Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Documente vitale. Comparatie intre factura, bon fiscal si chitanta.

Urmare fireasca a articolelor despre facturabon fiscal si chitanta din seria documente vitale, cel comparativ are ca scop clarificarea punctuala a conditiilor de emitere a acestor documente. Acest articol este insotit de un infografic pe care te invitam sa-l descarci si sa-l consulti atunci cand ai vreo nelamurire.

Exista in randul participantilor la operatiuni economice confuzia intre chitanta, bon fiscal si factura. In randurile de mai jos vom incerca sa clarificam aceste aspecte si sa usuram astfel sarcina antreprenorilor.

Factura

Factura este documentul fiscal ce creeaza o obligatie de plata, intr-un anumit interval de timp. Factura este emisa de catre persoanele juridice, fie ca acestea sunt sau nu platitoare de TVA, dar si de catre PFA-uri. Din punct de vedere contabil, factura determina inregistrarea in contabilitatea furnizorului de bunuri sau servicii a unei creante, iar in cea a cumparatorului a unei datorii. Factura nu presupune predarea bunurilor sau prestarea serviciilor in acel moment si nici nu implica plata pe loc, desi acest lucru se poate intampla. Plata se va face in intervalul de timp stabilit contractual, in numerar sau prin transfer bancar.

Chitanta

Chitanta se elibereaza in momentul in care este realizata plata in numerar ce corespunde livrarii unui bun / prestarii unui serviciu sau in cazul in care se justifica intrarea unei sume in numerar in registrul de casa. Chitanta se elibereaza doar persoanelor juridice, eliberandu-se persoanelor fizice in cazurile exceptionale prevazute de lege. Chitanta stinge din punct de vedere contabil creanta din contul furnizorului si datoria aferenta acesteia din contul cumparatorului, in momentul in care este eliberata.

Bonul fiscal

Bonul fiscal este documentul eliberat de casa de marcat. Oricine are obligatia de a detine o casa de marcat si presteaza servicii direct catre populatie trebuie sa elibereze bonul catre clientii sai.
La cererea expresa a clientului, vanzatorul este obligat sa emita factura aferenta tranzactiei pentru care a eliberat initial bonul fiscal.

Se interzice operatorilor economici care au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale și de a emite bonuri fiscale cu acestea, să înmâneze clienților documente care atestă plata contravalorii bunurilor achiziționate sau serviciilor prestate, altele decât bonurile fiscale, cu excepția situației in care casa de marcat se defecteaza.

Comparatie intre Factura | Bon fiscal | Chitanta

Bon chitanta factura

Cine elibereaza:

– Factura: persoanele juridice, PFA-uri
– Chitanta: persoanele juridice, PFA-uri
– Bonul fiscal: persoane juridice, PFA-uri

Cui se elibereaza:

– Factura: persoanelor juridice, fizice
– Chitanta: persoanelor juridice (dar si anumitor categorii de persoane fizice, exceptii de la interdictia de a emite chitanta persoanelor fizice)
– Bonul fiscal: persoanelor juridice sau persoanelor fizice

Actiune:

– Factura: plata de incasat (da nastere obligatiei de plata)
– Chitanta: plata efectuata (stinge obligatia de plata)
– Bon fiscal: plata efectuata (stinge obligatia de plata)

In anul 2021 s-a finalizat procedura de conectare a caselor de marcat la ANAF. Conectarea AMEF la serverele ANAF a presupus renunțarea la anumite declarații care se depuneau periodic de către contribuabili având ca efect o simplificare a obligațiilor declarative. Odata conectate, casele de marcat transmit automat catre ANAF informatii despre vanzari, odata cu emiterea raportului Z.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

154 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *