Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Indemnizatia de crestere copil in cazul PFA

concediul de maternitate

Concediul de crestere a copilului si acordarea indemnizatiei de crestere copil reprezinta situatii intalnite atat in randul persoanelor care au calitatea de salariati cu contracte individuale de munca, cat si in cazul persoanelor fizice autorizate (PFA sistem real sau PFA norma de venit), insa ramane de vazut in cele ce urmeaza care sunt regulile de acordare in cazul PFA-urilor.

Conform art. 2 alin. (1) din OUG nr. 111/2010, persoanele care, in ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului, au realizat timp de cel putin 12 luni venituri din salarii si asimilate salariilor, venituri din activitati independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara.

Cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Valoarea minima a indemnizatiei lunare nu poate fi mai mica decat suma rezultata din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinta (in prezent acest indicator este 525,5 lei) astfel ca valoare aminima este 1.314 lei, iar valoarea maxima a acesteia nu poate depasi suma de 8.500 lei.

Asadar, conditia esentiala este ca persoana care va intra in concediu de crestere copil sa fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni in ultimii doi ani anteriori nasterii, luandu-se in considerare inclusiv veniturile din activitati independente.

Baza de calcul a indemnizatiei la PFA

In vederea stabilirii cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului se vor lua in calcul veniturile inscrise in actele doveditoare (declaratia unica) impartite la numarul de luni in care s-au realizat acestea. 

Indemnizatia se calculeaza prin aplicarea cotei de 85% asupra bazei de calcul determinata ca media veniturilor lunare nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nasterii copilului.

Atentie! In baza de calcul a indemnizatiei se ia in calcul si luna nasterii copilului.

Veniturile luate in calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizatiei lunare sunt:

  • veniturile rezultate dupa scaderea impozitului pe venit si, dupa caz, a contributiilor sociale obligatorii datorate
  • veniturile rezultate dupa scaderea contributiilor sociale obligatorii datorate corespunzator fiecarei categorii de venit, in cazul veniturilor scutite de impozitul pe venit conform art. 60 din Legea nr. 227/2015

PFA sistem realse iau in considerare veniturile realizate dupa ce s-au scazut impozitele si contributiile sociale.

PFA norma de venit – se ia in calcul norma de venit (baza de calcul a taxelor platite) publicata anual de ANAF dupa ce au fost scazute impozitele si contributiile sociale.

In situatia in care PFA la norma de venit a beneficiat de un coeficient de reducere a normei de venit atunci se va lua in calcul norma de venit ajustata (baza de calcul a taxelor platite) cu respectivul coeficient dupa ce au fost scazute impozitele si contributiile sociale.

Pe scurt, baza de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului sunt veniturile pentru care s-au platit impozite si contributii la bugetul de stat,  declarate prin intermediul declaratiei unice.

Suspendarea PFA-ului in cazul CCC

Conform normelor de aplicare a OUG nr. 111/2010, in situatia persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura si care nu lucreaza in baza unui contract individual de munca, concediul reprezinta intreruperea/suspendarea activitatii pe perioada de pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

Astfel, pe perioada CCC, PFA-ul va trebui sa faca toate demersurile la ONRC in vederea suspendarii activitatii. Documentele necesare in vederea suspendarii activitatii la ONRC sunt disponibile pe site-ul ONRC. Pe langa formalitatile de efectuat la ONRC, PFA-ul va trebui sa depuna declaratia unica intr-un termen de 30 de zile de la data suspendarii activitatii.

Testeaza gratuit programele noastre: Program FacturareProgram Gestiune sau Program Contabilitate si afla mai multe despre cum te ajuta ecosistemul SmartBill sa iti cresti afacerea.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

90 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *