Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Notificarea de conformare e-TVA, SAF-T – Cronica antreprenoriala

1.ANAF a publicat pe data de 20 august 2024 un proiect de ordin pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum si a procedurii de transmitere a notificarii.

Conform art. 5 din OUG nr. 70/2024, in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile stabilite prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata (formular 300), ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice.

Potrivit proiectului legislativ publicat in data de 20.08.2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului ”Notificare de conformare RO e-TVA”, precum si a procedurii de transmitere a notificarii, verificarile se vor efectua doar pentru capitolul aferent livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in interiorul tarii si exporturilor, mai precis randurile 9, 10 si 11 din decontul de TVA.

2. In MOF 843 din 23.08.2024 s-a publicat Ordinul 4.164 cu privire la actualizarea criteriilor de marime a entitatilor raportoare. Aceste criterii se utilizeaza pentru a stabili complexitatea raportarilor contabile si situatiilor financiare.

In prezent exista 3 categorii : microentitati, entitati mici si entitati mijlocii si mari.

Incepand cu raportarile aferente anului 2024, noile criterii vor fi:

Microentitati: nu depasesc limitele a cel putin 2 din urmatoarele criterii:

a) totalul activelor: 2.250.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 4.500.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10

Entitati mici: nu se incadreaza in categoria microentitatilor si nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 25.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 50.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50

Entitati mijlocii si mari
Entitatile mijlocii si mari sunt entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:

a) totalul activelor: 25.000.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 50.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50

3.Inspectorii antifrauda au efectuat in perioada 15-18 august 2024 de controale la contribuabilii din sectorul alimentatiei publice si comertului, precum si la cei inclusi in sistemul RO e-Transport. Actiunile au avut ca principal obiectiv verificarea conformitatii in privinta emiterii bonurilor fiscale in zonele cu risc fiscal ridicat. In cadrul acestor controale, au fost verificati 339 de contribuabili, dintre care 277 au fost sanctionati contraventional, valoarea totala a amenzilor fiind de 1.332.680 de lei. De asemenea, activitatea a opt unitati comerciale a fost suspendata din cauza lipsei aparatelor de marcat electronice fiscale.

4.Raportarea SAF-T va deveni obligatorie si pentru contribuabilii mici incepand cu anul 2025.

Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind:

– ultima zi calendaristica a lunii urmatoare perioadei de raportare, respectiv luna/trimestrul calendaristic, dupa caz, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile Stocuri si Active;

– la termenul de depunere a situatiilor financiare aferente exercitiului financiar, in cazul sectiunii Active;

– la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii, in cazul sectiunii Stocuri.

Entitatile beneficiaza de o perioada de gratie dupa cum urmeaza:

– 6 luni pentru prima raportare, 5 luni pentru a doua, 4 luni pentru a treia, 3 luni pentru a patra si 2 luni pentru a cincea raportare, in cazul contribuabililor obligati sa transmita lunar fisierul SAF-T;

– 3 luni pentru prima raportare, in cazul contribuabililor obligati sa transmita trimestrial fisierul SAF-T.

– Perioada de gratie se calculeaza de la ultima zi a perioadei de raportare pentru care aceasta este acordata, moment in care obligatia de transmitere devine activa pentru contribuabilul respectiv.

5.ITM Salaj atrage atentia intr-un comunicat publicat pe site-ul propriu asupra implicatiilor incadrarii unui salariat in categoria muncitor necalificat. Un muncitor necalificat este o persoana care nu detine o calificare specifica in domeniul in care lucreaza. Acest lucru inseamna ca nu a finalizat o forma de invatamant profesional, postliceal sau un curs de specializare in domeniul respectiv. A fi muncitor necalificat nu inseamna ca persoana nu are studii, ci doar ca ii lipseste o calificare formala in acel domeniu.

Primul aspect pe care un angajator trebuie sa-l aiba in vedere este alinierea functiei sau ocupatiei cu Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR) si cu sarcinile si atributiile specificate in fisa postului. Acestea formeaza impreuna „felul muncii”, un element esential al contractului individual de munca. Modificarea acestui element necesita acordul partilor, concretizat printr-un act aditional.

Al doilea aspect, la fel de important, se refera la securitatea si sanatatea lucratorilor. Acesta implica evaluarea riscurilor specifice activitatii si locului de munca, urmata de implementarea masurilor de protectie si asigurarea unei instruiri adecvate.
In cazul in care un salariat semneaza un contract de munca in care „felul muncii” este definit generic ca „muncitor necalificat”, dar fisa postului include activitati specifice unor ocupatii care presupun sarcini si riscuri diferite, aceasta situatie nu respecta prevederile legale. Lucratorul, in realitate, desfasoara o activitate ce nu corespunde postului formal ocupat, ceea ce creste riscurile privind securitatea si sanatatea sa.

Astfel, un lucrator care nu are calificarile necesare poate suferi un accident la locul de munca, iar in lipsa unei instruiri adecvate privind securitatea si sanatatea, acest risc este amplificat.
In consecinta, daca un muncitor necalificat sufera un accident de munca, angajatorul va fi considerat responsabil, deoarece a incredintat sarcini unei persoane nepregatite profesional pentru acea activitate.

6.ANAF a anuntat intr-un comunicat publicat pe data de 21.08.2024 ca implementeaza un mecanism de notificare automata pentru contribuabilii ce nu au indeplinit obligatiile legale privind depunerea declaratiei SAF-T.
In acest sens, in cursul zilei de 20 august 2024, au fost transmise 15023 de notificari, ce vizeaza contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus partial sau incorect D406.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *