Afla noutatile legislative din Cronica antreprenoriala saptamanala:
1.Baza de calcul a indemnizatiei de somaj se majoreaza de la 1 martie. Conform INS rata inflatiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel ca ISR creste de la 598 de lei la 660 de lei.
Astfel, se majoreaza o serie de indicatori:
– indemnizatia de somaj va creste cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoana.
– indemnizatia de somaj acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR, in vigoare la data stabilirii acesteia) creste de la 299 lei la 330 lei lunar.
– stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor (50% din valoarea ISR in vigoare) – cresterea subventiei lunare pentru fiecare persoana incadrata va fi de la 299 lei la 330 lei.
– prima de insertie acordata absolventilor institutiilor de invatamant si absolventilor scolilor speciale, in varsta de minimum 16 ani, care, in termen de 60 de zile de la absolvire, se inregistreaza la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni (de 3 ori valoarea ISR in vigoare la data incadrarii) – crestere de la 1.794 lei la 1.980 lei.
2. 31 martie 2024 este termenul pana la care antreprenorii trebuie sa decida care dintre societatile pe care le detin vor pastra regimul de impozitare al microintreprinderilor.
Asociatii sau actionarii persoanei juridice romane care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, atat la persoana juridica romana analizata, cat si la alte persoane juridice romane care indeplinesc conditiile pentru sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, trebuie sa stabileasca, pana la data de 31 martie inclusiv a anului fiscal urmator, o singura persoana juridica romana care aplica prevederile prezentului titlu.
Persoanele juridice romane care nu au fost stabilite de catre asociati/actionari pana la termenul de 31 martie intra sub incidenta prevederilor impozitului pe profit.
3. Cotele de impozitare care se aplica pentru microintreprinderi in anul 2024 sunt:
a) 1%, pentru microintreprinderile care realizeaza venituri care nu depasesc 60.000 euro inclusiv si care nu desfasoara activitatile prevazute la lit. b) pct. 2;
b) 3%, pentru microintreprinderile care:
1. realizeaza venituri peste 60.000 euro; sau
2. desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN:
5821 – Activitati de editare a jocurilor de calculator
5829 – Activitati de editare a altor produse software
6201 – Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
6209 – Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei
5510 – Hoteluri si alte facilitati de cazare similar
5520 – Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata
5530 – Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere
5590 – Alte servicii de cazare
5610 – Restaurante
5621 – Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente
5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a.
5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor
6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii
8621 – Activitati de asistenta medicala general
8622 – Activitati de asistenta medicala specializata
8623 – Activitati de asistenta stomatologica
8690 – Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
4. Persoanele fizice care au chiriasi persoane juridice sau alte entitati care conduc evidenta contabila, nu mai au obligatia, incepand cu anul 2024, sa depuna declaratia unica, impozitul fiind retinut la sursa si declarat de catre acesti chiriasi.
Un element de noutate pentru persoanele fizice care obtin venituri din chirii este ca nu mai au posibilitatea sa opteze in anul 2024 pentru evidenta veniturilor si cheltuielilor in sistem real. Acestia determina venitul net anual prin scaderea din venitul brut anual (reprezentat de chiria anuala conform contractului) a unei cote forfetare de cheltuieli de 20%.
Persoanele fizice care la sfarsitul anului 2023 au in derulare mai mult de 5 contracte de inchiriere nu mai au obligatia evidentierii veniturilor si cheltuielilor in sistem real, aceste persoane fiind obligate sa determine venitul net anual aferent fiecarui contract pe baza cotelor forfetare de cheltuieli de 20%.
Persoanele fizice care obtin venituri din activitati independente vor datora pentru anul 2024 CASS, in cota de 10% din venitul net anual realizat, cu exceptiile prevazute de lege. CASS se va putea deduce din venitul net anual, pentru stabilirea venitului impozabil.
Persoanele care obtin venituri impuse in sistem real din activitati independente, drepturi de proprietate intelectuala, chirii, activitati agricole, piscicultura, silvicultura precum si castiguri din investitii care se declara in declaratia unica si venituri din strainatate de natura celor enumerate, inclusiv pensii din strainatate, pot directiona, prin completarea declaratiei unice, pana la 3,5% din impozitul datorat catre entitatile non profit/unitatile de cult din impozitul afferent veniturilor obtinute in anul 2023 (incepand cu veniturile anului 2024 nu mai exista aceasta posibilitate decat pentru cei care obtin venituri salariale).
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.