venitului net anual: pe baza de norma de venit sau in sistem real.
  • Daca incepe activitatea in luna decembrie a anului de impunere, persoana fizica va depune Declaratia unica Capitolul I. Date privind veniturile realizate pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de impunere (art.120 alin (8) Cod fiscal).

Ajustarea normei PFA

Daca PFA opteaza pentru impozitarea la norma de venit, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra normei de venit sau asupra normei de venit ajustate, dupa caz.

Daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic, norma de venit aferenta acelei activitati se reduce proportional.

Exemplu: 

O PFA se infiinteaza incepand cu 01.06.2022 si deruleaza activitate incepand cu aceasta data. Pentru stabilirea impozitului pe venit se ia ca baza de calcul  norma de venit de la locul de desfasurare a activitatii, redusa proportional, astfel incat sa reflecte perioada de an calendaristic in care se va desfasura activitatea. 

Presupunem ca norma anuala este de 40.000 lei.

Norma anuala de venit corespunzatoare perioadei de desfasurare a activitatii se calculeaza astfel:

1. Norma de venit calculata la nivelul unei zile este 40.000 lei: 365 zile = 54,79 lei/zi 

2. Norma de venit se recalculeaza aferent perioadei de desfasurare a activitatii (in perioada 01.06-31.12 sunt 214 zile) astfel, venitul net anual recalculat este: 54,79 lei x 214 zile = 11.725 lei

3. Impozitul pe venit aferent se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual recalculat, impozitul datorat fiind 11.725 lei x 10% = 1.173 lei

In cazul PFA-urilor in sistem real, nu se pune problema efectuarii de ajustari in ce priveste calculul impozitului pe venit, acestea stabilind venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate. Impozitul se determina prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net anual estimat considerat venit impozabil.

Ajustarea contributiilor PFA

CAS (contributia la pensie)

Persoana care incepe sa obtina venituri din activitati independente in cursul anului si estimeaza pentru anul in curs un venit net anual cumulat cu eventuale alte venituri cel putin la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara recalculate corespunzator numarului de luni ramase pana la sfarsitul anului fiscal, este obligata sa declare venitul ales pentru care datoreaza CAS si sa depuna DU in termen de 30 zile de la autorizare.

Daca inceperea activitatii are loc in luna decembrie, CAS se declara in DU pentru venitul realizat (capitolul I) si se depune pana pe data de 25 mai, inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (nu se completeaza DU estimativa).

Normele la codul fiscal prevad ca persoanele fizice care incep sa desfasoare o activitate independenta sau sa realizeze venituri din drepturi de proprietate intelectuala in cursul anului verifica incadrarea in plafonul anual, corespunzator numarului de luni de activitate. Plafonul luat in calcul se stabileste proportional cu numarul lunilor de activitate ramase pana la sfarsitul anului. In situatia in care veniturile nete cumulate estimate a se realiza pana la sfarsitul anului sunt cel putin egale cu plafonul recalculat, persoana fizica datoreaza contributia de asigurari sociale.

CASS (contributia la sanatate)

PFA datoreaza CASS, in functie de plafon, indiferent daca persoana are calitatea de salariat sau pensionar. Daca se depaseste plafonul, se datoreaza CASS la plafonul depasit, fara posibilitate de recalculare, daca activitatea se desfasoara pe perioade mai mici decat anul calendaristic.

Daca veniturile estimate nu se incadreaza in plafon, persoanele pot opta pentru asigurarea la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru anul curent prin depunerea DU.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *