Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Impozit redirectionat in plus, amenzi nedepunere declaratia unica, munca pe temperaturi extreme – Cronica antreprenoriala

impozit redirectionat

Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:

1. Un act normativ recent publicat in Monitorul Oficial (Ordinul 1090) contine Procedura privind determinarea si regularizarea diferentei de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus fata de sumele care pot fi redirectionate.

Procedura se aplica de catre societatile platitoare de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care indeplinesc urmatoarele conditii, in mod cumulativ:

a) au dispus redirectionarea unor sume din impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor pentru efectuarea de sponsorizari si/sau acte de mecenat sau acordarea de burse private
b) au rectificat impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pe anul pentru care s-a dispus redirectionarea, in sensul diminuarii acestuia.

In situatia in care, ulterior depunerii formularului 177, impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pe anul pentru care s-a dispus redirectionarea se rectifica in sensul diminuarii acestuia, iar contribuabilii au redirectionat o suma mai mare decat suma care putea fi redirectionata, potrivit legii, acestia datoreaza bugetului de stat diferenta de impozit pe profit/impozit pe veniturile microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus.

2. Nomenclatorul obligatiilor fiscale  a fost completat cu doua noi pozitii pentru a reflecta diferenta de impozit pe profit sau pe venitul microintreprinderilor care a fost redirectionata in plus.

3. In perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii au o serie de obligatii cu privire la protectia angajatilor.

Prin temperaturi extreme intelegem temperaturile exterioare ale aerului, care:

a) depasesc +37°C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;

b) scad sub -20°C sau, corelate cu conditii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

In cazul in care temperaturile depasesc 37°C angajatorii trebuie sa ia urmatoarele masuri minimale pentru ameliorarea conditiilor de munca:

a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, ce au curenti de aer.

In plus, pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt obligatorii urmatoarele masuri:

a) asigurarea apei minerale in mod adecvat, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.

Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza contraventional, cu amenda de la 1.500 la 2500 de lei in conformitate cu art. 10, alin. 1 din O.U.G. nr.99/2000.

4. Persoanele fizice care nu au reusit depunerea declaratiei unice risca amenzi pentru nedepunere.

De asemenea, plata cu intarziere a taxelor datorate atrage dupa sine anumite penalitati si dobanzi.

Legislatia fiscala prevede ca nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de venit, precum si a declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 lei la 500 lei.

In plus, pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere astfel:

Nivelul dobanzii este de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Nivelul penalitatii de intarziere este de 0,01% pentru fiecare zi de intarziere.

5. Societatile care au depus situatiile financiare si au constatat erori pot sa le redepuna dar numai pentru o lista limitata de erori.

Erorile care se pot corecta prin depunerea unui set nou de situatii financiare sunt: 

1. denumirea entitatii raportoare;

2. codul unic de inregistrare al entitatii raportoare;

3. activitatea CAEN (denumire clasa CAEN si/sau cod CAEN);

4. forma de proprietate;

5. indicatorii raportati prin formularul «Bilant»/«Situatia activelor, datoriilor si capitalurilor proprii», daca valoarea acestor indicatori poate fi dovedita de alte documente (de exemplu, act constitutiv, contracte etc.) si acest aspect este cuprins in declaratia pe propria raspundere la care vom face referire mai jos in cuprinsul articolului;

6. numarul de salariati si/sau alti indicatori raportati prin formularul “Date informative”;

7. depunerea de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale care nu cuprind niciun indicator valoric;

8. transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale in loc de declaratie de inactivitate, precum si transmiterea electronica a declaratiei de inactivitate in loc de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale;

9. transmiterea electronica de situatii financiare anuale/raportari contabile anuale folosind un format de raportare cuprins in programul de asistenta, diferit de cel corespunzator tipului de entitate sau netransmiterea electronica a tuturor documentelor prevazute de lege (raportul administratorilor, declaratia pe propria raspundere, raportul auditorului statutar etc.).

Daca vorbim de erori contabile, acestea nu se pot corecta prin redepunerea unui nou set de situatii financiare.

6. Salariatele gravide beneficiaza de o serie de drepturi conform OUG nr.96/2003, cum ar fi:

a) sa nu fie constranse sa efectueze o munca daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate;

b) sa nu efectueze activitati care prezinta risc de expunere la agenti, procese sau conditii de munca asa cum sunt prevazute de OUG nr.96/2003;

c) reducerea cu o patrime a programului de munca, la recomandarea medicului de familie, daca starea de sanatate a sa sau a fatului nu ii permite sa efectueze programul normal de lucru, cu mentinerea veniturilor salariale; 

d) pauze si amenajari pentru repaus in pozitie sezanda sau, respectiv, pentru miscare, daca isi desfasoara activitatea numai in pozitia ortostatica sau in pozitia asezat;

e) sa nu fie concediate de catre angajator, pentru motive legate direct de starea lor;

f) concediu de maternitate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *