Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Gestiunea in comertul cu amanuntul

comert cu amanuntul

Acesta este al treilea si ultimul articol din seria celor care au ca tema gestiunea. Daca nu ati avut inca ocazia sa cititi primul nostru articol – Ce este gestiunea?, o puteti face aici, iar pentru a-l citi pe cel de-al doilea – Gestiunea global-valorica vs. gestiunea cantitativ-valorica, aici.

In comertul cu amanuntul este obligatorie metoda global-valorica ?

Raspunsul este simplu: nu, nu este obligatorie.

Legiuitorul a prevazut in OMFP 1802/2014 ca aceasta metoda poate fi folosita de catre comerciantii cu amanuntul—dar cuvantul cheie aici este „poate”. Faptul ca poate fi folosita nu înseamna ca este obligatorie. Ea este permisa pentru unitatile cu amanuntul, tocmai pentru a usura situatiile in care evidenta cantitativa a stocului ar fi dificila.

Dar, in conditiile in care ai o aplicatie de gestiune, iar casa de marcat sau platforma online este integrata cu aceasta, o evidenta cantitativ-valorica este mult mai recomandata. Iti poate oferi informatii suplimentare absolut necesare pentru a-ti conduce business-ul.

De multe ori, este posibil ca o gestiune global-valorica sa nu reflecte realitatea economica. Daca produsele comercializate sunt foarte diferite si cu marje de adaos diferite, aceasta metoda nici nu este permisa.

In plus, ar fi extrem de dificil pentru marile lanturi de supermarketuri (fizice sau online), care sunt comercianti cu amanuntul, sa întocmeasca procese verbale de schimbare de pret de fiecare data cand acorda reduceri direct din pretul afisat. Ar fi un volum de munca enorm si inutil, mai ales atunci cand reducerile au un caracter temporar.

Exista intr-adevar legislatie care prevede ca preturile trebuie sa fie afisate in unitatile cu amanuntul, dar acest lucru nu presupune ca gestiunea trebuie si ea tinuta la pretul de vanzare cu amanuntul. Afisarea si întocmirea NIR-urilor si gestiunea stocurilor sunt doua aspecte diferite. Preturile pot si trebuie sa fie afisate, indiferent de faptul ca faci NIR-urile la pret de intrare si tii gestiunea cantitativ-valoric.

Pentru intrebari va stam la dispozitie. 

Legislatia care defineste acum gestiunea este formata de: Legea 82/1991 (a contabilitatii), OMFP 1802/2014 (reglementari contabile) impreuna cu normele din 2634/2015, Legea 22/1969 (a raspunderii gestionarilor)

Cu Smart Bill gestiune emiti NIR, facturi, chitante, avize, proforme, bonuri in 30 de secunde si acces online, de pe orice dispozitiv.

Articol realizat pentru Smart Bill de Alina Bordea, Consultant fiscal BETA CONT – www.betacont.ro

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *