Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Intrebari din Domeniu

Ce trebuie sa stii daca faci un import in Romania?

Importul de bunuri

In primul rand este important sa definim ce este importul de bunuri. Astfel, potrivit prevederilor Codului fiscal (art. 274) importul de bunuri reprezinta:

  • intrarea pe teritoriul Uniunii Europene de bunuri care nu se afla in libera circulatie. Se considera ca se afla in libera circulatie intr-un stat membru bunurile care provin din tari terte, pentru care au fost indeplinite formalitatile de import si pentru care au fost percepute in statul membru respectiv taxele vamale si taxele cu efect echivalent exigibile si care nu au beneficiat de o restituire totala sau partiala a acestor taxe si impuneri.
  • pe langa operatiunile prevazute la lit. a), intrarea in Uniunea Europeana a bunurilor care se afla in libera circulatie, provenite dintr-un teritoriu tert, care face parte din teritoriul vamal al Uniunii Europene. Codul fiscal mai defineste importatorul ca fiind persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei. Locul unui import de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.

Ce trebuie sa stii atunci cand faci un import?

Pentru importurile de bunuri se datoreaza TVA, cu anumite exceptii.

  • Cota de TVA care se aplica la acele importuri este cota de TVA valabila in Romania pentru aceleasi bunuri.
  • Baza la care se aplica TVA este valoarea in vama a bunurilor la  care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa
  • Sumele in valuta (ex. factura de bunuri ) se convertesc in lei utilizand un curs al vamii care se stabileste ca fiind cursul de schimb stabilit si comunicat de Banca Nationala a Romaniei in penultima zi de miercuri a lunii anterioare lunii in care se utilizeaza.
  • Plata TVA pentru importurile de bunuri, cu exceptia importurilor scutite de taxa, se plateste la organul vamal.

Pentru deducerea TVA, documentele justificative sunt :

  • declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al TVA
  • documente care sa ateste plata TVA de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau.

In completarea declaratiei 300, TVA se va inscrie ca taxa deductibila la randurile 24-26, dupa caz, in functie de cota de TVA aplicabila.

Certificatul de amanare la plata a TVA

Exista posibilitatea de a nu se face plata imediata la organele vamale a TVA in situatia in care persoanele impozabile au obtinut un certificat de amanare de la plata. Acest certificat este un document care se elibereaza la cerere in cazul in care sunt indeplinite anumite conditii. Astfel, conform procedurii publicate in O 4121/2015, certificatul de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata se elibereaza la solicitarea urmatoarelor persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA:

  • persoanele care in anul calendaristic precedent sau in ultimele 12 luni anterioare lunii in care se solicita eliberarea certificatului au realizat importuri din teritorii si state terte, a caror valoare cumulata este de cel putin 100 milioane lei si care indeplinesc cumulativ conditiile de mai jos:
    1. nu au obligatii bugetare restante reprezentand impozite, taxe, contributii, inclusiv contributiile individuale ale salariatilor si orice alte venituri bugetare, cu exceptia celor esalonate si/sau reesalonate la plata, precum si a celor suspendate in conditiile legii
    2. nu inregistreaza debite fata de autoritatea vamala
    3. sa fie inregistrate in scopuri de TVA cu cel putin un an calendaristic inaintea depunerii cererii pentru eliberarea certificatului de amanare de la plata in vama a taxei pe valoarea adaugata
    4. sa nu fie in stare de insolventa, in procedura de reorganizare sau lichidare judiciara.
  • operatorii economici autorizati care sunt inregistrati in scopuri de TVA in Romaniasi care au obtinut certificat de operator economic autorizat
  • persoanele impozabile care sunt inregistrate in scopuri de TVA in Romania care au obtinut autorizatie de depunere a unei declaratii vamale sub forma unei inscrieri in evidentele declarantului.

Codul EORI

Strans legat de operatiunile vamale avem codul EORI, un numar unic in Uniunea Europeana, pe care autoritatile vamale il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Persoanele care sunt obligate sa solicite atribuirea unui numar EORI sunt:

  • operatorii economici (persoanele care, in cadrul activitatilor lor profesionale, exercita activitati reglementate de legislatia vamala, cum ar fi operatiunile de import, export, tranzit, depozitare, reprezentare, precum si operatiuni prealabile sosirii/plecarii marfurilor care se introduc/scot de pe teritoriul Comunitatii)
  • persoanele, altele decat operatorii economici, care introduc/scot marfuri in/din Uniunea Europeana.

In Romania, autoritatea competenta cu inregistrarea si acordarea numerelor EORI este Autoritatea Nationala a Vamilor. Marfurile introduse pe teritoriul vamal al Romaniei trebuie prezentate in vama imediat dupa sosirea lor la biroul vamal desemnat, sau in orice alt loc desemnat sau aprobat de autoritatile vamale, sau intr-o zona libera.

Exista firme specializate comisionari vamali care asigura servicii de de comisionare vamala, cum ar fi declararea marfurilor extracomunitare la import si export, declaratii vamale , servicii de reprezentare si asistenta vamala, etc. care mai ales in situatia unor importuri frecvente se dovedesc de un real ajutor.

Scutiri de tva la import pentru anumite bunuri

Articolul 293 din Codul fiscal prevede o lista de scutiri pentru importuri, printre care mentionam:

  • importul de bunuri a caror livrare in Romania este in orice situatie scutita de taxa in interiorul tarii
  •  importul, in regim diplomatic sau consular, al bunurilor scutite de taxe vamale
  • importul de bunuri efectuat in Romania de catre fortele armate ale statelor straine membre NATO, pentru uzul acestora sau al personalului civil insotitor ori pentru aprovizionarea popotelor sau cantinelor, in cazul in care aceste forte iau parte la efortul comun de aparare
  •  reimportul de bunuri in Romania, efectuat de persoana care a exportat bunurile in afara Uniunii Europene, daca bunurile se afla in aceeasi stare in care se aflau la momentul exportului si daca importul respectiv beneficiaza de scutire de taxe vamale
  • reimportul de bunuri in Romania, efectuat de persoana care a exportat bunurile in afara Uniunii Europene, pentru a fi supuse unor reparatii, transformari, adaptari, asamblari sau altor lucrari asupra bunurilor mobile corporale, cu conditia ca aceasta scutire sa fie limitata la valoarea bunurilor in momentul exportului acestora in afara Uniunii Europene

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

8 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *