Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Microintreprinderea – versiunea 2024 – Antreprenoriat pe bune

microintreprindere 2024

Antreprenoriat pe bune este un proiect de continut video menit sa ofere informatii clare si relevante pentru mediul de business din Romania, sa risipeasca indoielile si sa le permita celor care ne urmaresc sa adreseze intrebari invitatilor nostri. Discutam prieteneste, la o cafea, cu specialisti din diferite domenii de interes pentru antreprenori despre ce, cum si de ce sa facem pentru a ne creste afacerea.

Saptamana aceasta am discutat despre microintreprinderile din Romania: modificari legislative recente, incertitudini, provocari. Invitatul nostru a fost Eduard Paun, Manager ContaPro Consultanta.

Printre intrebarile adresate invitatului nostru in timpul discutiei live amintim:

1. Care au fost schimbarile la regimul micro in 2024?
2. O chestiune discutata a fost conditia referitoare la depunerea in termen bilantul anului 2023. Au fost voci care au spus ca termenul ar fi fost 31 martie 2024? Care este opinia ta?
3. Firmele din HORECA au fost favorizate in 2023 putand aplica regimul micro fara indeplinirea conditiilor standard. A ramas la fel si in 2024?
4. S-a discutat mult la inceputul anului despre relatiile de rudenie intre administratori sau asociati din perspectiva legaturii intre intreprinderi. Daca spre exemplu sotul detine o microintreprindere si sotia alta se considera legate?
5. La verificarea plafonului de 500.000 euro, daca un asociat persoana fizica are venituri ca PFA acestea se cumuleaza cu veniturile persoanei juridice unde detine peste 25%. Includem aici si veniturile sale din chirii, dividende, salarii?
6. In acest an se pot face ultimele redirectionari catre ONG-uri ale sponsorizarilor. Pana cand se poate depune formularul 177? si daca in 2023 a platit atat impozit pe profit cat si micro cum va proceda? Va depune 2 formulare 177?
7. Dividendele pe care le primeste o microintreprindere se impoziteaza cu 1% sau 3% sau sunt venituri neimpozabile?
8. Sunt frecvente situatiile cand una dintre conditiile impuse de Codul fiscal nu mai este indeplinita si se face trecerea la impozit pe profit. Pierderea realizata in perioada aplicarii regimului micro poate fi recuperata la calculul impozitului pe profit?
9. O controversa chiar actuala si chiar printre profesionistii din domeniul fiscal se refera la intreprinderile legate si plafonul de 500.000 euro. Exista opinii cum ca nu se considera veniturile legatelor care aplica impozit pe profit ci numai vemiturile micro intreprinderilor. Cum este corect?
10. Ce evolutii asteptam pentru perioada urmatoare in domeniul microintreprinderilor?

Daca nu ai reusit sa vezi live-ul, te invitam sa urmaresti inregistrarea mai jos:

Vrei sa revezi toate episoadele seriei Antreprenoriat pe bune? O poti face pe canalul nostru de Youtube sau pe SmartBill la sectiunea Resurse – Invata. Poti asculta seria Antreprenoriat pe bune pe Spotify.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *