Tratam in acest articol situatiile in care persoanele fizice obtin venituri din inchirieri si subinchirieri de bunuri mobile si imobile – apartamente, case de vacanta, garaje, terenuri, mijloace de transport si altele, cu exceptia urmatoarelor situatii:
- persoana fizica detine mai mult de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului
- inchirieri in scop turistic (cu acele inchirieri la care se ofera posibilitatea de sedere pentru o perioada de minimum 24 de ore si maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata)
In aceste doua situatii exceptate se aplica un tratament fiscal diferit.
Documentul in baza caruia o persoana fizica inchiriaza astfel de bunuri este contractul de inchiriere sau subinchiriere.
Modul de impozitare
In cazul veniturilor din inchiriere, impozitul se determina ca diferenta intre venitul brut si o cota de cheltuieli forfetare stabilita in prezent de legislatia fiscala ca fiind de 40% din venitul brut.
Impozit = venit brut – cheltuieli forfetare = venit brut – 40%*venit brut
De exemplu, daca intr-un an se obtine un venit brut din chirii (chiria cuvenita) in suma de 100.000 lei, din acest venit se scad 40% si impozitul se va calcula pe diferenta.
Impozit = 10% * (100.000 lei – 40%* 100.000 lei) = 10%*60.000 lei = 6.000 lei
Venitul brut din inchiriere reprezinta toate sumele in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora. Cu alte cuvinte, atunci cand se declara venitul brut la ANAF, nu se tine cont de platile efectiv efectuate de catre chirias, ci de suma inscrisa in contractul dintre parti.
In prezent exista un proiect legislativ de modificare a codului fiscal, prin care se urmareste eliminarea posibilitatii de deducere a acestei cote forfetare de cheltuieli din baza de calcul a impozitului.
In ipoteza in care se va aproba acest proiect, impozitul ar fi 100.000 lei*10% = 10.000 lei.
Observam asadar o crestere cu 4.000 lei a sumei care se va datora la Fisc.
Cum se declara?
Pentru a declara veniturile din inchiriere avem doua sectiuni in declaratia unica:
- Capitolul I – Categoria de venit – Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 si pct.5)
- Capitolul II – Cedarea folosintei bunurilor (altele decat cele de la pct.4 )
Persoanele fizice declara veniturile din chirii prin declaratia unica:
- la inceperea obtinerii veniturilor, in 30 de zile de la incheierea contractului
- la aparitia unor modificari în contract: modificarea chiriei, a perioadei de inchiriere, rezilierea contractului sau incheierea de noi contracte, in 30 de zile de la modificare
- pana la 25 mai a fiecarui an, capitolul I – pentru contractele in curs incheiate in anii anteriori, numai in cazul contractelor cu chirii in valuta si capitolul II in care se estimeaza veniturile pentru anul in curs (atat chirii in lei cat si in valuta).
Chiria in lei vs. chiria in valuta
In cazul chiriei in lei – se declara chiria aferenta anului in curs – pe capitolul II al declaratiei unice.
Veniturile din chirii in lei nu se mai declara si pe capitolul I.
Daca avem chiria in valuta – se declara tot pe capitolul II chiria aferenta anului in curs transformata in lei la la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de BNR, din ziua precedenta celei in care se depune DU insa pana in 25 mai se depune si declaratia completata la capitolul I.
Chiria in valuta la data depunerii declaratiei unice avand completat capitolul I se transforma in lei la cursul de schimb mediu anual al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din anul de realizare a venitului.
Contributia la sanatate
Daca o persoana realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cumulate, dupa caz, cu alte venituri cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara, in vigoare la 25 mai a anului de realizare a veniturilor mai datoreaza si contributia de sanatate care se calculeaza la nivelul a 12 salarii minime.
CASS = 10% x 12 salarii minime brute pe tara
Pentru anul 2022 CASS datorata este: 2.550 lei x 12 luni x 10% = 3.060 lei
Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.