Autentificare Cloud

Contact

Bill
Ai o afacere? Cu SmartBill facturezi simplu, rapid si ai integrare gratuita e-Factura!       Afla mai multe
#actual

RO e-Transport, chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale – Cronica antreprenoriala

Cronica Antreprenoriala

Aflam noutatile legislative din saptamana aceasta in Cronica antreprenoriala:

1. Persoanele fizice care sosesc/pleaca in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive au obligatia depunerii, dupa caz a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania (Z015) sau Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania (Z017).

Depunerea chestionarelor are ca scop stabilirea statului de rezidenta fiscala care are dreptul impozitarii veniturilor obtinute din orice sursa si acordarii creditului fiscal, dupa caz, in vederea stabilirii obligatiilor fiscale si evitarii dublei impuneri.

Termenul de depunere a chestionarelor este de 30 de zile de la implinirea termenului de 183 de zile de prezenta in Romania.

2. Lista codurilor COR a fost completata cu noi pozitii, prin Ordinul 1.364/1.383 publicat in MOF 944 din 27.09.2022:

  • confectioner produse textile 753114
  • lucrator in lacatuserie mecanica structuri 721436
  • tanatopractor 516304
  • terapeut in terapie asistata de animale 226929

3. In MOF 948 din 28.09.2022 s-a publicat Ordinul 2.062/1.306 al ministrului finantelor si al ministrului muncii si solidaritatii sociale privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2022.

Pentru semestrul II al anului 2022, incepand cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, stabilita potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.045/2018, cu modificarile ulterioare, este de 570 lei.
Valoarea nominala stabilita mai sus se aplica si pentru primele doua luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie si martie 2023.

4. ONRC da posibilitatea entitatilor sa-si verifice stadiul diverselor dosare inregistrate la Registru. Pe site-ul ONRC in partea din dreapta sus exista sectiunea denumita “Portal ONRC Servicii Online”. Este necesara crearea unui cont pe acest portal, dupa care in partea stanga a portalului se poate regasi sectiunea denumita “Stadiu Dosar”.

5. In MOF 957 din 30.09.2022 s-a publicat Ordonanta de urgenta nr.132 privind modificarea si completarea unor acte normative care aduce cateva modificari OUG nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului national privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport. In ce priveste obligatia declararii prin RO e-Transport, referitoare la transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat aceasta revine si urmatoarelor 5 categorii de utilizatori:

  • operatorului economic, pentru bunurile cu risc fiscal ridicat detinute si transportate intre locul de incarcare si locul de descarcare, situate pe teritoriul national
  • prestatorului de servicii din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei pentru prestarea de servicii, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in statul partenerului comercial
  • beneficiarului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale reprezentand un nontransfer atat pentru bunurile expediate din Romania pentru prestarea de servicii intr-un stat membru al Uniunii Europene, cat si pentru bunurile rezultate reexpediate in Romania
  • clientului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru catre care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile descarcate pe teritoriul Romaniei, cat si pentru bunurile livrate intr-un stadiu ulterior dupa sosire, catre alta persoana impozabila din Romania sau in cazul in care bunurile respective sunt returnate in statul membru din care au fost expediate sau transportate initial
  • furnizorului din Romania in cazul unor operatiuni comerciale ce se subscriu regimului de stocuri la dispozitia clientului in situatia in care Romania este statul membru din care au fost expediate sau transportate bunurile, atat pentru bunurile expediate din Romania, cat si in cazul in care bunurile respective sunt returnate in Romania

In situatia in care, la punerea in miscare a mijlocului de transport incarcat cu bunuri cu risc fiscal ridicat sau pe parcursul desfasurarii transportului, Sistemul RO e-Transport nu este functional, obligatia de declarare, respectiv de actualizare se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului. Obligatiile se indeplinesc pana la sfarsitul urmatoarei zile lucratoare repunerii in functiune a sistemului, inclusiv pentru transporturile incheiate.
Perioadele de nefunctionare a Sistemului RO eTransport vor fi publicate pe paginile de internet ale ANAF si Ministerului Finantelor.

Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, respectiv de 15 zile calendaristice in cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri incepand cu data declarata pentru inceperea transportului. 

Este interzisa modificarea datelor inregistrate in Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri dupa prezentarea in punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea in Romania sau la locul de import, respectiv dupa punerea efectiva in miscare a vehiculului pe drumurile publice, dupa caz.

Se amana pana la 1 ianuarie 2023 aplicarea sanctiunilor pentru contraventiile constatate la RO e-Transport. Anterior, termenul era 1 octombrie 2022.

6. In MOF 954 din 30 septembrie 2022 s-a publicat Legea 273 prin care se majoreaza cuantumul indemnizatiei de somaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, de la 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, la un indicator social de referinta. ISR are un nivel actual de 525.5 lei astfel ca indemnizatia creste de la 394 lei la 525,5 lei, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. Restul situatiilor raman nemodificate.

Usureaza-ti munca cu gestionarea documentelor si castiga timp pretios pentru afacerea ta! Testeaza produsele SmartBill: program facturare, gestiune si contabilitate. Afla din pagina dedicata e-Factura si e-Transport motivele pentru care merita sa alegi SmartBill.

Despre autor

Delia Mircea, FCCA, este coordonatorul editorial al Contzilla.ro, site-ul contabililor descurcareti, inca de la infiintare (2008). Experienta profesionala a editorului include doua banci, o importanta firma de soft contabil si ERP si o multinationala. In calitate de editor al Contzilla.ro a publicat peste 4.000 de articole de fiscalitate si contabilitate, articole citite de peste 5.000.000 de ori, de catre 1.500.000 de vizitatori unici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *