Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

Cronica antreprenoriala – plafonarea preturilor la energie si gaze, noul formular 101

Cronica SmartBill

Noutatile legislative sunt prezentate pe scurt in cronica antreprenoriala din saptamana aceasta:

1. In perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 se vor aplica noi masuri pentru clientii finali din piata de energie electrica si gaze naturale, masuri aprobate prin Ordonanta nr. 27 publicata in MOF 274/2022. Acestea vizeaza atat consumatorii casnici cat si non-casnici, astfel:

  • pentru consumatorii casnici in ce priveste energia electrica, va exista un plafon de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul realizarii unui consum mediu lunar in anul 2021 mai mic sau egal cu 100 kWh. Se plafoneaza la maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor casnici al caror consum mediu lunar realizat in anul 2021 este cuprins intre 100 kWh si 300 KWh inclusiv. In cazul in care pretul din contractele in vigoare incheiate cu clientii finali este mai mic decat pretul maxim stabilit prin OUG, se aplica pretul contractual. In ce priveste gazele naturale, incepand cu 1 aprilie va fi aplicat un pret reglementat de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.
  • pentru consumatorii non-casnici, se plafoneaza preturile finale facturate pentru energie electrica si gaze naturale, exceptie facand marii consumatori care vor beneficia de schema specifica industriei. Pretul maxim aplicat la energie electrica va fi 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar la gaze naturale, pretul maxim va fi de 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, in cazul clientilor non-casnici al caror consum anual de gaze naturale realizat in anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum si in cazul producatorilor de energie termica destinata consumului altor clienti.

2. ANAF a publicat in sectiunea declaratii electronice noul formular 101 pentru declararea impozitului pe profit pe anul 2021. Formularul permite declararea bonificatiilor conform OUG nr. 153/ 2020.

3. ANOFM a raportat o rata a somajului de 2,67% in luna februarie 2022. Numarul total de someri la finele lunii februarie 2022 a fost de 232.875 de persoane, mai mic cu 1.197 de persoane fata de cel inregistrat la finele lunii anterioare. Cei mai multi someri au intre 40 – 49 de ani (60.100), urmati de cei cu varsta intre 50 si 55 ani (48.274), la polul opus aflandu-se persoanele intre 25 – 29 de ani (14.529).

4. Pe site-ul ITM a fost publicat recent un ghid de inregistrare in REVISAL a salariatilor de cetatenie ucraineana, ghidul se poate consulta la urmatorul link.

5. La Senat s-a inregistrat in 18 martie 2022 o propunere legislativa prin care se doreste anularea obligatiilor fiscale stabilite de ANAF, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse, in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor, a veniturilor din tichetele cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii acestora.

Se anuleaza diferentele de obligatii fiscale principale, precum si obligatiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisa si comunicata contribuabilului, ca urmare a reincadrarii din categoria veniturilor din alte surse in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor a veniturilor din tichete cadou obtinute de catre persoanele fizice de la alte persoane decat angajatorii, pentru perioadele fiscale de pana la 31 decembrie 2020 inclusiv si neachitate pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Anularea se aplica inclusiv in situatia in care tichetele cadou au fost acordate de catre platitorul de venit catre angajatorul persoanelor fizice pentru a le distribui angajatilor acestora in numele platitorului de venit.

6. Ministerul de Finante a publicat in 25 martie 2022 un proiect legislativ prin care se actualizeaza normele de aplicare a Legii 165/2018, modificari necesare ca urmare a publicarii Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 130/2021.

Modificarile vizeaza:

  • abrogarea dispozitiilor privind emiterea biletelor de valoare pe suport hartie
  • abrogarea prevederilor referitoare la acordarea tichetelor cadou pentru campaniile de marketing, studiul pietei, promovarea pe piete existente sau noi, pentru protocol, pentru cheltuielile de reclama si publicitate
  • eliminarea din cuprinsul contractului pentru achizitionarea biletelor de valoare, incheiat intre angajator si unitatile emitente, a clauzei referitoare la conditiile in care biletele de valoare pe suport hartie neutilizate de salariati se restituie unitatii emitente de catre angajatori
  • fiindca biletele de valoare pe suport hartie au putut fi emise pana la data de 31 ianuarie 2022 si sunt valabile un an, respectiv pana cel mai tarziu la data de 1 februarie 2023, au fost prevazute norme tranzitorii referitoare la: mentinerea, in sarcina unitatilor emitente, a obligatiei de a organiza o evidenta proprie lunara pentru biletele de valoare pe suport hartie, pe unitati afiliate, precum si de a transmite trimestrial date centralizatoare Ministerului Finantelor cu privire la acestea si mentinerea regulilor prevazute la art. 30 din H.G. nr. 1045/2018, care vizeaza evidenta miscarii si gestionarea biletelor de valoare pe suport hartie emise potrivit Legii nr. 165/2018, pana la expirarea perioadei de valabilitate a acestora

7. Data de 31 martie 2022 este termenul pana la care se pot plati taxele locale cu discount de 10%. Este vorba de impozitul pe cladiri, pe masini si pe teren.

8. Data de 31 martie este termenul pentru depunerea declaratiei informative SAF-T – D406 de catre contribuabilii incadrati in categoria marilor contribuabili la data de 1 ianuarie 2022, care au facut parte din aceasta categorie si in anul 2021, pentru alte informatii decat cele privind sectiunile “Stocuri” si “Active” ( OPANAF 1783/2021).

9. 31 martie este termenul pana la care persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit pot aplica pentru trecerea la impozit pe veniturile microintreprinderilor daca la 31 decembrie 2021 au indeplinit conditiile pentru a se incadra in aceasta categorie. Impozitul pe veniturile microintrepriderilor se poate aplica incepand cu anul urmator celui in care se indeplinesc conditiile de microintreprindere. Declaratiile care se depun sunt D010/D700.

Termen de depunere pentru aceste declaratii: 31 martie 2022.

Baza legala Art. 55 alin. (2) Codul fiscal care arata ca: (2) Persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *