Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Cheltuielile cu educatia timpurie – prevederi fiscale 2024

educatia timpurie

Incepand cu anul 2024, sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie, potrivit legii, se pot acorda in regim de scutire de taxe daca sunt indeplinite anumite conditii.

Mai precis, aceste sume acordate de angajator se pot cumula lunar cu alte tipuri de venituri, iar daca se incadreaza in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat sau din solda lunara/salariul lunar acordata/acordat potrivit legii, beneficiaza de scutire de taxe la angajat.

In plus, sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie au si un plafon individual de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

In cazul sumelor platite direct de catre angajat, acestea se acorda de catre angajator, in limita aceluiasi plafon, pe baza documentelor justificative prezentate de angajat.

Asadar exista 2 variante:

– fie angajatorul plateste contravaloarea cheltuielilor cu educatia timpurie unitatii respective,

– fie angajatul plateste el direct unitatii de educatie timpurie si prezinta ulterior documentele justificative la angajator pentru decontare.

Pentru angajator, aceste sume se includ in cheltuieli sociale, deductibile limitat la 5% din cheltuielile cu salariile.

Mai exista cateva prevederi importante:

– suma se acorda unui singur parinte, la un singur angajator prin prezentarea unei declaratii pe propria raspundere din partea parintelui 

– in situatia in care desfasoara activitate la mai multi angajatori, angajatul are obligatia sa declare ca nu beneficiaza de astfel de plati de la un alt angajator

Prin parinte se intelege:

– parintele firesc, potrivit Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare

– adoptatorul, persoana care are copilul/copiii in incredintare in vederea adoptiei

– persoana care are in plasament copilul sau in tutela

– persoana desemnata conform art. 104 alin. (2) din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

In categoria beneficiilor plafonate la 33% din salariul de baza se includ urmatoarele tipuri de beneficii:

1. Prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier.

2. Contravaloarea hranei (preparata in unitati proprii sau achizitionata de la unitati specializate) acordata de catre angajator pentru angajatii proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, in alte situatii decat cea in cazul in care potrivit legislatiei in materie este interzisa introducerea alimentelor in incinta unitatii.

3. Cazarea si contravaloarea chiriei pentru spatiile de cazare/de locuit puse de catre angajatori la dispozitia angajatilor proprii, persoane fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

4. Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul individual de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget.

5. Contributiile la un fond de pensii facultative si cele reprezentand contributii la scheme de pensii facultative suportate de angajator pentru angajatii proprii.

6. Primele de asigurare voluntara de sanatate, precum si serviciile medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajator pentru angajatii proprii.

7. Contravaloarea abonamentelor suportate de angajator pentru angajatii proprii oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, care actioneaza in nume propriu in cazul abonamentelor care includ dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, ori in calitate de intermediari pentru serviciile medicale, in cazul in care abonamentele respective includ si servicii medicale.

8. Sumele suportate de catre angajator pentru plasarea copiilor angajatilor proprii in unitati de educatie timpurie.

9. Diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite.

Unele dintre aceste beneficii au atat limite globale, cat si limite individuale.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *