Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Dividendele intermediare: repartizare, limite, taxe

dividende intermediare

Distribuirea de dividende se poate face nu doar anual, din profitul reportat din exercitiile financiare precedente ci si trimestrial, in cursul exercitiului financiar.

Dupa inchiderea de an, dividendele repartizate trimestrial se regularizeaza pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate conform legii.

Legea contabilitatii preevde ca repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati.

Mai precis din punct de vedere contabil, societatile care au optat pentru repartizarea de dividende trimestriale, inregistreaza suma repartizata in contul 463 Creante reprezentând dividende repartizate in cursul exercitiului financiar.

Care este suma dividendelor trimestriale care pot fi repartizate?

Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor.

Regularizarea dividendelor trimestriale dupa inchiderea de an

Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar se face dupa aprobarea situatiilor financiare anuale.

Se pot intalni situatii in care sa existe dividende repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar. Acestea vor trebui restituite  in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. 

Aceasta obligatie revine persoanelor care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.

Important!

a) Persoanele care opteaza pentru repartizarea trimestriala de dividende au obligatia sa intocmeasca situatii financiare interimare.

b) Situatiile financiare interimare au un format mult mai simplu decat al situatiilor financiare anuale 

c) La situatiile financiare intermediare se anexeaza politicile contabile semnificative si hotararea AGA/decizia de asociatului unic pentru aprobarea situatiilor si repartizarea profitului

d) Situatiile financiare intermediare se depun in termen de 30 de zile de la data aprobarii lor prin hotarare AGA.

Impozitul pe dividende

Cota de impozit pe dividende este de 8%. 

Regulile de calcul raman aceleasi:

a) impozitul se retine de catre firma platitoare

b) firma platitoare vireaza la buget impozitul pe dividende pana in data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor si depune declaratia 100. Exceptie face situatia in care dividendele au fost distribuite in cursul anului dar nu au fost platite pana la finalul anului, si atunci impozitul se datoreaza pana in data de 25 ianuarie a anului urmator.

c) modul de calcul este simplu:

Dividende brute = 100.000 lei

Impozit = 8%* 100.000 lei=8.000 lei

Dividende nete= 92.000 lei

CASS la dividende

Contributia la sanatate se datoreaza in functie de incadrarea in 3 plafoane:

a) 6 salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 6 si 12 salarii minime brute;

b) nivelul de 12 salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute;

c) nivelul de 24 de salarii minime brute, in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice, in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute.

Cele 3 plafoane se aplica si pentru anul 2023 si pentru anul 2024.

Difera doar salariul minim aplicabil pentru anul respectiv.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *