Concediul de crestere a copilului si acordarea indemnizatiei de crestere copil reprezinta situatii intalnite atat in randul persoanelor care au calitatea de salariati cu contracte individuale de munca, cat si in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA sistem real sau PFA norma de venit), insa ramane de vazut in cele ce urmeaza care sunt regulile de acordare in cazul PFA-urilor.
Conform art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Valoarea minima a indemnizatiei lunare nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (in prezent acest indicator este 525,5 lei) astfel ca valoare aminima este 1.314 lei, iar valoarea maxima a acesteia nu poate depasi suma de 8.500 lei.
Asadar, conditia esentiala este ca persoana care va intra in concediu de crestere copil sa fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii, luandu-se in considerare inclusiv veniturile din activitati independente.
Baza de calcul a indemnizatiei la PFA
In vederea stabilirii cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor lua in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare (declaratia unica) impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Atentie! In baza de calcul a indemnizatiei se ia in calcul si luna nasterii copilului.
Veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:
- veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate
- veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015
PFA sistem real – se iau in considerare veniturile realizate dupa ce s-au scazut impozitele si contributiile sociale.
PFA norma de venit – se ia in calcul norma de venit (baza de calcul a taxelor platite) publicata anual de ANAF dupa ce au fost scazute impozitele si contributiile sociale.
In situatia in care PFA la norma de venit a beneficiat de un coeficient de reducere a normei de venit atunci se va lua in calcul norma de venit ajustata (baza de calcul a taxelor platite) cu respectivul coeficient dupa ce au fost scazute impozitele si contributiile sociale.
Pe scurt, baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului sunt veniturile pentru care s-au platit impozite si contributii la bugetul de stat, declarate prin intermediul declaratiei unice.
Suspendarea PFA-ului in cazul CCC
Conform normelor de aplicare a OUG nr. 111/2010, in situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Astfel, pe perioada CCC, PFA-ul va trebui sa faca toate demersurile la ONRC in vederea suspendarii activitatii. Documentele necesare in vederea suspendarii activitatii la ONRC sunt disponibile pe site-ul ONRC. Pe langa formalitatile de efectuat la ONRC, PFA-ul va trebui sa depuna declaratia unica intr-un termen de 30 de zile de la data suspendarii activitatii.
Testeaza gratuit programele noastre: Program Facturare, Program Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.
Salutare! La PFA in sistem real, banuiesc ca pe langa scaderea impozitului si a contributiilor sociale se scad si deducerile. Este adevarat?
Buna ziua Catalina,
Pentru PFA in sistem real, regulile de stabilire a venitului sunt cele de la art 68 din Codul fiscal – il gasiti detaliat aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A68
Zi frumoasa!
Buna ziua ,am o nelamurire,am infiintat un pfa in martie pe 31 martie, am inceput sa bat pe casa de marcat cu 1 aprilie, copilu s-a nascut pe 30 septembrie si firma am inchis-o pe 01.10.2022, am realizat venituri de 97600, se scad aprox 16000 de lei veniturile catre stat.VENITUL net se imparte la 6 luni sau la 8 luni , se imparte la lunile in care am avut activitate sau din momentul in care am deschis pana cand am inchis pe 2 octombrie?
Buna ziua Laurentiu,
In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului, se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea (art 13 al OUG 111/2010).
Baza de calcul al indemnizatiei pentru cresterea copilului se determina ca suma totala a veniturilor realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului impartita la 12. Puteti gasi in Ordinul 1474/2011 un exemplu: „In cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si ai caror copii se nasc in cursul unui an fiscal cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit? Raspuns: Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva.”
De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de 15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pana la data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel, se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care
precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoana.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Sarbatori fericite!
Buna!
As avea o intrebare. Sunt studenta la zi la scoala postliceala, anul 1 (in septembrie am inceput) si am ramas insarcinata. Intrebarea mea este daca imi deschid un PFA si realizez venituri pana cand se naste copilul (septembrie) , exact 12 luni, pot sa primesc indemnizatie dupa PFA? Se ia in calcul si scoala ca sa imi iasa 12 luni?
Multumesc!
Buna ziua Lorena,
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Cele 12 luni pot fi constituite integral și din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situații: m) frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învățământului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua șansă”, sau, după caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licență ori de master, precum și ale învățământului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, în țară sau în străinătate, într-un domeniu recunoscut de Ministerul Educației Naționale, cu excepția situației de întrerupere a cursurilor din motive medicale. Asadar, cele 12 luni pot fi constituite si din perioada de scolarizare mentionata.
Mult succes!
Buna ziua!Și dacă eu am un loc de muncă stabil și intru in ccc de la locul de muncă activitatea PFA uluiai trebuie suspendată?
Buna ziua Ionela,
In opinia noastra este suficient sa suspendati contractul de munca, nu si PFA-ul, dar sa aveti grija sa va incadrati cu veniturile din PFA sub plafonul stabilit de lege.
Mult succes!
Bună ziua! În cazul în care sunt și Pfa și sunt și angajata la o alta firma, pt a beneficia de indemnizatie crestere copil, trebuie sa suspend activitatea PFA ului și se cumulează veniturile din ambele părți?
Buna ziua Raluca,
Pentru calculul indemnizatiei de crestere copil se iau veniturile din ambele surse. Este important sa suspendati activitatea principala – daca activitatea principala este la locul unde aveti CIM, atunci se suspenda CIM, iar pe PFA puteti obtine in continuare venituri sub un anumit plafon permis de legislatie.
Mult succes!
Buna ziua,
As dori să aflu daca pot sa beneficiez de indemnizatia de crestete copil daca PFA e pe minus? Daca se impune o anumita suma de profit ( si daca da care este aceasta) pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere copil?
Buna ziua,
Daca ati realizat venituri din activitati independente, chiar daca pe ansamblu sunteti pe pierdere, atunci puteti beneficia de indemnizatie. Conform art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Daca am si PFA si contract de munca valoarea concediului de maternitate se plateste si de pe incasarile din PFA si de pe salariu?
Buna ziua,
Indemnizatia se calculeaza tinand cont de ambele surse de venit.
Zi frumoasa!
Buna ziua. Spuneti-mi va rog daca sotul are un pfa (in regim de transport taxi fara nici un angajat) si lucreaza la o alta societate cu contract de munca este obligat sa-si suspende activitatea la pfa pentru a putea intra in ccc ?
Buna ziua Loredana,
Trebuie sa stabiliti care este locul de munca de baza. Daca este vorba de locul unde aveti contract de munca, trebuie sa se suspende contractul de munca.
Pe PFA veti putea obtine venituri, insa doar intr-o anumita limita, pentru a nu fi suspendata acordarea indemnizatiei. Pe de alta parte, daca suspendati PFA-ul si in cazul in care CIM ramane activ, trebuie sa aveti in vedere sa nu depasiti pe contractul de munca limita maxima admisa a veniturilor.
Mult succes!
Bună ziua,
Va rog sa-mi spuneți cum se calculează venitul net care constituie plafonul ce nu trebuie depășit în cazul continuării desfășurării activității pe pfa. Nu știu dacă se iau în considerare sumele încasate sau sumele facturate. În declarația unica sunt trecute veniturile încasate. Dacă la calculul plafonului se iau în considerare sumele încasate,cum se procedează cu veniturile facturate înainte de întrarea în concediu și încasate ulterior întrării în concediu?practic ele sunt realizate înainte de întrarea în concediu, dar sunt încasate ulterior.multumesc
Buna ziua Denisa,
Art 16 alin.(3) al OUG 111/2010 prevede ca : Prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2).Art. 2 alin (2) prevede ca, cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referintă.
Pe anul 2023 ISR este 500 lei
Plafonul pe un an este astfel: 5 *2,5 * 598 lei = 7.475 lei/an.
In cazul PFA-urilor, venitul net se defineste astfel: Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 681 și art. 69.
(2) Venitul brut cuprinde:
a) sumele incasate si echivalentul in lei al veniturilor in natura din desfasurarea activitatii;
b) veniturile sub forma de dobanzi din creante comerciale sau din alte creante utilizate in legatura cu o activitate independenta;
c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, exclusiv contravaloarea bunurilor din patrimoniul personal afectate exercitarii activitatii, ramase la incetarea activitatii;
d) veniturile din angajamentul de a nu desfasura o activitate independenta sau de a nu concura cu o alta persoana;
e) veniturile din anularea sau scutirea unor datorii de plata aparute in legatura cu o activitate independenta;
f) veniturile inregistrate de casele de marcat cu memorie fiscala, instalate ca aparate de taxat pe autovehiculele de transport persoane sau bunuri in regim de taxi.
Asadar venitul brut ia in calcul veniturile incasate si nu cele facturate.
Mult succes!
Buna ziua! Am PFA și pentru a beneficia de concediu de indemnizație pt creșterea copilului din venitul brut se scade cass,cas si impozit si apoi se calculează 85%? Eu platesc cas și cass pe minimul pe economie. Atunci cum se calculează ? Cass și cas pe venitul brut realizat? Va Multumesc .
Buna ziua Andreea,
Cuantumul indemnizatiei de crestere copil este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Cuantumul minim al indemnizatiei lunare nu poate fi mai mic decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depasi valoarea de 8.500 lei.
Cu alte cuvinte, la calcul indemnizatiei de crestere copil se considera 85% din media veniturilor NETE din ultimele 12 luni. Nu se retin CAS si CASS.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
As avea nevoie de o informare. Am contract de colaborare cu o companie prin intermediul careia am venituri (pe persoana fizica). Veniturile sunt de genul celor cu drepturi de autor pentru ca promovez pe site-urile mele anumite produse si castig astfel o anume suma pe care atunci cand o retrag mi se opreste la sursa impozitul pe venit de 10%. Nu sunt angajata. Mai detin 50% dintr-un SRL, dar de acolo momentan nu am venituri. Nelamurirea mea este daca acest venit, singurul pe care il am, poate fi luat in considerare pentru indemnizatia de cresterea copilului? Evident, am avut venituri in minim 12 luni la rand din ultimele 24.
Intreb pentru ca unei cunostiinte care era si angajata nu au vrut sa ii ia in calcul (suplimentar) acelasi tip de venit desi atat mie cat si ei mi se pare absurd atat timp cat muncim legal si platim impozit. As vrea sa merg sa intreb si institutiile, dar mai intai vreau sa ma informez cat mai bine ca sa stiu exact ce sa discut cu ei.
Buna ziua Daniela,
Persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Asadar, aceasta este lista de venituri care se includ in calculul indemnizatiei. Daca venitul mentionat de dumneavoastra nu are forma unui contract de drepturi de autor, nu se incadreaza in opinia noastra in aceasta lista.
Zi frumoasa!
Buna ziua! Sunt angajata la o institutie, dar am si PFA cu venituri agricole. Pentru a intra in crestere copil la institutia unde sunt angajata, trebuie sa suspend PFA?
Multumesc!
Buna ziua,
In cazul PFA-urilor care intra in concediu pentru cresterea copilului, este nevoie ca acestia sa isi suspende activitatea pe perioada in care se afla in concediu. In vederea suspendarii activitatii, este nevoie ca persoana in cauza sa depuna o serie de documente la ONRC.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Va scriu legat de concediu crestere copil si activitatea PFA. Eu detin PFA, prin care in acest moment realizez venituri lunare sub minimul pe economie.
Este necesar sa suspend activitatea PFA pe durata concediul de crestere copil?
Multumesc mult!
Buna ziua Miruna,
Pe durata concediului de crestere copil este necesara suspendarea PFA-ului.
Art 7 alin (3) din normele la OUG 111/2020 prevede ca: in situatia persoanelor indreptatite care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, in situatia solicitarii drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 11, respectiv art. 31 alin. (1) din ordonanta de urgenta.
Zi frumoasa!
Buna ziua,
Sunt angajata cu C. Muncă la o scoala care îmi plătește și contribuțiile, in particular am și un PFA.
In momentul când intru in concediu de maternitate se suspenda activitatea de la locul de munca și de la PFA ? Sau pot opta ca PFA -ul sa rămână activ fără să depășesc un anumit venit anual/lunar?
Buna ziua Maria,
Art. 16 din aceasta ordonanta OUG 110/2010 prevede ca dreptul la indemnizatia de crestere copil se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri supuse impozitului si copilul nu a implinit varsta de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Prin exceptie de la aceasta prevedere, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.
Astfel, va trebui fie sa suspendati contractul de munca si sa pastrati activ PFA-ul, dar aveti grija ca pe PFA sa nu depasiti nivelul a 2,5 ISR, fie sa suspendati PFA si din contractul de munca sa aveti grija sa nu depasiti plafonul de 2,5 ISR.
Mult succes si Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Activitatea PFA am terminat-o la sfarsitul lunii mai, iar in iunie am nascut. Din anumite motive, activitatea PFA am suspendat-o la registr comertului abia in noiembrie. Cand am aplicat pt. indemnizatie (in niembrie), am aflat ca aceasta se acorda pana ce bebe implineste 2 ani. (si nu se ia in calcul 2 ani din momentul aplicarii). Exista o solutie pt. a beneficia de indemnizatie pt. lunile din urma?
Buna ziua Nico,
Indemnizatia se acorda pana la implinirea varstei de 2 ani. Drepturile se acorda de la data depunerii cererii. In acest sens, va invitam sa consultati OUG 111/2010.
Sarbatori fericite!
Buna ziua. Ca sa intru in concediu crestere copil trebuie sa am minim 12 luni consecutive lucrate in ultimele 24 luni? Eu am cu intrerupere de 3luni(3luni lucrate 3 libere, dupa 6luni lucrate si tot asa)
Buna ziua,
Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Deci pot exista intreruperi, insa trebuie ca cel putin 12 luni sa fie realizate venituri, in ultimii 2 ani anteriori nasterii copilului.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Din Mai anul acesta am realizat venituri prin activitate PFA. Pana la momentul respectiv am realizat venituri prin CIM. Conditia de minim 12 luni venituri realizate o indeplinesc insa intrebarea este legata de contributiile pe care trebuie sa le platesc in vederea obtinerii indemnizatiei de crestere copil.
Trebuie sa fiu asigurata CAS si CASS pentru a obtine indemnizatia? Daca da, trebuie sa o achit prin PFA sau pot face contract separat cu fiecare casa de asigurari?
Multumesc!
Buna seara Andrada,
La indemnizatia de crestere copil se tine cont doar de obtinerea de venituri supuse impozitului pe venit si nu este conditionata de asigurarea la sanatate sau pensii. Mai precis, potrivit art. 2 alin. (1) si (2) din OUG nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, (1) persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni ( ), venituri din activitati independente, ( ), supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Speram ca raspunsul nostru sa va fie de ajutor.
Sarbatori fericite!
Buna ziua,
Am avut un pfa deschis in luna aprilie 2022 pe care am avut venituri in lunile mai, iunie si iulie. In luna august am nascut. In luna septembrie am inchis pfa pentru a depune declaratia cu venitul realizat la AJPIS. La calculul indemnizatiei de crestere copil pentru veniturile din pfa mi s-a luat suma totala a veniturilor, s-a impartit la 6 luni de activitate iar in calculul indemnizatiei mi s-au luat decat 5 luni.
Exemplu: venituri din pfa 12000 lei, 12000/6=2000 si acesti 2000 s-au adaugat de la aprilie(de cand a fost infiintat pfa) pana la august inclusiv(luna nasterii copilului). Cei de la AJPIS nu vor sa imi imparta veniturile la 5 luni(anterioare nasterii copilului) ci impart la cate luni a fost deschis pfa. Nu este logic ca eu sa muncesc cu copil abia nascut avand in vedere ca eram in concediu postnatal.
Intrebarea mea este cum sa fac sa mi se ia in calculul indemnizatiei toate veniturile din pfa? Menntionez ca am documentele care atesta faptul ca veniturile au fost realizate inainte de nasterea copilului.
Buna ziua Ana,
In cazul veniturilor din activitati independente sau agricole, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea. (OUG 111/2010).
Asadar, legislatia prevede ca se iau in calcul numarul de luni de functionare, adica 6 luni.
Sarbatori fericite!
Buna ziua! Veniturile din alte surse (provenite din network marketing) declarate prin declaratia unica, vor fi considerate la calculul indemnizatiei? Activitatea in acest caz nu se suspenda, dar nici nu se presteaza o munca efectiva (acestea sunt venituri pasive).
Buna ziua Anca,
Va trebui sa analizati in primul rand daca veniturile respective nu cumva se inscriu in categoria celor pentru care ar fi necesara inregistrarea sub o forma fiscala: PFA sau SRL. Aici am avea nevoie de mai multe detalii privind natura veniturilor si daca se califica ca activitate economica. Apoi, conform art 16 din PG 111/2010, prin excepție de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptățită se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
a) primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu;
b) primește indemnizații în calitate de consilier local sau județean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror nivel net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației stabilit la art. 2 alin. (2). Asadar, daca nu se desfasoara efectiv o activitate (ex. venituri din dividende, chirii) nu se suspenda indemnizatia. Pentru a vedea daca venitul descris de dvs. se incadreaza in aceasta categorie avem nevoie de o scurta descriere.
Mult succes!
Bună, dacă sunt angajată cu CIM și dețin și Pfa, ambele venituri sunt luate în considerare la stabilirea indemnizației de creștere a copilului? Mulțumesc
Buna ziua Valentina,
Da, se cumuleaza cele doua venituri la calculul indemnizatiei.
Mult succes!
Buna seara!
-Data nastere copil 01.04
-Suspendare activitate pfa 01.04
Incasari :
2022 : -128855 brut
-106024 net
2023 : 17890
Calculul lor a fost urmatorul :
Pt 2023 au impartit 17980 la 4 luni
Iar pt 2022 au impartit netul la 12 luni(aici vreau sa stiu daca este bine)
Dupa acest calcul, au luat in considerare 8 luni din 2022 si 4 luni din 2023 pe care le au adunat si apoi au facut media la 12.
Este corect ?
Va multumesc!
Buna ziua George,
In cazul PFA se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat
acestea. In anul 2023 ar fi trebuit sa se calculeze media la 3 luni, incepand cu 1 aprilie PFA fiind suspendat.
Cu alte cuvinte, ar fi trebuit in opinia noastra sa se ia in calcul 9 luni din 2022 si doar 3 din 2023. Calculul pentru 2022 este corect.
Mult succes!
Buna ziua, am deschis un pfa de prestari servicii in luna iunie si acuma am ramas insarcinata, urmeaza sa nasc in iunie, mentionez si faptul ca sunt angajata cu contract de munca. Este necesar sa suspend activitatea la pfa pe perioada concediului de crestere a copilului?
Buna ziua Simona,
Trebuie sa stabiliti care este locul de munca de baza. Daca este vorba de locul unde aveti contract de munca, trebuie sa se suspende contractul de munca.
Pe PFA veti putea obtine venituri insa doar intr-o anumita limita, pentru a nu fi suspenda acordarea indemnizatiei. Pe de alta parte daca suspendati PFA-ul, atunci, in cazul in care CIM ramane activ, trebuie sa aveti in vedere sa nu depasiti pe contractul de munca limita maxima admisa a veniturilor.
Mult succes!
Buna ziua,
Sunt PFA din 2016 si urmeaza sa nasc in iunie, eram curioasa cum se calculeaza, practic se ia media de pe anul trecut (2022) a celor 12 luni ca sa imi faca media pe anul trecut pentru cele 6 luni, plus media de 6 luni pe anul 2023, si se imparte din nou la 12 luni ? Sau imi iau venitul de august – decembrie (6 luni din 2022) si restul din 2023 (ianuarie – iunie) si se face media?
Buna ziua,
Pentru 2022 se tine cont de declaratia unica depusa in 2022 si se imparte la 12 luni.
Pentru anul 2023 se tine cont de numarul de luni de functionare pana la suspendarea PFA-ului. PFA-ul va trebui sa depuna declaratia unica intr-un termen de 30 de zile de la data suspendarii activitatii.
Mult succes!
Buna ziua, pana in Feb 2023 sunt in Concediu de creștere copil. Din 1Martie voi avea înființat un PFA in care îmi voi desfășura activitatea pana in Septembrie când voi naște al doilea copil. Cum se va calcula indemnizația pentru creștere copil? Veniturile de pe PFA sau PFA și veniturile din concediu maternal? Este o problema ca PFA ul va fi nou înființat?
Adică modalitatea de calcul va fi:
PFA-ul va genera in 6 luni aproximativ 180.000lei. In acest caz va fi 85% din 180.000 – adică voi primi plafonul de 8500lei/luna?
Va Multumesc pentru răspuns!
Buna ziua Elena,
Veniturile din PFA se iau in calcul de la data infiintarii PFA-ului, iar pentru perioada in care ati fost in CIC se ia in calcul indemnizatia primita.Se iau in calcul ultimele 12 luni de venit.
Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului cu un plafon maxim.
Mult succes!
Buna ziua!
Sunt angajat cu CIM pe perioada nedeterminata, iar din 18.11.2022 am si un PFA nou infiiintat. Urmeaza sa nasc in mai 2023. Cu privire la CIM, lucrurile sunt clare din punct de vedere al indemnizatiei de crestere copil. Cu privire la PFA insa, am realizat o singura incasare la sfarsitul lui decembrie 2022 in baza unui contract de prestarii servicii. Urmeaza sa depun declaratia unica si sa platesc impozitul. Ar mai fi si alte documente de completat si depus pentru a-mi fi luat in calcul si venitul din PFA? Cu privire la suspendarea activitatii PFA pe parcursul CCC, cu cat timp inainte trebuie depusa cererea la ONRC? Multumesc mult!
Buna ziua Simona,
Art 16 alin (3) din OUG 111/2020 prevede ca prin exceptie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in cazul in care persoana indreptatita se afla in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) primeste diverse sume in baza legii, a contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu;
b) primeste indemnizatii in calitate de consilier local sau judetean, indiferent de nivelul acestora;
c) realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, al caror nivel net nu depaseste de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei stabilit la art. 2 alin. (2). Astfel, potrivit unui raspuns al ANPIS, acest articol permite acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si in cazul in care beneficiarul realizeaza, in decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, cu conditia ca veniturile sa nu provina din activitatea care a fost suspendata in vederea acordarii concediului si a indemnizatiei.
De asemenea, veniturile realizate in perioada concediului pentru cresterea copilului nu trebuie sa depaseasca de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei pentru cresterea copilului. Daca totusi decideti suspendarea PFA-ului, aceasta ar trebui efectuata anterior datei nasterii copilului. Cererile la ONRC se rezolva relativ rapid – in cateva zile.
Mult succes!
Buna seara ,
Eu lucrez in Austria de 5 ani și as vrea sa ma mut in țara in luna Martie . Sunt însărcinată și copilul se va naște in luna mai , as vrea sa întreb dacă eu voi putea beneficia de intemnizatia copilului , am lucrat ca PFA aici in Austria . In luna Martie as vrea sa îmi închid actele aici in Austria , dar as vrea sa știu 100% ca voi primi intemnizatia copilului in România , și dacă voi primi 85% din salar. Si am înțeleagă ca trebuie sa lucrez in România minim 2 luni de zile , este adevărat ? Va mulțumesc
Buna ziua Anca,
Pe aceasta situatie, va recomandam sa va adresati AJPIS de care apartineti pentru a stabili daca veniturile respective se iau in calcul in Romania la stabilirea indemnizatiei.
Mult succes!
Buna ziua!
Va rog sa-mi spuneti daca este corect rationamentul de mai jos:
In cazul unui PFA in sistem real deschis in 01.2023, cu activitatea suspendata in 03.2023, venituri nete de 35.000 lei, se vor plati urmatoarele impozite si contributii:
– 10% impozit pe venit (3500 lei);
-1.800 lei CASS (pentru ca venitul se incadreaza in plafonul cuprins intre 6-12 salarii min);
-0 lei (pt ca venitul este sub plafonul de 12 salarii)?
Veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt: 35.000 lei (cat este venitul net) sau 35000-3500-1800 (vebitul net-impozit-contributii)?
Multumesc frumos pentru raspuns!
Buna ziua Corina,
Ati stabilit corect taxele de plata. Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile. Contributia la sanatate nu este o cheltuiala deductibila si nici impozitul pe venit, astfel ca venitul net este 35.000.
Mult succes!
Buna ziua,
Sunt insarcinata si intru in concediu medical pe CIM deoarece am o sarcina cu risc si nu ma pot deplasa la locul de munca, iar separat desfasor o activitate independanta in baza unui PFA, activitatea fiind una online ce se poate realiza din pat fara a-mi pune sarcina in periocol. Exista o conditie care precizeaza ca nu am voie sa obtin venituri din PFA daca eu am concediu medical pe CIM (mentionez activitatea in CIM este total diferita de cea din PFA, iar concediul medical nu este inregistrat pe PFA), pentru ca acestea sa fie luate in calcul pentru indemnizatie crestere copil?
Multumesc!
Buna ziua Gabriela,
Nu exista o prevedere care sa interzica obtinerea de venituri pe PFA in timp ce persoana respectiva este in concediu medical. Asadar, puteti sa obtineti in continuare venituri pe PFA in aceasta perioada.
Mult succes!
Buna ziua!
Lucrez in sistemt PFI, nu PFA si am cateva intrebari pentru indemnizatia de crestere copil:
1. Daca copilul se naste in martie 2023 cum se calculeaza veniturile? Pentru anul 2022 o sa am declaratia unica, dar pentru perioada ianuarie-martie 2023 ce se ia in calcul? Venitul anual estimat/ 12 luni ?
2. Nu am gasit nicio informatie despre suspendarea activitatii PFI, ci doar despre PFA. Trebuie sa il suspend, sa il inchid sau il pot lasa activ dar fara incasari?
Buna ziua Beatrice,
In opinia noastra, in cazul PFI lucrurile functioneaza ca si in cazul PFA. Daca singura activitate este cea de pe PFI atunci va trebui sa suspendati PFI.
Daca persoana naste in luna martie in anul 2023, consideram ca in acest an se vor lua in calcul veniturile obtinute efectiv in cele 3 luni din 2023.
Mult succes!
Bună seara!
Am un PFA deschis în noiembrie 2022 (până atunci am lucrat cu contract de muncă la firma), iar în August urmeaza sa vina bebe. Întrebarea mea este ce taxe trebuie achitate suplimentar pentru a beneficia de concediu Prenatal? Am auzit ceva că trebuie să achitat cei ‘85%’ pentru concediu medical. Mai trebuie achitat de pe PFA ținând cont că am avut în ultimele 12 luni și activitate pe contact?
Va mulțumesc!
Buna ziua Ana Maria,
Si PFA-urile se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.
Dreptul la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate in aceasta situatie este conditionat de plata unei contributii pentru asigurarea de concedii si indemnizatii in cota de 1%, aplicata asupra venitului lunar inscris in contractul de asigurare.
Fiindca dumneavoastra nu mai sunteti salariata, pentru a beneficia de indemnizatia de concediu de sarcina si lauzie, ar trebui sa incheiati un contract de asigurari sociale de sanatate.
Zi frumoasa!
Buna ziua. In cazul unui Pfa ,care și-a suspendat activitatea începând cu 01.03.2023 pentru a intra in concediu de creștere copil, exista in prealabil un contract cu casa de asigurări de sănătate pentru a beneficia de concediu de maternitate, pe perioada de CCC se va achita in continuare contribuția de 1% la casa de asigurări de sănătate? Mulțumesc
Buna ziua Nicoleta,
Contributia nu se mai achita odata cu suspendarea PFA-ului.
Mult succes!
BUNA ZIUA,
AM 2 JOBURI, UNU JOB DE BAZA( IN CADRUL UNUI SPITAL ) SI UN PFI CU CARE AM PRESTAT SERVICII CA SI ASISTENT MEDICAL.
IN CAZUL IN CARE INTRU IN CONCEDIU DE RISC MATERNAL LA JOBUL DE BAZA, POT SA INCASEZ VENITURI PE PFI AVAND UN CONTRACT DE COLABORARE CU O FIRMA PRIVATA? AM CAUTAT IN LEGE DAR NU ESTE SPECIFICAT ACEST LUCRU. AS FI RECUNASCATOARE DACA M-ATI ”LUMINA” IN PRIVINTA ACESTESI SITUATII.
Buna ziua Elena,
Concediul de risc maternal este acel tip de concediu care se acorda salariatelor insarcinate cu scopul de a proteja sanatatea mamei si a copilului si se acorda in situatia in care salariata nu mai poate presta activitatea respectiva fara risc.
Aceasta inseamna ca derularea unei activitati similare, dar prin PFA, ar exprima tocmai contrariul și consideram ca ar putea reprezenta un motiv de contestare a dreptului la concediul respectiv.
Mult succes!
Bună ziua am fost in somaj din noiembrie anul trecut și între timp anul acesta am deschis un pfa dar problema este ca de curând am rămas însărcinată as putea beneficia de indemnizatie menționez ca momentan am încasări mici pe pfa .și cei de la somaj miau zis sa îmi depun un concediu medical la dansi dar nu știu cum sa procedez cu pfa-ul
Buna ziua Dorina,
Concediul acesta medical (concediu de sarcina si lauzie) se acorda pentru o perioada de 126 de zile, 63 de zile inainte si 63 de zile dupa nastere. Dupa incetarea acestui concediu, se intra in concediul de crestere copil, pentru care se obtine o alta indemnizatie. Legat de PFA, daca este singura activitate pe care o aveti recomandam sa o suspendati pe perioada concediului de crestere copil.
Mult succes!
Buna ziua,
Am deschis PFA in 1 ianuarie, urmand sa nasc in iulie. Veniturile nete PFA sunt 35000 RON (nu am cheltuieli, nimic). Pentru indemnizatie, se va lua in calcul suma intreaga de 35000 RON sau 35000RON/6 (cum anul contabil se incheie in decembrie)?
Multumesc!
Buna ziua Maria,
Se vor lua in calcul veniturile obtinute de PFA in perioada respectiva, adica 35.000 lei.
Mult succes!
Bună ziua,
Dacă primesc indemnizație pentru că sunt în concediu creștere copil (am un contract de muncă suspendat la pe perioada CIC de către angajator) pot înființa un PFA (cod – 855) și să am activitate limitată? Încerc să găsesc informații despre un venit maxim pe care îl pot produce în cadrul legal al PFA-ului pe lângă indemnizație.
Vă mulțumesc pentru informațiile prețioase!
Buna ziua Alexandra,
Daca aveti activitatea principala suspendata la locul de munca (CIM) atunci puteti sa obtineti venituri in perioada de crestere copil fara a atrage suspendarea indemnizatiei intr-o anumita limita.
Nivelul net nu poate sa depasasca de 5 ori cuantumul minim al indemnizatiei minime. Indemnizatia lunara nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta.
Pentru anul 2023 ISR = 598 lei
Plafonul pe un an este astfel: 5 *2,5 * 598 lei = 7.475 lei/an.
Mult succes!
Buna ziua.
Am infiintat un PFA in data de 2 mai 2023.
Sunt si angajat cu contract de munca din anul 2017.
In luna ianuarie 2024, sotia va naste si doresc sa intru eu in concediu de crestere copil.
Indemnizatia de crestere copil va putea fi calculata si in functie de activitatea mea PFA, chiar daca nu am 12 luni de activitate inainte de data nasterii copilului?
Pana in 25 mai 2024 eu voi da declaratie unica pe intreg anul 2023. Nu ma deranjeaza sa se ia in calcul activitatea mea PFA doar de la infiintare, dar as vrea sa stiu daca se ia in considerare macar de atunci.
Multumesc.
Buna ziua Dan,
Pentru indemnizatia de crestere copil se vor lua in calcul toate veniturile obtinute in ultimele 12 luni, chiar daca de exemplu la PFA nu aveti 12 luni. Deci, da, veniturile obtinute pe PFA vor fi luate in calculul indemnizatiei.
Mult succes!
Buna Ziua,
Am un PFA deschis de cativa ani, dar venit am inceput sa am din ianuarie 2023, si am ramas insarcinata in martie, luna nasterii planificata a copilului este Decembrie 2023. Voi fi eligibila pentru indemnizatie daca luna nasterii copilului va fi fix a 12 de venit?
Buna ziua Tatiana,
Art 2 alin (1) din OUG 111/2010 arata ca : (1) Persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara. Pe de alta parte art. (4) arata ca (1) in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum și cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) și (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna să fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) in situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate. Asadar, chiar daca luna decembrie nu este luna intreaga ea va fi luata in calculul indemnizatiei, pentru stagiul de 12 luni.
Mult succes!
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la Pfa si SRL pentru indemnizatia de crestere copil. Daca optez pentru indemnizatia crestere copil prin PFA, mai pot incasa venituri prin SRL intre timp? Eu fiind singurul asociat/administrator al firmei, dar fara sa retreg dividentele acesteia.
Buna ziua Lidia,
Trebuie sa decideti care este activitatea pricipala: PFA sau SRL si pe aceea o suspendati. De exemplu, daca PFA este activitatea principala, atunci suspendati PFA. SRL-ul poate obtine venituri in continuare, dar dumneavoastra daca sunteti angajata pe SRL, va trebui sa va incadrati cu veniturile in plafonul mentionat.
Dividende puteti sa incasati de pe SRL, acestea intra in lista veniturilor posibil de obtinut in timpul concediului de ingrijire copil (nu atrag suspendarea platii indemnizatiei indiferent de plafon).
Mult succes!
Bună ziua!
Am o întrebare, dacă se poate. Eu sunt în creștere copil de 1 an , deci aș mai avea 1 an rămas, iar acum 2 luni am deschis un PFA, caen 4619.
Nu am fost îndrumată prea bine și nu am știut toate aceste lucruri. Oare să fie probleme, ce ar trebui să fac in cazul meu?
Mulțumesc anticipat!
Buna ziua Daniela,
Daca dumneavoastra sunteti angajata si aveti locul principal de activitate cel unde este CIM (in prezent suspendat ca urmare a intrarii in CIC), atunci in opinia noastra puteti sa aveti si PFA dar cu incadrarea in suma maxima anuala permisa de legislatie.
Mult succes!
Buna ziua!
Sunt in urmatoarea situatie si nu gasesc nici un raspuns:
-pana in aprilie 2023 am incasat indemnizatie de crestere copil de 3400 lei (ultima incasare a fost pe 8 mai, pentr luna aprilie)
-pe 26 mai am infiiintat un PFA
-la 30 iulie s-a nascut al doilea copil
-venituri incasate pana pe 30.07 au fost de 85000 lei net din activitatea de PFA (aproximativ 125000 lei brut)
-din cauza perioadei de concedii si a lipsei de informatii corecte din partea contabilului, abia pe 11.09 2023 am suspendat activitatea PFA-ului.
Intrebarea este care e cuantumul indemnizatiei pe care ar trebui sa o incasez?
exista posibilitatea ca in primele luni, pana depun anul viitor declaratia de venituri realizate, sa primesc mai putin urmand a se recalcula?
(ieri, 08.11 am incasat de la ajpis 8600 lei, probabil pentru fractiunea din septembrie si octombrie).
-nu am gasit lamuriri nicaieri, ajpis nu raspunde deloc la telefon.
Buna ziua Razvan,
La suspendarea PFA-ului se depune declaratia unica in 30 de zile de la suspendare. Pe baza datelor din declaratie si pe de alta parte a veniturilor din indemnizatia CIC precedenta se va calcula indemnizatia pentru al doilea CIC. Va recomandam pentru calculul exact sa va adresati unui specialist in salarizare.
Mult succes!
Buna seara!
Am un PFA și vroiam să știu dacă pot să îl suspend la 1mai 2024 soția fiind programată la sfârșitul lunii mai pentru a naște? Este vreo problema la dosarul indemnizație că îl suspend înainte de a naște soția? Mulțumesc.
Buna ziua Marian,
Puteti sa il suspendati mai repede, dar este important sa verificati daca aveti cel putin un istoric de 12 luni din ultimele 24 pentru realizarea venitului. Daca aveti acest istoric si fara luna respectiva este in regula.
Mult succes!
Bună ziua! În cazul în care am și Pfa și sunt și angajata la o alta firma, care este formula de calcul pentru indemnizația cumulată ?
Data deschiderii pfa-ului : februarie 2023
Data naștere copil : august 2023
Data suspendării pfa-ului : septembrie 2023
Venit net pfa : 66000
Venit net pe ultimele 12 luni de la angajator : 59457
Buna ziua Alexandra,
Indemnizatia de crestere copil se determina cumuland toate veniturile obtinute, si in calitate de angajat dar si obtinute ca PFA. Indemnizatia lunara este in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Exista un minim si un maxim: indemnizatia lunara nu poate fi mai mica decat suma 2,5 ori indicatorul social de referinta (ISR) sau mai mare de 8.500 lei.
Mult succes!
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare, am nascut in luna iulie 2023, dar ulterior nasterii am fost in concediu postnatal. Am suspendat activitatea PFA in luna octombrie dupa finalizarea concediului postnatal. De curand am primit decizia pentru calculul indemnizatiei, iar acesta s-a facut cu veniturile de pe primele 7 luni, impartit la 10 luni (pana in octombrie). Este corect? Din moment ce calculul veniturilor se face pana la data nasterii copilulu, nu se imparte venitul la aceeasi perioada, ce treaba are suspendarea activitatii din moment ce oricum nu am avut incasari pe PFA.
Buna ziua Anca,
S-au luat in calcul lunile cat PFA-ul a fost activ, deci pana la suspendare, in octombrie. Pentru orice intrebari legate de calculul indemnizatiei puteti sa va adresati la AJPIS de care apartineti.
Mult succes!
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie legata de concediul medical de maternitate. Detin un Pfa si am incheiat contractul de asigurare cu Casa Nationala de Asigurari Sanatate.
In perioada anterioara nasterii copilului in care voi solicita concediu medical de maternitate, pot desfasura activitati pe Pfa si emite facturi?
Multumesc,
Buna ziua Patricia,
In cazul concediului de maternitate se pot emite facturi, insa inainte de nastere trebuie suspendat PFA-ul pentru a putea beneficia de indemnizatie de crestere copil.
Mult succes!
Buna ziua,
Am deschis un pfa in luna mai 2023 si l-am suspendat cu data de 01.11.2023. In acest timp am realizat venituri care depasesc baza de 24 de salarii minime, mentionez ca nu mai am alte venituri supuse impozitului in ultimile 24 luni, intrebarea mea este daca as putea sa beneficiez de indemnizatie crestere copil chiar daca pfa-ul nu este infiintat de 1 an de zile?
Buna ziua Laura,
Raspunsul la aceasta intrebare se regaseste in textul OUG 111/2010, care prevede ca persoanele care in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Zi frumoasa!
buna ziua, urmeaza sa intru in concediu crestere copil in toamna si doresc sa stiu daca se vor lua in calcul veniturile obtinute din participarea la comisiile de concurs (pt angajare in institutie publica), avand in vedere ca aceste venituri au fost impozitate si raportate prin D205? dar cele din participarea la comisiile electorale (daca tot se apropie alegerile)? multumesc!
Buna ziua Madalina,
Din pacate nu avem un raspuns pentru dumneavoastra dar ce va putem recomanda este sa adresati aceasta intrebare la AJPIS de care apartineti.
Mult succes si un weekend placut!
Buna ziua,
Eu am urmatoarea situatie: Urmeaza sa nasc in noiembrie si am avut venituri realizate din PFA pana in luna martie inclusiv. Incepand cu luna aprilie am deschis un SRL si sunt anjagat cu CIM.
Intrebarea mea este daca la indemnizatie se calculeaza toate veniturile din ultimele 12 luni 6 luni PFA si 6 luni SRL (CIM) impreuna sau separat? Adica cele 6 luni PFA separat si impartit la numarul de luni, in cazul acesta 6 si la fel si in cazul CIM.
Multumesc!
Buna ziua Mihaela,
Pentru calculul indemnizatiei se iau in vedere cele 6 luni avute ca angajat si inca 6 luni ca PFA. Se vor lua in calcul ambele tipuri de venituri. La PFA va trebui sa stabiliti o medie lunara.
Conform OUG 111/2010 art. 13 alin. (5) „(5) In cazul veniturilor din activitati independente (…), la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.”
In vederea stabilirii cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare – declaratia unica estimata pentru anul respectiv, impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea, inclusiv luna nasterii copilului.
Veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate.
Baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului sunt veniturile pentru care s-au platit impozite si contributii la bugetul de stat, declarate prin intermediul declaratiei unice.
Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Mult succes!
Buna ziua! Îmi spuneți va rog frumos cum se calculează indemnizația de creștere copil pt un PFA în sistem real cu venituri lunare 10000 lei și cheltuieli 0 lei. PFA înființat în 06.2021?
Buna ziua Vali,
In cazul veniturilor din activitati independente, la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului, se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
In vederea stabilirii cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului, se iau in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare, adica declaratia unica, impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea, inclusiv luna nasterii copilului.
Veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate.
Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.
Mult succes si o zi frumoasa!
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o lamurire , urmeaza sa intru in CCC , mentionez faptul ca sunt si angajata cu contract de munca , dar realizez si venituri din PFA sub nivelul celor 6 salarii, pentru care platesc doar impozit . Pentru a beneficia de indemnizatie si din PFA cum ar fi trebui sa procedez . Mai trebuie sa inchei cu CAS contract ? Multumesc
Buna ziua Veronica,
Pentru concediul de crestere copil se iau in calcul atat veniturile obtinute ca salariat cat si ca PFA. Ca PFA nu este necesar sa incheiati contracte suplimentare.
Mult succes!
Buna ziua,
Rog raspuns in situatia urmatoare:
-angajata actual cu CIM- perioada nedeterminata (stagiu de cotizare >12 luni consecutive in ultimii 2 ani anteriori nasterii).
-urmeaza inregistrare activitate ca si PFI in decursul a doar 2 luni -iunie si iulie 2024, din ultimile 12 luni anterioare nasterii (nastere octombrie 2024).
Pot cumula si veniturile PFI pentru plata concediului de crestere copil (chiar daca n-am cel putin 12 luni inregistrate)?
Pot solicita incadrarea veniturilor PFI si pentru calculul concediului de maternitate (pre si post natal)? Multumesc.
Buna ziua Alexandra,
Pentru calculul indemnizatiei de maternitate se iau in considerare veniturile obtinute din toate sursele. Mai precis, art.(2) alin (1) al OUG 111/2010 prevede ca persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Asadar, se vor lua in calcul si veniturile din PFI chiar daca aveti doar 2 luni. Cele 12 luni se obtin insumand toate tipurile de venituri. In ce priveste concediul de crestere copil, aici lucrurile sunt diferite.
Ca PFI trebuie sa aveti contract de asigurare cu casa de sanatate – acest lucru este prevazut de OUG 158/2005 art.(1) alin.(2)”. Se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, persoanele fizice, altele decat cele prevazute la alin. (1), pe baza de contract de asigurare pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate.”
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!
Buna ziua, ma puteti ajuta si pe mine va rog cu cateva nelamuriri
1. Eu sunt membru intr-o intreprindere familiala cota 95% de aproximativ 4 ani eu si 5% mama. Termenul de nastere este 3o decembrie 2024, in ziua nasterii trebuie sa imi suspend activitatea? Intreprinderea familiala functioneaza cu minim 2 membrii, pot trece pe altcineva in locul meu sau cum sa procedez?
2.In 30 de zile de la data suspendarii activitatii trebuie depusa declaratia unica pe baza careia sa va calcula indemnizatia pentru cresterea copilului? Se va lua in considerare si luna decembrie?
3.Mi-am facut contract cu Casa de Asigurari de sanatate si am platit 1% din venit pentru a putea beneficia de concediu prenatal, contractul a fost facut in data de 10 mai si din acea data am si achitat. Mi-au spus ca pot intra in concediu doar de la 1 decembrie pentru ca trebuie sa am 6 luni de plata, dar ma gandeam ca pot din 10 noiembrie deoarece 10 mai-10 noiembrie sunt 6 luni. Daca as intra in concediu la data de 1 decembrie si nasc inainte de termen sunt obligata de stau in concediu 42 de zile pana pot depune dosarul pentru indemnizatie? Va multumesc mult pentru raspunsuri
Buna ziua Alina,
Va recomandam sa adresati intrebarile cu privire la situatia dumneavoastra concreta la AJPIS de care apartineti pentru concediul de crestere copil si la Casa de Sanatate pentru concediul de maternitate.
Mult succes si o zi frumoasa!
Buna ziua,
Avem urmatoarea situatie.
Angajata pe CIM timp de 5 luni pana in 31.07.2024
In 15.08.2024 se v-a infiinta un PFA prin care v-a incasa plati pentru facturi pana in luna anterioara nasterii ( dupa care se v-a suspenda PFA-ul ).
Ar fi o pauza de doua saptamani intre momentul incetarii contractului CIM si crearii PFA. Prima intrebare.
1.Poate influenta aceasta pauza ( 2 saptamani fara activitatea) aprobarea dosarului? Potrivit legii sunt niste conditii care trebuiesc indeplinite ( pauze acceptate doar daca esti in somaj, incetare contract cu perioada determinata, studii etc )
2.La calculul indemnizatiei, din ce vad mai sus, pentru portiunea din anul precedent ( 2024 ar fi in cazul nostru ) tendinta este se se imparta totalul veniturilor pe respectivele luni ( 5 ar fi in cazul nostru ) din anul anterior la 12.
Nu mi se pare corect deoarece in felul acesta iti coboara mult media in jos si practic daca tu ai pfa-ul deschis in a doua parte a anului acest mod de calcul iti diminueaza mult indemnizatia. Este cumva aplicabil doar daca ai activitate din PFA pe tot parcursul anului anterior?
Buna ziua Victor,
Conform OUG 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.
Asadar, trebuie sa existe cele 12 luni in care sa obtineti venit. Exista insa si posibilitatea de a include in acest calcul si fractiuni de luna, conform art. 4 al acestei ordonante, astfel: in calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
In privinta numarului de luni de activitate se impart veniturile inscrise in actele doveditoare impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Zi frumoasa!
Bună seara. Dacă în 01.01.2024 s-a încheiat un contract de muncă și între timp am deschis un PFI, iar nașterea va fi în luna mai 2025, se ia în considerare și venitul din timpul contractului de muncă sau doar cel din PFI ? Vă mulțumesc pentru răspuns.
Buna ziua Mara,
Legea spune ca indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. In baza de calcul a indemnizatiei se ia in calcul si luna nasterii copilului.
Atfel ca daca dumneavoastra estimati ca veti naste in luna 05.2025 atunci se vor lua in considerare veniturile incasate pe ultimele 12 luni incluzand luna nasterii copilului. Lunile luate in calcul fiind: 05/04/03/02/01.2025 + 12/11/10/09/08/07/06.2024.
Daca CIM-ul a incetat cu data de 01.01.2024 atunci veniturile incasate prin aceasta forma nu se vor lua in calcul, ci doar cele din PFI.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!
Buna ziua, daca am obtinut venituri din Pfa in ultimii doi ani, dar am avut o intrerupere in lunile ianuarie-martie 2024, ulterior am avut venituri pana in luna iunie cand am nascut, ce luni se vor lua in considerare la calculul indemnizatiei de crestere copil?
Se vor lua in considerare ultimele 12 luni cand am inregistrat venituri (chiar daca lunile nu au fost succesive)? Sau se vor lua in considerare ultimele 12 luni calendaristice, si se vor trece cu 0 la media veniturilor acele luni in care nu am integistrat venituri?
Buna ziua Patricia,
Se vor lua in calcul ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului. Pentru lunile in care nu s-au realizat venituri in cele 12 luni luate in considerare, se va trece valoarea 0.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!
Bună ziua, dacă nu am un pfa deschis dar am avut activități independente pe anul 2023 și am făcut declarația unică și am plătit tot ce era de plătit m as putea încadra să iau prenatal pe copil eu ar trebui să nasc în ianuarie 2025 și aș vrea să știu dacă mă încadrez sau trebuie să plătesc și pe anul 2024
Buna ziua Ana,
La calculul indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, la care se aplica 85%. Astfel, daca dumneavoastra nasteti in ianuarie 2025, apreciem ca trebuie sa fi realizat venituri in cursul anului 2024. Baza de calcul o reprezinta efectiv veniturile pentru care s-a achitat impozit prin intermediul declaratiei unice.
O zi frumoasa!
Bună ziua, în 2023 am avut activități independente dar am făcut declarația unica la ANAF și m am conformat. Nu am pfa deschis sunt persoana fizică independentă. De aceea vreau să și întreb eu în februarie 2025 urmează să nasc oare m aș putea încadra să iau prenatal sau trebuie să plătesc și pe 2024?
Buna ziua Nistor,
La calculul indemnizatiei de crestere a copilului se iau in calcul veniturile realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, la care se aplica un procent de 85%. Astfel, daca dumneavoastra nasceti in februarie 2025, atunci apreciem ca trebuie sa fi realizat venituri in cursul anului 2024. Baza de calcul sunt efectiv veniturile pentru care s-a achitat impozit prin intermediul declaratiei unice.
Speram ca aceste informatii sa va fie utile.
Mult succes si o zi frumoasa!