Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-HowIntrebari din Domeniu

Facturarea online Capitolul 1 – Origini si evolutie

facturare online

Odata cu intensificarea activitatilor de facturare si dezvoltarea aplicatiilor de acest tip online, s-a facut resimtita nevoia de a intelege ceva mai bine ce inseamna de fapt sa facturezi online fata de facturarea traditionala, ce este cloud-ul si care sunt principalele beneficii. Aceasta mini-serie de articole vizeaza sa clarifice ceea ce tine de acest tip de activitate. 

Asa cum mentionam mai sus, a devenit in ultimii ani o activitate obisnuita, fireasca, pe care orice antreprenor care utilizeaza un program ca Smart Bill o poate desfasura rapid si usor si, mai ales, de oriunde si oricand are o conexiune la internet.  Dar lucrurile nu au stat dintotdeauna asa. Facturarea a aparut ca o consecinta fireasca a dezvoltarii tranzactiilor comerciale, iar acest lucru s-a petrecut treptat, de-a lungul timpului. Dar sa o luam cu inceputul.

Candva, odata cu primii oameni, in acum atat de indepartata Epoca de piatra, exista o forma de comert bazata pe troc si tocmeala. Obiecte considerate valoroase in aceste schimburi economice, ca scoicile sau perlele, s-au transformat in acea societate in prima forma de plata utilizata. 

Cu toate acestea, primele inregistrari contabile reale par sa coincida cu primele marturii istorice de scriere ce dateaza din timpul sumerienilor. Acestia isi tineau socotelile pe tablite de lut, iar primele vanzari majore aveau ca obiect cele mai importante lucruri din viata sumerienilor: berea si painea. 

In antichitate, romanii se bucurau de un mediu de afaceri prosper, iar tranzactiile comerciale deveneau din ce in ce mai complexe. Transportul se dezvoltase in asa masura, incat bunurile puteau fi transportate fara probleme pana in cele mai indepartate colturi ale vastului Imperiu Roman.

Pentru a-si tine contabilitatea, negustorii romani se foloseau de un mic instrument de calcul, cunoscut si astazi sub numele de abac. Acesta este de altfel primul calculator portabil cunoscut, care dincolo de utilitatea certa pe care o aducea, era in plus o reprezentare vizuala a preturilor si calculelor.

In Evul Mediu, comerciantii utilizau registre speciale pentru a-si nota tranzactiile efectuate si in aceasta perioada apar primele marturii istorice ale contabilitatii in partida dubla, ceea ce inseamna ca fiecare tranzactie comerciala era inregistrata de doua ori: in debitul unui cont si in creditul altui cont.

De asemenea, acest sistem furniza mai multe detalii, cum ar fi numele clientilor sau descrierea produselor sau preturile practicate si data platii. Se puneau astfel bazele dezvoltarii ulterioare a contabilitatii moderne si a sistemului de facturare. 

Aparitia primului computer in 1941, creatie a lui Konrad Zuse, a dus la schimbari majore nu doar in contabilitate si facturare, dar si in evolutia intregii umanitati, dupa cum stim cu totii. Cu toate acestea, primele programe de contabilitate electronice lasau mult de dorit, mai ales dupa ce timp de sute de ani participantii la viata economica se obisnuisera cu un sistem de contabilitate fizic, adanc inradacinat in cultura comerciala.

Primul software, de exemplu,  presupunea activitati manuale de inregistrare a datelor si realizare a calculelor. Dischetele si apoi CD-urile au permis instalarea unor programe mai avansate direct pe computere. 

Industrializarea si dezvoltarea noilor tehnologii au avut de asemenea un impact considerabil asupra tranzactiilor comerciale. Astfel, simplele registre nu mai puteau face fata numarului in crestere vertiginoasa al tranzactiilor comerciale si nici complexitatii interactiunilor economice din acea perioada. Desi intens criticat ca fiind usor de fraudat, un sistem mecanizat ce permitea ca paginile sa fie adaugate sau eliminate a fost introdus pe piata.

Standardizarea protocoalelor Internet in 1982 a initiat digitalizarea intregii societati, ce continua si acum. Odata cu dezvoltarea rapida a tehnologiei au aparut si modalitati noi, mai simple si eficiente, de a factura si administra conturi. Programe ca Smart Bill transforma activitatile de facturare, gestiune si contabilitate intr-un adevarat ecosistem, permitand realizarea lor in mediul online si oferind astfel siguranta si rapiditate.

Pe masura ce programele de facturare, gestiune si contabilitate evolueaza, se remarca tendinta de a realiza cat mai multe operatiuni intr-un timp cat mai scurt. Dezvoltarea proceselor de automatizare pare sa fie firul rosu evolutiv in ceea ce priveste aceste activitati, fie ca este vorba despre completarea declaratiilor sau emiterea de facturi.

De asemenea, fenomene recente ca mobilitatea si globalizarea fac ca aplicatii native pentru Android sau iOS sa fie unele dintre cele mai utile si apreciate functionalitati ale unui program de facturare, gestiune si contabilitate. 

Vom vorbi mai mult despre facturare online, cum se realizeaza si care sunt principalele sale beneficii in urmatoarele articole. Urmareste-ne cu atentie! Pana atunci, insa, tu unde te afli cu operatiunile de facturare? Daca nu esti inca online, incearca astazi Smart Bill, este in pas cu vremurile, este gratuit timp de 30 de zile si iti va schimba viata!

 

4 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *