In calitate de asociat sau actionar al unei societati trebuie sa stii ca incepand cu data de 15 iulie 2018, legislatia romaneasca permite, optional, repartizarea de dividende aferente anului in curs si trimestrial, nu doar anual cum era prevazut pana acum.
Dividendele date spre repartizare trimestrial asociatilor sau actionarilor, precum si cele distribuite anual, se vor repartiza proportional cu cota de participare la capitalul social varsat.
Modificarile cu privire la distribuirea dividendelor trimestrial au fost aduse prin intermediul Legii nr. 163/2018 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990, precum si modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.
Atentie! Repartizarea trimestriala a dividendelor se va realiza in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop.
Pe de alta parte, din suma permisa spre repartizare se vor scadea toate pierderile reportate din anii anteriori (daca exista), precum si sumele depuse in rezerve.
Este obligatoriu sa se acopere pierderile contabile si abia apoi sa se efectueze repartizarea de dividende, evident, daca pierderile sunt mai mici decat profitul anului curent si al celor anteriori.
Pentru ca orice repartizare de dividende se realizeaza doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, in cazul in care se decide repartizarea de dividende trimestriale apare obligatia de intocmire si depunere de situatii financiare interimare, care la randul lor vor fi supuse auditului doar daca persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora.
Regularizarea posibilelor diferente rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului vor trebui efectuate prin intermediul situatiilor financiare anuale, iar plata posibilelor diferente rezultate din regularizare va trebui efectuata in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat.
Avantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:
• asociatii/actionarii vor beneficia mai des si mai rapid de rezultatul muncii prestate, eliminandu-se astfel una dintre principalele frustrari ale antreprenorilor, aceea de a nu putea scoate banii din firma decat in anul urmator, dupa intocmirea situatiilor financiare;
• asociatii/actionarii care pana acum au fost si angajati in propria firma (pentru a putea avea un venit lunar) vor putea renunta la calitatea de angajat, remuneratia lor venind acum din dividendele trimestriale, astfel se vor reduce semnificativ taxele catre bugetul de stat aferente contractului individual de munca;
• pentru veniturile din dividende, impozitarea este mai redusa decat la salarii;
• regimul microintreprinderilor devine tot mai atractiv (poti sa scoti mai repede bani din firma), la fel de atractiv ca regimul PFA-urilor (unde se poate dispune in orice moment de venitul net realizat).
Dezavantajele repartizarii trimestriale a dividendelor:
• costuri mai ridicate cu serviciile de contabilitate externalizate (mai multa munca pentru contabili cu intocmirea situatiilor financiare de exemplu);
• costuri mai ridicate cu salariile angajatilor din domeniul financiar-contabil (daca societatea are un departament de contabilitate intern);
• riscul de afectare a cash-flow-ului societatii, daca nu s-a realizat din timp o analiza a fluxurilor de trezorerie.
Atentie! Este considerata infractiune fapta prin care o persoana incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite in cursul exercitiului financiar pe baza situatiei financiare interimare si anual, pe baza situatiilor financiare anuale.
Pe scurt, ce ar trebui sa cunosti daca vei decide sa repartizezi dividende trimestrial:
• repartizarea trimestriala a dividendelor se bazeaza pe profitul anului in curs;
• vei avea obligatia de a intocmi situatii financiare interimare (momentan nu au fost publicate detalii cu privire la modalitatea de intocmire a situatiilor financiare interimare);
• repartizarea trimestriala a dividendelor se va putea face doar dupa aprobarea situatiilor financiare interimare;
• repartizarea trimestriala a profitului se va efectua in limita profitului contabil net realizat trimestrial;
• dividendele se vor distribui proportional cu cota de participare a asociatilor/actionarilor la capitalul social;
• regularizarea sumelor distribuite sub forma de dividende in timpul anului (trimestrial) se va realiza la intocmirea situatiilor financiare anuale;
• dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar trebuie restituite in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
Buna ziua! As vrea sa infiintez o microintreprindere fara salariati iar eu, in calitate de Administrator, voi lucra pentru toti clientii, urmand sa „ma platesc” trimestrial cu dividende. M-ar ajuta sa stiu daca exista prevederi legislative care imi interzic sa obtin venituri sub aceasta schema sau daca exista vreun risc ca in aceste conditii, dividendele sa fie reincadrate ca venituri de natura salariala si impuse corespunzator. Multumesc!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea dumneavoastra,
Potrivit art. 196^1 alin. (3) din Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale – asociatul unic poate avea calitatea de salariat al societatii cu raspundere limitata al carui asociat unic este.
Astfel ca, asociatul unic al unei societati, poate, insa nu este obligat sa detina si calitatea de angajat cu contract individual de munca in cadrul societatii a carui asociat este.
In conditiile in care asociatul unic al unei societati nu are si calitatea de angajat in societate, singura forma de remunerare pentru efortul depus sunt dividendele, care asa cum mentionati si dvs. se pot distribuit atat anual cat si trimestrial daca societatea inregistreaza profit si sunt respectate prevederile legale cu privire la repartizarea acestuia.
Nu exista nicio interzicere privind incasarea acestor venituri din dividende cu conditia ca dvs. sa aveti calitatea de asociat al societati respective, mentionata in actul constitutiv.
Pe de alta parte, la distribuirea de dividende societatea va avea obligatia sa plateasca un impozit pe dividende (anul acesta in cota de 5%) iar persoana fizica (asociatul) ce a incasat venituri din dividende peste plafonul de 22.800 lei, va trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%), adica 2.280 lei.
Speram ca raspunsul nostru va este de folos.
O zi frumoasa!
Daca sunt si angajat la o alta firma, mai trebuie platit CASS? Cifrele sunt aceleasi si in 2020?
Trebuie sa ma inscriu undeva pentru a putea scoate dividendele trimestrial?
Buna ziua,
Obligatia de a plati CASS la PFA apare daca se depaseste plafonul de 12 salarii minime, indiferent daca sunteti sau nu angajat.
Pentru anul 2020, plafonul a devenit 12*2.230 lei = 26.760, ca urmare a majorarii salariului minim de la 2.080 lei la 2.230 lei, incepand cu 01.01.2020.
Zi frumoasa!
Buna ziua,daca sunt asociat unic la o firma si sunt si angajat,cand distribui dividente cum o sa fiu impozitat daca am un profit,sa zicem de 40000 lei?
Buna ziua,
Multumim pentru aceasta intrebare.
Anul acesta, pentru dividendele distribuite, societatea trebuie sa plateasca un impozit de 5%, iar persoana fizica ce incaseaza venituri din dividende peste plafonul de 24.960 lei va trebui sa depuna declaratia unica si sa plateasca CASS (10%) ? 2.496 lei.
Daca se distribuie profit de 40.000 lei sub forma de dividende, societatea va trebui sa vireze la stat impozit pe dividende (5% * 40.000 lei = 2.000 lei), iar diferenta de 38.000 lei o sa va revina dumneavoastra in calitate de asociat unic. Avand in vedere ca suma incasata de dumneavoastra depaseste plafonul de 24.960 lei, veti avea obligatia de a plati CASS, asa cum am mentionat mai sus.
Sper ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Dar daca se distribuie profit de 40.000 lei sub forma de dividende trimestrial exista obligativitatea persoanei fizice de a depune declaratia unica la fiecare trimestru, sau se depune ca si pana acum cu suma totala/an?
Buna ziua,
Anul acesta noul plafon pentru care intervine obligatia depunerii declaratiei unice si plata CASS pentru veniturile din dividendele incasate este de 24.960 lei (12 luni * 2.080 lei).
Declaratia unica se depune pana pe data de 15.03.2019 sau daca veniturile din dividende depasesc plafonul de mai sus dupa data scadenta a formularului – declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incasarii acestora.
Consideram ca nu este nevoie sa depuneti declaratia unica la fiecare trimestru, ci doar atunci cand plafonul a fost depasit, avand in vedere faptul ca CASS-ul se calculeaza raportat la plafonul de mai sus, valoare de plata este fixa ? 10% * 24.960 lei = 2.496 lei.
Sper ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Si daca profitul din dividente nu depaseste pragul de 24960, dar persoana fizica care incaseaza dividentele este si salariat iar profitul cumulat din salarii+dividente depaseste acest prag, persoana fizica mai trebuie sa plateasca 10%CASS?
Buna ziua Claudia,
Veniturile din dividende nu se cumuleaza cu veniturile de natura salariala. Pentru veniturile de natura salariala se platesc contributii si impozit pe salarii de catre angajator prin retinere la sursa.
Astfel, daca persoana fizica incaseaza venituri din dividende in anul 2019 sub plafonul de 24.960 lei, chiar daca are si calitate de angajat, aceasta nu va avea obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS (10%).
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
O zi placuta!
Buna ziua.
Sunt salariat, dar am incasat dividende si am mai obtinut si venituri din activitati independente. Veniturile din dividende cumulate cu cele din activitati independente nu depasesc plafonul de 24960 lei. In Declaratia Unica am gasit la capitolul ,,Date privind activitatea desfasurata,, la punctul ,,1. Activitati independente,, dar nu am gasit niciun punct referitor la dividende. Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca in situatia mea trebuie sa trec in Declaratia Unica si veniturile din dividende.
Multumesc.
Buna ziua Florin,
Multumim pentru atentia cu care ne cititi.
Daca veniturile din dividendele incasate nu au depasit (in mod individual) plafonul de 24.960 lei, atunci nu aveti obligatia de a le declara in declaratia unica si de a plati CASS (10%).
Astfel, in declaratia unica va trebui sa va declarati doar veniturile din activitatile independente pe care le-ati realizat.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi frumoasa!
Buna ziua, administratorul dore?te sa distribuie dividende din anul 2018, care sunt pasi de urmat? se poate face bilan?ul anul urm?nd ca apoi sa distribui dividendele?
Va mul?umesc!
Buna ziua Maria,
Se va putea face distribuirea de dividende doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale pentru anul 2018.
Distribuirea de dividende se va efectua catre asociatii entitatii proportional cu cota de participare la capitalul social, mentionata in actul constitutiv.
Entitatea va retine si va plati la bugetul de stat 5% impozit pe venitul din dividendele date spre repartizare.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Bun? ziua!
?i eu sunt interesat de distribuirea dividentelor pentru anul 2018.
C?nd ?i cine face aprobarea situa?iilor financiare pe anul 2018?
Mul?umesc!
Buna ziua,
Multumim pentru intrebarea adresata.
Se pot da spre repartizare dividendele aferente anului 2018 imediat dupa intocmirea si aprobarea situatiilor financiare.
Conform prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, situatiile financiare anuale sunt supuse aprobarii de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.
In acest sens, va sfatuim sa va consultati si cu contabilul dumneavoastra.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie util.
Zi frumoasa!
Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti, daca am tinut profitul in contul 1117 Profit nerepartizat mai multi ani, si anul acesta vreau sa dau dividende, e corect? bineinteles cu aprobarea unitatii
Buna ziua Paulina,
Realizarea repartizarii profitului aferent unui exercitiu financiar este posibila doar dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.
Nu este obligatorie repartizarea profitului la inchiderea exercitiului financiar, acest tip de operatiune putand avea loc si ulterior, insa la momentul distribuirii si platii ulterioare a dividendelor, cum ar fi cele provenite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare, acestea se vor supune regimului fiscal in vigoare la data distribuirii lor.
Astfel ca, da, puteti distribui profitul anilor anteriori sub forma de dividende in anul 2019.
Zi placuta!
Buna ziua,
Dar daca actionarii iau avans spre decontare cate 10.000 lei se poate compensa aceste avansuri spre decontare cu distribuirea dividentelor trimestrial ? Si daca da, cum ?
Multumesc frumos !
Buna ziua Cristian,
Ridicarea unui avans spre decontare de catre asociati presupune angajarea unor cheltuieli in numele societatii. De aceea, acest sold de 10.000 ar trebui sa fie stins cu facturi sau alte documente conform scopului acordarii.
Consideram ca daca nu a fost utilizat avansul, acesta ar trebui restituit societatii. Altfel, ar putea fi considerata o ridicare in avans de dividende.
Zi frumoasa!
Buna ziua !
In primul trimestru al anului 2019 adica ian – martie am realizat un profit de 92673 si doresc repartizarea pe dividente pentru a putea fi ridicate in luna aceasta..intrebare ??? in afara de impozit de 5% ce taxe mai trebuie platite.
Multumesc
Buna ziua Rodica,
Din punct de vedere al firmei, retineti doar 5% impozit pe dividende.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Exista posibilitatea ca unul dintre asociati sa-i cedeze celuilalt o parte din dividende? De exemplu, daca asociatii au 20%, respectiv 80%, asociatul cu procentul mai mare poate sa renunte la o parte din suma cuvenita in favoarea celuilalt asociat?
Multumesc!
Buna ziua Malina,
Conform legislatiei in vigoare, dividendele date spre repartizare asociatilor sau actionarilor trebuie repartizate proportional cotei de participare la capitalul social varsat. Din pacate, nu cunoastem o posibilitate prin care asociatii sa cedeze altor asociati parte din dividende, insa va recomandam sa va consultati in acest sens cu un jurist.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Soacra mea este administratorul unei firme. Noi vrem sa ne luam un apartament, care ar costa in jur de 80.000?. Bani in firma sunt, dar nu stiam daca ar putea lua banii sub forma de dividende si sa ni-i ofere noua. O intreaba cineva, ceva? Adic? ce a facut ea cu banii?
Buna ziua,
Persoana care incaseaza venituri din dividende trebuie sa fie asociat sau actionar in firma respectiva prin actul constitutiv, nu e suficient sa aiba calitatea de administrator.
In functie de profitul inregistrat de firma si de cota de participare la capitalul social al asociatului/ actionarului, se vor putea distribui dividendele dupa incheierea situatiilor financiare.
Ramane la latitudinea persoanei fizice (actionarul/asociatul) ce incaseaza acest tip de venituri sa decida ceea ce face cu banii, nu exista prevederi legale in acest sens. In functie de valoarea acestora (daca depasesc plafonul de 24.960 lei valabil pentru 2019), intervine sau nu obligatia de a depune declaratia unica si de a plati CASS (10%) ? 2.496 lei.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Incasarea trimestrial? a dividendelor se poate face anticipat, ?nainte de finalizarea trimestrului? Mul?umesc!
Buna ziua Laurentiu,
Dividendele se pot repartiza din profitul net al trimestrului, deci este necesar sa fie incheiat un trimestru pentru a putea repartiza dividendele din profitul acestuia.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Avand in vedere ca situatiile financiare se depun in 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA, in ce masura se pot distribui dividende in cursul lunii august prin profitul de la finalul lunii iunie?
Multumesc.
Buna ziua Claudia,
Legea societatilor comerciale prevede ca „Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urm?nd sa se faca prin situatiile financiare anuale.”
Asa cum si legea prevede, acestea trebuie sa se plateasca in termenul stabilit de AGA. Repartizarea se face trimestrial, deci puteti repatiza profitul de la 30.06.2019.
Zi frumoasa!
Evident c? m? refer la o ?ncasare par?ial?.
Ca asociat unic, in 2019 pot ridica dividende (aferente profitului din 2018) peste plafonul de 24960 lei.
Pot repartiza si plati doar o parte din dividende astfel incat sa ma incadrez sub plafonul de 24960 pe anul 2019 si restul de dividende sa le platesc in 2020 ?
Suma de 24960 lei reprezinta valoarea neta a dividendelor (dupa ce se scade impozitul de 5%)?
Multumesc.
Buna ziua Gabriel,
Sigur, puteti decide sa dati spre repatizare o suma mai mica, care sa fie sub plafonul de 24.960 lei si restul sa ramana nerepartizat pana in 2020. Suma de 24.960 lei, este suma efectiv incasata de asociat, dupa ce societatea a achitat cei 5%.
O zi placuta!
Mai am o situatie.
La sfarsitul lunii iunie voi ridica dividendele din profitul anului 2018. Daca depasesc plafonul de 24.960 lei va trebui sa depun declaratia unica pana pe 31 iulie?
Sa zicem ca depun declaratia unica pana pe data de 31 iulie si in septembrie (la 9 luni) vreau sa distribui dividende in avans pentru profitul anului 2019 care vor fi peste acesti 24.960. Dar, plata dividendelor o voi face in transe in mai multe luni, in functie de disponibil. Mai trebuie sa depun declaratia unica? Termenul de 30 de zile de cand se considera?
Practic in anul 2019 voi incasa oricum mai mult de 24.960 (declaratia unica pana in 31 iulie) si atunci mai este necesara depunerea declaratiei? In 2020 se mai depune declaratia unica pentru 2019?
Campul cu valorile din declaratia unica se completeaza cu valoarea neta a dividendelor?
Va multumesc mult pentru ajutor.
Buna ziua,
1. Daca in luna iunie 2019 incasati venituri din dividende peste plafon, atunci da, trebuie sa depuneti declaratia unica pana la data de 31 iulie (inclusiv) si sa platiti CASS.
2. Daca dupa data de 31 iulie, venitul incasat estimat la prima depunere a declaratiei se modifica, atunci va trebui sa depuneti declaratie unica rectificativa, oricand pana la data termenului legal de depunere (15 martie inclusiv a anului urmator celui de impunere), avand completata corespunzator subsectiunea 2 „Date privind contributia de asigurari sociale de sanatate estimata” cu noile informatii, insa daca CASS ? 2.496 lei a fost deja achitata pana la depunerea rectificativei, aceasta nu se va mai achita inca odata.
3. In ceea ce priveste anul 2020, veti depune declaratia unica daca in cursul anului 2020 estimati ca o sa incasati din nou venituri din dividende peste plafon si se va achita CASS pentru anul 2020.
4. Da, la randul „Total venit estimat pentru incadrarea ca platitor de CASS” din declaratia unica ? veti completa suma veniturilor estimate a se realiza din Romania si din afara Romaniei (suma efectiv incasata din dividende ? valoare neta), pentru care exista obligatia declararii in Romania.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
O zi placuta!
Buna ziua,
Ma puteti ajuta si cu metoda de plata a CASS, procedura care se urmeaza, si de unde trebuie sa obtin contul de trezorerie?
– pana pe ce data trebuie platit CASS pentru incasarile obtinute in 2019?
In formularul declaratiei unice exista si rubrica 10% bonificatie, ce reprezinta?
Multumesc foarte mult pentru ajutor.
Buna ziua,
In cazul dividendelor, societatea platitoare retine 5% impozit si il plateste la stat in numele dumneavoastra. Dumneavoastra datorati CASS daca depasiti 12 salarii minime brute si in acest sens aveti obligatia sa completati si sa depuneti declaratia unica. Codurile IBAN ale conturilor in care se face plata difera in functie de trezoreria de care apartineti:
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/asistenta_contribuabili/persoane_juridice/codurile_iban
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata se efectueaza la bugetul de stat pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.
Deci, pentru veniturile realizate in 2019, termenul este 15 martie 2020.
Speram ca aceste informatii sa va fie de folos.
Zi frumoasa!
Buna ziua!
Daca asociatul unic decide abia in 2 septembrie 2019 de exemplu ,ca ar vrea sa incaseze dividende interimare din profitul net al trimestrului II 2019 (01.01.2019-30.06.2019) si pana in 02.09.2019 nu a intocmit bilant interimar la 30.06.2019, mai poate face acest lucru?
Care este termenul maxim de depunere a bilantului interimar 30.06.2019? 30 zile de la hotarare AGA de distribuire dividende,adica daca in 02.09.2019 fac hotarare aga de distribuire dividende in suma de 50000 lei pot depune bilantul interimar la 30.06.2019 pana in 02.10.2019 ?
Multumesc
Buna ziua Daniela,
Art. 67 alin. 2 din Legea societatilor comerciale prevede ca ?Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale.?
Asadar, termenul de plata se va trece in hotararea AGA intocmita cu aceasta ocazie.
Situatiile financiare interimare sunt insotite de politicile contabile semnificative si se depun la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre Adunarea generala a sociatilor/actionarilor (AGA), conform prevederilor de la art. 5 din OMFP nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglement?ri contabile.
Asadar, toate termenele se rapoarteaza la data hotararii AGA, nu la data calendaristica a trimestrului, prin urmare apreciem ca puteti lua hotararea AGA pe data de 2 septembrie si sa depuneti bilant interimar in 30 de zile de la aceasta hotarare.
Zi frumoasa!
Buna ziua! In situatia prezentata de dvs mai devreme, cu hotararea AGA si bilant interimar la 30 iunie 2019, dupa 1 septembrie 2019, se mai poate face si declaratia 100 dupa aceasta data? Bilantul interimar difera de bilantul obisnuit. Daca a incasat si salariu, peste plafonul de 24960 lei, orice suma de dividend ar lua se impoziteaza? Multumesc.
Buna ziua,
Declaratia 100 se depune pana in 25 a lunii urmatoare datei in care s-au platit dividendele. Bilantul interimar si bilantul semestrial sunt 2 situatii diferite. Bilantul semestrial nu poate tine loc de bilant interimar, care este intocmit cu alt scop. Salariul nu se cuprinde in plafonul de 24960 lei fiindca acesta este un venit impozitat la angajator.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Ce inseamna „dividendele se vor distribui proportional cu cota de participare a asociatilor/actionarilor la capitalul social;”, sunt singurul actionar si capitalul social este minim, cel de 200 lei. Am un maxim pe care il pot scoate din dividende,trimestrial?
Multumesc
Buna ziua,
Daca sunteti un sigur asociat, atunci dumneavoastra veti primit integral dividendele care vor fi disponibile de repartizare. Daca ar fi fost de exemplu 2 asociati, fiecare detinand 50% din partiale sociale ale firmei, atunci dividendele ar fi trebuit platite 50% la unul si 50% la celalalt asociat. Maximul dividendelor este dat de profitul disponibil spre repartizare, pe baza datelor din contabilitate.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Care sunt perioade de retragere a dividentelor trimestrial?
Adica datile cand este legal de a redistribui dividentele intre asociati.
Multumesc,
Nataia
Buna ziua Natalia,
Pentru aceste termene va redam prevederile art. 67 din Legea societatilor comerciale (legea 31/1990) care arata ca: ?Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.?
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt cetatean roman si detin o companie in Londra cu un capital social si un activ,fara rezidenta acolo.
Firma nu a avut activitate,intrebarea mea este daca vand aceasta companie cu capitalul social si activul,unde voi plati inpozitul pe venit?
Va multumesc !
Buna ziua,
Intelegem ca sunteti persoana rezidenta in Romania si obtineti venituri din strainatate. In aceasta situatie, veti declara veniturile reallizate in Romania, prin declaratia unica. Art. 130 din Codul fiscal arata ca persoanele fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, datoreaza impozit asupra veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.
Zi frumoasa!
Buna ziua si sa aveti parte de un an minunat. Referitor la distribuirea dividendelor as avea 2 intrebari
1. Este necesara inregistrarea la ONRC al hotararii AGA de distribuire a dividendelor si publicarea in MO in cazul unui SRL
?
2 Este posibila plata dividendelor in valuta
Buna ziua,
Multumim pentru urarile de bine, va dorim un an minunat si dumneavoastra.
Pentru a raspunde intrebarilor adresate:
1. Nu exista obligatia comunicarii la ONRC a repartizarilor de dividende la SRL.
2. In opinia noastra, se pot repartiza dividende in valuta, pe baza acordului de vointa al partilor.
Zi frumoasa!
Buna ziua.
Sunt salariat, dar am incasat in anul 2019 dividende si am mai obtinut si venituri din vanzarea de actiuni pe Bursa din Romania.
Veniturile din dividende nu depasesc 24.960 lei.
Veniturile din dividende cumulate cu cele din vanzarea de actiuni pe Bursa din Romania depasesc plafonul de 24.960 lei.
In declaratia unica ce venituri trebui sa declarar?
Veniturile din cele doua activitati se cumuleaza si obligatia de a plati CASS (10%) pentru ca am depasit plafonul de 24.960 lei?
Multumesc pentru timpul alocat!
Buna ziua,
Am uitat sa va specific, veniturile din dividende le-am obtinut de la un SRL la care sunt actionar si administrator.
Multumesc!
Buna ziua,
Chiar daca sunteti asociat si administrator, veniturile din dividende se cuprind in totalul venitului care se compara cu plafonul de 12 salarii minime.
Zi frumoasa!
Buna ziua Eugen,
In cazul in care se obtin venituri din mai multe surse, cum ar fi, printre altele: activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, asocierea cu o persoana juridica, cedarea folosintei bunurilor, investitii, activitati agricole, silvicultura si piscicultura etc. a caror valoare cumulata depaseste plafonul a 12 salarii minime brute pe tara, datorati contributia la sanatate 10%. Deci se cumuleaza veniturile respective pentru incadrarea in plafon.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
avansul din dividende trebuie cuprins in declaratia 205 chiar daca legiuitorul nu prevede in mod expres acest lucru? Va multumesc.
Buna ziua Camelia,
As vrea sa va rog sa clarificati putin intrebarea, va referiti cumva la repartizarile trimestriale ? Fiindca altfel, nu este permisa repartizarea de dividende in avans.
Multumim!
Zi frumoasa!
Buna ziua, cum se poate restitui/corecta o plata de dividente facuta inainte cu cateva zile de AGA din greseala?
Buna ziua Dan,
Corectarea erorii se face la momentul constatarii ei: va trebui sa efectuati viramentul sumei platite in plus, inainte de AGA, iar ca document suport puteti intocmi o nota justificativa privind corectia erorii.
Zi frumoasa!
Buna ziu, cetateanul strain care este asociat (unic) intr-o societate romaneasca (rezidenta fiscala in strainatate) si care a ridicat in cursul anului dividende peste plafon de 12 salarii minime pe economie este obligat sa depuna declaratia unica (nu are CNP , sau altceva) sau nu are aceasta obligatie?
Buna ziua Bogdan,
Cetatenii straini care obtin venituri din dividende din Romania peste plafonul de 12 salarii minime datoreaza CASS doar daca se afla in anumite situatii, mentionate la art. 153 din Codul fiscal, astfel: cetatenii straini si apatrizii care au solicitat si au obtinut prelungirea dreptului de sedere temporara ori au domiciliul in Romania; cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene care nu detin o asigurare incheiata pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul Romaniei, care au solicitat si au obtinut dreptul de a sta in Romania pentru o perioada de peste 3 luni, persoanele din statele membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatia Elvetiana care indeplinesc conditiile de lucrator frontalier si desfasoara o activitate salariata sau independenta in Romania si care rezida in alt stat membru in care se intorc de regula zilnic ori cel putin o data pe saptamana.
Asadar, va trebui sa verificati incadrarea in aceste categorii pentru a stabili daca persoana datoreaza CASS.
Zi frumoasa!
sunt contabil la o firmă care în prezent nu mai funcționează la capacitatea anilor trecuți . În perioada 2015 – 2019 rezultatul a fost reportat, Sunt contabil la o firmă de producție și în perioada 2015 – 2019 firma a realizat un profit în valoare de 204.970,12 lei
în această perioadă asociiați nu au beneficiiat de dividente . Firma are 2 asociiați cu precizarea că un asociiat a fost și angajat
astfel că, acesta a plătit obligațiile către Casa de Sănătate..
întrbarea mea pentru dvs este următoarea : asociiatul care a avut contract de muncă este obligat să plătească CASEI DE SĂNĂTATE , dacă da în ce cuantum .
vă mulțumesc pentru că existați
vă doresc din suflet să aveți sănătate
pr
n N PERIOADA astfel că , în prezent dividentele sunt în valoare de 168.675,70 lei. Precizez că, firma are 2 asociiați cu 50 % participare la capitalul social .
Unul din cei 2 asociati a fost și salariatul firmei . Întrebarea mea este următoarea :
Asociiatul care a fost ȘI salariatul firmei trebuie să plătească ASIGURĂRILE DE SĂNĂTATE ȘI PENTRU DIVIDENDELE ÎNCASATE ???? ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE EL A PLĂTIT LUNAR ACESTE OBLIGAȚII .
mea dacă .firmei pentru NUL DIN CEI
Buna ziua,
Asociatul care este si angajat, desi a platit CASS conform contractului de munca avut cu societatea, va datora CASS si la dividende, doar in cazul in care acestea au fost peste plafonul de 12 salarii minime pe economie. Deci raspunsul este da, in aceasta situatie va plati de 2 ori contributia la sanatate.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
am o intrebare,
am cerut contabilului sa efectuam un bilant interimar, trimestrial,
ptr a putea repartiza dividende trimestrial.
Ptr asta mi-a cerut o taxa contabila aditionala ptr efectuarea acestui bilant interimar.
Esta normal? asa se procedeaza de regula? si cat credeti ca ar costa ptr un bilant interimar?
Multumesc anticipat ptr raspunsul dv..
Buna ziua,
Modul in care firmele isi stabilesc tarifele este diferit. Puteti intalni firme de contabilitate/contabili care sa aiba un tarif fix pe luna, sau altii care sa tarifeze separat alte activitati care nu sunt curente/uzuale in cursul lunii cum este de exemplu si depunerea depunere bilantului interimar. Pregatirea bilantului este cu siguranta o activitate in plus care necesita un anumit volum de munca (inclusiv inregistarea inventarierii, care este obligatorie inainte de un bilant interimar. Costul intocmirii difera si in functie de marimea firmei, de complexitatea activitatii.
Mult succes!
Buna ziua, am o firma (SRL microintreprindere platitoare de impozit pe venit) la care am profit nerepartizat din anii precedenti (2010-2019)
Aceste profituri sunt in soldul creditor al contului 117 si defalcat in subconturi pentru fiecare an (1172, 1173, 1174 etc)
Va rog sa imi spuneti daca este permis sa repartizez pe dividende o parte din aceste profituri din anii anteriori la orice moment in acest an (doar cu o AGA prin care sa se decida alocarea de dividende) si sa le si ridic in acest an (cu plata impozitului desigur) ?
Sau aceasta alocare de dividende se poate face doar la bilantul anual (deci doar in ianuarie 2022) ?
Va multumesc !
Buna ziua Mihai,
Sumele inscrise in contul 117 „Rezultatul reportat” pot fi utilizate oricand, atunci cand adunarea generala stabileste acest lucru, fie pentru acoperirea pierderii sau majorarea capitalului social, fie pentru repartizarea la dividende sau pentru toate acestea la un loc.
Zi frumoasa!
Buna seara! Sunt pfa la norma de venit; platesc sanatate. Am 2 intrebari:
1. Daca platesc sanatate deja pe pfa, dar incasez anul acesta dividende, total suma incasata din dividende peste 12 salarii, mai trebuie sa platesc sanatate si pentru dividende?
2. Fiind asociat unic intr-un SRL, am completat o hotarare de repartizare a dividendelor pe anul 2022 pentru anul 2021, si am platit/incasat deja dividendele. Bilantul nu este inca realizat si trimis la Finante. Cred ca am gresit, ce risc? risc amenda sau altceva? Am distribuit mai putin decat profitul real, deci nu afecteaza cu nimic, profitul fiind real.
Multumesc!
Buna ziua Alin,
1. Pentru a stabili daca se datoreaza sau nu CASS, se insumeaza toate veniturile si daca se depaseste plafonul, se datoreaza o singura data. Asadar, daca deja ati depasit pentru veniturile obtinute de PFA, atunci la dividende nu se mai datoreaza.
2. Sunt doua solutii: puteti sa intocmiti bilantul si hotararea AGA cu data platilor si apoi sa depuneti bilantul in termen de 30 de zile de la data hotararii de aprobare a situatiei financiare si a repartizarii. Alta varianta ar fi sa restituiti dividendele acum si sa le replatiti dupa ce faceti bilantul. Se pot repartiza dividende si prin bilant intermediar la T4 2021, daca nu apare in timp util formularul pentru situatiile financiare anuale.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Buna ziua
Exista o bonificatie de la Anaf pentru profitul sau dividendele neretrase din firma?
Voiam sa retrag dividende si sa investesc la bursa. Insa asociata mea a spus ca mai bine lasam banii in firma sa ne bucuram de bonificatie, dar informatiile de la contabil sunt neclare).
Buna ziua Daniela,
Acea bonificatie se acorda la calculul impozitului pe profit/micro pentru societatile care au capital propriu pozitiv si/sau in crestere. Daca lasati profitul in firma, acest lucru afecteaza pozitiv capitalul propriu si astfel indicatorii pe baza carora se calculeaza bonificatia. Acest lucru inseamna o reducere a taxelor datorate la stat.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!