Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Lista contribuabililor mijlocii 2023, cazierul fiscal – Cronica antreprenoriala

Cronica antreprenoriala

Noutatile din editia de saptamana aceasta a cronicii antreprenoriale:

1. ANAF a actualizat lista contribuabililor mijlocii incepand cu 01.01.2023, actualizare care are impact asupra raportarii SAF-T, termenul de incepere a depunerii declaratiei 406 pentru acestia fiind 01.01.2023.

Prin Ordinul 2518/2022 se modifica unele ordine ale presedintelui ANAF privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii si stabileste calendarul actualizat de raportare SAF-T.

Lista marilor contribuabili se va actualiza in 10 decembrie 2023.

Daca un contribuabil a fost incadrat in categoria contribuabili mijlocii la data 31.12.2021, dar nu se mai regaseste pe lista in aceasta categorie la data de 01.01.2023, depunerea Declaratiei informative D406 devine optionala incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mijlocii, adica 01.01.2023, urmand sa devina obligatorie incepand cu data de referinta pentru contribuabilii mici, adica 01.01.2025. Daca opteaza insa pentru depunerea SAF-T (prin depunerea unei D406 validate la ANAF) nu mai pot renunta ulterior la optiune. 

Daca un contribuabil a fost incadrat la data de 31.12.2021 in categoria contribuabililor mici care si-au mentinut aceasta incadrare pe parcursul anului 2022, iar incepand cu data de 01.01.2023 sunt incadrati in categoria contribuabililor mijlocii, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de referinta pentru contribuabilii mijlocii adica 01.01.2023.

Contribuabilii care au fost incadrati intr-o categorie care avea obligatia depunerii Declaratiei informative D406 conform datelor de referinta, iar ulterior sunt incadrati intr-o categorie pentru care nu s-a implinit data de referinta pentru depunerea declaratiei, continua sa raporteze fisierul standard de control fiscal prin depunerea de declaratii informative D406.

In continuare termenul de raportare pentru contribuabilii mici ramane 01.01.2025.

2. Ministerul de Finante propune actualizarea listei faptelor care se pot inscrie in cazierul fiscal al contribuabililor. Se propune introducerea unor fapte noi de natura contraventionala prevazute de actele normative circumscrise domeniului de reglementare a cazierului fiscal (Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Legea contabilitatii nr. 82/1991, Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, OUG nr. 77/2009 privind organizarea si exploatarea jocurilor de noroc, Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea OUG nr.193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata) introduse in legislatia specifica dupa data intrarii in vigoare a HG nr. 1000/2015, a caror savarsire contribuie la stabilirea/definirea comportamentului fiscal al contribuabilului.

3. Inspectia muncii aduce cateva clarificari referitoare la noile prevederi ale codului muncii. Se mentioneaza ca pentru contractele in derulare, in privinta introducerii clauzelor obligatorii, informatiile suplimentare privind conditiile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului. 

In ce priveste cele maximum 10 zile de absenta ale salariatilor intr-un an calendaristic se mentioneaza ca acestea pot fi consecutive.

4. In sedinta din 14.12.2022 Curtea Constitutionala a respins sesizarile de neconstitutionalitate ale Legii pentru aprobarea OG nr.16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Modificarile pe care le aduce legea si care vor intra in vigoare dupa promulgare si publicarea in MOF sunt:

  • aplicarea plafonului de 500.000 euro la microintreprinderi se va face incepand cu veniturile aferente anului 2023 si nu pe baza situatiei la 31.12.2022 cum se prevedea in luna iulie, cand s-a publicat Ordonanta 16. 
  • modificarea plafonului pentru care intervine obligatia, incepand cu anul 2023 de dotare cu POS-uri. Plafonul se exprima in lei – va fi 50.000 lei in loc de 10.000 euro si atentie, nu se mai compara cu cifra de afaceri, ci cu incasarile in numerar. Persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si cu ridicata, asa cum acestea sunt definite de OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele care desfasoara activitati de prestari de servicii, care realizeaza in cursul unui an incasari in numerar cu o valoare mai mare de 50.000 lei, au obligatia sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit, de credit sau preplatite, prin intermediul unui terminal POS si/sau al altor solutii moderne de acceptare, inclusiv aplicatii ce faciliteaza acceptarea platilor electronice.

In domeniul taxelor locale se proroga aplicarea Ordonantei 16 pana in anul 2025, ceea ce presupune ca pentru anul 2023 aplicam aceleasi reguli ca in anul 2022.

In baza O16/2022, publicata in iulie 2022, daca o societate obtine venituri din consultanta in procent mai mare de 20% din venituri trece la impozit pe profit. Prin amendamentul propus, se introduce o exceptie pentru veniturile din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920-Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal.

5. Comisia Europeana a publicat decembrie 2022 mai multe masuri de modernizare a sistemului TVA la nivel European. Masurile propuse de comisie sunt:

  • trecerea la raportarea digitala in timp real bazata pe utilizarea facturarii electronice pentru companiile care deruleaza tranzactii intracomunitare. 
  • reguli noi de TVA pentru transportul de pasageri si cazarea pe termen scurt. Operatorii de platforme digitale vor deveni responsabili pentru colectarea si plata TVA catre autoritatile fiscale atunci cand furnizorii serviciilor nu fac acest lucru, de exemplu datorita faptului ca sunt mici afaceri sau furnizori individuali. 
  • implementarea principiului unei singure inregistrari in scop de TVA in UE. O alta masura vizeaza introducerea obligativitatii inregistrarii in Import One Stop Shop pentru anumite platforme care faciliteaza vanzari catre clienti din UE.

6. Camera Deputatilor a adoptat in luna decembrie o propunere legislativa care aduce ca element de noutate posibilitatea acordarii angajatilor a unei sume de 400 de euro anual pentru practicarea sportului, suma care sa nu fie taxabila la salariat in anumite limite. Scuitirea de impozit si contributii sociale vizeaza contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ai caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile sportive, in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic, suportate de angajator pentru angajatii proprii, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana.

Suma ar urma sa fie insa sa fie inclusa, cumulat cu inca alte 7 tipuri de venituri, in plafonul de 33% din salariul de baza al agajatului, care se aplica incepand cu anul 2023.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *