Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Dreptul la preaviz – concedierea vs demisionarea

preaviz

Atat in calitate de angajat cat si in calitate de angajator trebuie sa te protejezi impotriva unor riscuri cum ar fi: concedierea sau demisionarea, prin mentionarea unui termen de preaviz in contractul individual de munca. Notiunea de preaviz se refera la o anumita perioada de timp necesara si utila ambelor parti contractuale.

Angajatorului i se va acorda un timp pentru a gasi o persoana inlocuitoare, potrivita pentru postul ramas liber iar angajatului i se va acorda un timp pentru gasirea unui nou loc de munca. In Codul Muncii sunt definite cele doua notiuni de concediere si demisie si se prevede un anumit numar de zile, pentru fiecare situatie, in care angajatul trebuie sa se afle in preaviz.

Concedierea

Prin concediere se intelege incetarea contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
In cazul concedierii preavizul dureaza in mod obligatoriu minim:

  • 20 zile, pentru functiile de executie.

Atentie ! Termenul se calculeaza in zile lucratoare si nu in zile calendaristice.
Exceptie: cazul concedierii unui angajat aflat in perioada de proba, considerat nepregatit profesional pentru postul ocupat, durata de preaviz nefiind obligatorie.

Demisia

Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.

In cazul demisiei termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de:

  •  20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie,
  • 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Atentie! Persoanelor ale caror contract individual de munca le-a incetat prin demisie nu vor putea beneficia de indemnizatia de somaj.

Astfel ca, angajatorul impreuna cu angajatul pot stabili de comun acord care este perioada preavizului in cazul ambelor situatii, insa trebuie sa respecte termenele mentionate de legislatia in vigoare.

Contractul individual de munca isi va produce efectele inclusiv pe perioada preavizului iar in situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, atunci termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Pot demisiona fara preaviz?

O intrebare frecvent intalnita este – „Se poate demisiona fara preaviz?”

Raspunsul este da, se poate, salariatul poate demisiona fara preaviz daca:

  • angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca;
  •  angajatul se afla inca in perioada de proba sau la sfarsitul acesteia ? prin notificare scrisa;
  • cele doua parti ale contractului (angajatorul si angajatul) au decis acest lucru, mai exact angajatorul renunta preaviz.

Atentie! Persoanele ale caror contract individual de munca le-a incetat prin demisie nu vor putea beneficia de indemnizatia de somaj deoarece se considera ca a fost vointa angajatului.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

54 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *