Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Directionarea a 3,5% din impozit, termen de plata impozite si taxe locale, cercetarea accidentelor usoare de munca – Cronica antreprenoriala

Directionarea a 3,5% din impozit

Va prezentam mai jos cele mai noi informatii prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala:

1. Formularul 224 va avea o noua forma, aprobata prin O 231/02.03.2023. Formularul se foloseste pentru declararea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, obtinute din strainatate de catre persoanele fizice care desfasoara activitate in Romania. S-au actualizat si instructiunile de completare ale acestui formular.

2. S-au publicat normele privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare obtinut de persoanele fizice (nr. 1/6.218/03.03.2023). Aceste norme stabilesc metodologia de determinare, retinere si virare a impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare obtinut de persoanele fizice, in conformitate cu prevederile cap. V — Venituri din investitii al titlului IV din Codul fiscal.

3. Formularul 230 “Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 3,5% din impozitul anual datorat” se depune pana la data de 25 mai 2023, inclusiv prin intermediul serviciului “Spatiul privat virtual” (SPV), sectiunea Depunere declaratie unica si alte formulare SPV-PF, prin posta cu confirmare de primire sau direct la registratura organului fiscal competent (in raza caruia isi are domiciliul contribuabilului). Optional, cererea se poate depune la entitatea nonprofit/unitatea de cult, beneficiara sumei. Entitatea nonprofit/unitatea de cult care primeste aceste cereri de la contribuabili are obligatia de a transmite organului fiscal competent, utilizand doar mijloacele electronice de transmitere la distanta, formularul “Situatie centralizatoare a datelor cuprinse in formularul 230”.

4. Microintreprinderile care, in anul 2023, devin platitoare de impozit pe profit ca urmare a neindeplinirii conditiilor de fi microintreprinderi comunica organelor fiscale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal 2023.

5. 31 martie este termenul de plata pentru prima transa a impozitelor si taxelor locale.

Pentru plata cu anticipatie a impozitului/taxei pe cladiri, teren, masina, datorat/e pentru intregul an de catre contribuabili, pana la data de 31 martie a anului respectiv, se acorda o bonificatie de pana la 10% inclusiv, stabilita prin hotarare a consiliului local.

6. Angajatorii pot acorda tichete cadou/cadouri in bani si/sau in natura angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, nu se supun impozitului si nici contributiilor sociale daca suma nu depaseste 300 lei pe persoana.

7. DGRFP Iasi anunta intr-un comunicat ca prin Legea nr. 43/2023 se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii, a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pana la data de 31 decembrie 2020 si neachitate pana la data intrarii in vigoare a acestei legi (27 februarie 2023).

Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

8. ITM Arges anunta intr-un comunicat ca angajatorii au obligatia legala de a cerceta accidentele usoare.

Accidentul usor, asa cum este definit la art.5 lit.q din Legea nr.319/2006, a securitatii si sanatatii in munca este un “eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile”.

Acesta va fi cercetat obligatoriu de catre angajatorul unde este angajata victima.

Dosarul de cercetare intocmit cu aceasta ocazie, de comisia numita de catre angajator si declarat ca accident usor, se inainteaza pentru verificare si avizare la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs evenimentul, in termen de 5 zile lucratoare de la finalizarea cercetarii.

Nerespectarea de catre angajator a obligatiei legale de a cerceta evenimentele care au produs incapacitate temporara de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000-8.000 lei.

9. Persoanele care utilizeaza sisteme informatice de prelucrare automata a datelor au obligatia sa asigure prelucrarea datelor inregistrate in contabilitate in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile, controlul si pastrarea acestora pe suporturi tehnice timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite.

Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitatea financiara se pastreaza in arhiva timp de 5 ani calculati de la data de 1 iulie a anului urmator celui incheierii exercitiului financiar in care au fost intocmite, inclusiv pentru statele de salarii (Legea 36 din 11 ianuarie 2023).

10. ANAF a publicat o lista cu deficientele constatate la controalele din semestrul II al anului 2022.

Tipologia faptelor pentru care au fost aplicate principalele sanctiuni contraventionale:

  • nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic;
  • neconectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al ANAF;
  • neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale potrivit reglementarilor legale, respectiv neemiterea de bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate;
  • neintocmirea de documente justificative pentru sumele introduse/extrase din unitatile de vanzare;
  • nerespectarea reglementarilor cu privire la intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor distruse;
  • incasari/plati fragmentate in numerar de la/catre beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei;
  • achizitionarea produselor accizabile de la persoane care desfasoara activitati de distributie si comercializare angro a bauturilor alcoolice si tutunului prelucrat fara a detine atestat de comercializare emis de autoritatea competenta;
  • detinerea in afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul Romaniei a produselor accizabile supuse marcarii, fara a fi marcate sau marcate necorespunzator ori cu marcaje false sub limitele prevazute de lege.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *