Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Modificari importante e-Factura 2024: obligatii si noutati pentru facturarea electronica

e-Factura 2024

Proiectul de lege care aduce modificari consistente in domeniul fiscal a fost trimis spre promulgare la Presedintele Romaniei. Pentru a intra in vigoare, mai trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial.

Proiectul aduce noutati in ce priveste aplicarea RO e-Factura.

Facturarea electronica in Romania a demarat in luna martie 2020 prin lansarea de catre Ministerul Finantelor si Agentia Nationala de Administrare Fiscala a proiectulului „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronica“, cu scopul unei cresteri a eficientei colectarii impozitelor si taxelor, in principal a TVA si prevenirea/combaterea evaziunii fiscale. Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronica in Romania a fost luata dupa analizarea modului in care Italia a aplicat facturarea electronica generalizata atat pe relatia Business to Government (B2G), cat si pe relatia Business to Business (B2B).

Proiectul RO e-Factura s-a implementat ulterior in legislatia din Romania prin OUG nr. 120 din 4 octombrie 2021.

Obligatiile de raportare s-au introdus treptat pentru diverse categorii de entitati.

Incepand cu 1 aprilie 2022 a intervenit obligatia de raportare pentru toate unitatile afiliate care accepta vouchere de vacanta in format tiparit sau in format electronic.

Incepand cu 1 iulie 2022 s-a introdus obligatia raportarii prin RO e-Factura pentru urmatoarele categorii:

a) operatorii economici stabiliti in Romania, in relatia B2G (Business to Government) 

b) operatorii care comercializeaza produse cu risc fiscal ridicat comercializate in relatia B2B (Business to Business).

Produsele cu risc fiscal ridicat sunt produsele la a caror comercializare exista risc ridicat de frauda si evaziune fiscala. Exista 5 mari categorii:

1. Legume, fructe, radacini si tuberculi alimentari, alte plante comestibile

2. Bauturi alcoolice

3. Constructii noi

4. Produse minerale (apa minerala naturala, nisip si pietris)

5. Imbracaminte si incaltaminte

Ce noutati aduce proiectul de act normativ pentru anul 2024 in ce priveste E-factura ?

1. Facturile vor trebui sa fie trimise obligatoriu prin sistemul F-factura pentru toate produsele si serviciile, nu doar pentru produsele cu risc fiscal.

Incepand de la 1 ianuarie 2024, toate societatile comerciale si PFA-urile din Romania vor fi obligate sa transmita prin sistemul RO e-Factura toate facturile emise catre alte societati comerciale sau PFA-uri din Romania (B2B).

Obligatia se aplica pentru persoanele impozabile stabilite in Romania.

Operatorii economici persoane impozabile nestabilite, dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii/prestarii in Romania, efectuate in relatia B2B, au obligatia incepand cu data de 1 ianuarie 2024 sa transmita facturile emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura indiferent daca destinatarii sunt sau nu inregistrati in Registrul RO e-Factura.

2. Textul proiectului arata ca sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Termenul limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data limita prevazuta pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, definiti potrivit legii, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, definiti potrivit legii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice. 

Prin exceptie, nerespectarea prevederii privind termenul de transmitere in perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se sanctioneaza.

4. Facturile transmise in sistemul RO e-Factura nu mai fac obiectul acceptarii la destinatar. 

Mai precis, utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar, cu exceptia facturilor care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.

5. Primirea si inregistrarea de catre destinatarul – persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara respectarea prevederilor art. 10 alin. (1) (adica a prevederii ca in relatia comerciala B2B, intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, emitentul facturii electronice are obligatia de transmitere a acesteia catre destinatar utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1)), constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *