Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
Business Know-How

Modificarea contractelor de munca

Modificarea contractelor de munca

Modificarea unui contract de munca poate fi facuta doar prin acordul partilor implicate: angajator si angajat. Astfel, pentru a realiza o modificare a contractului de munca, trebuie sa se ajunga la un acord comun intre cele doua parti.

In cazul in care se doreste modificarea unor clauze ale contractului, angajatorul trebuie sa inainteze o propunere de modificare angajatului, care la randul sau poate accepta sau nu propunerea facuta. Daca angajatul accepta propunerea, se va face un act aditional la contractul de munca care va cuprinde noile clauze.

Este important sa se tina cont de faptul ca o modificare unilaterala a contractului de munca de catre angajator nu este legala (cu anumite exceptii). Prin urmare, este important ca angajatorul sa ia in considerare opiniile si preferintele angajatului inainte de a face orice modificare a contractului.

Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:

a) durata contractului;

b) locul muncii;

c) felul muncii;

d) conditiile de munca;

e) salariul;

f) timpul de munca si timpul de odihna.

Locul muncii poate fi modificat unilateral de catre angajator prin delegarea sau detasarea salariatului intr-un alt loc de munca decat cel prevazut in contractul individual de munca.

Pe durata delegarii, respectiv a detasarii, salariatul isi pastreaza functia si toate celelalte drepturi prevazute in contractul individual de munca.

Angajatorul poate modifica temporar locul si felul muncii, fara consimtamantul salariatului, si in cazul unor situatii de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului.

Termene de comunicare in REVISAL a modificarilor la CIM

Orice modificare ulterioara a unui CIM referitoare la: functia/ocupatia, tipul contractului individual de munca, durata contractului individual de munca, respectiv nedeterminata/ determinata, durata timpului de munca si repartizarea acestuia, in cazul contractelor individuale de munca cu timp partial se comunica cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare persoana.

Exceptie: daca modificarea CIM se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti, inregistrarea in registru se face in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

In termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii se comunica:

a) salariul de baza lunar brut

b) indemnizatiile

c) sporurile, precum si

d) alte adaosuri.

In termen de 3 zile lucratoare de la aparitia modificarii se comunica:

a) datele de identificare ale angajatorului persoana fizica sau juridica de drept privat, respectiv institutie/autoritate publica/alta entitate juridica care angajeaza personal in baza unui contract individual de munca, cum ar fi: denumire, cod unic de identificare – CUI, codul de identificare fiscala – CIF, sediul social si numele si prenumele reprezentantului legal – pentru persoanele juridice, respectiv: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, domiciliul – pentru persoanele fizice;

b) datele de identificare ale salariatilor, cum ar fi: numele, prenumele, codul numeric personal – CNP, cetatenia si tara de provenienta – Uniunea Europeana – UE, non-UE, Spatiul Economic European – SEE;

Orice corectie a erorilor survenite in completarea registrului se face la data la care angajatorul a luat cunostinta de acestea.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *